Fudbal

Pravda je spora, ali dostižna: Šest optužnica zbog tragedije iz 1989.godine

Kraljevsko tužilaštvo Velike Britanije odlučilo je da podigne šest optužnica, među kojima i protiv četiri bivša policijska službenika, zbog tragedije koja se dogodila na stadionu Hilsboro 1989. godine u kojoj je poginulo 96 navijača Liverpula.

“Odlučio sam da postoji dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv šest lica za krivična djela“, kazao je Su Heming iz Kraljevskog tužilaštva.

Dejvid Dakenfild, bivši policijski službenik u Južnom Jorkširu, koji je bio komandant obezbjeđenja utakmice na dan tragedije, optužen je za ubistvo iz nehata.

“Utvrdićemo da su propusti Dejvida Dakenfilda, s obzirom na njegovu odgovornost, bili veoma loši i da su značajno doprinijeli smrti svakog od tih 96 ljudi, koji su tako tragično i nepotrebno izgubili život“, kazali su iz tužilaštva, prenose britanski mediji.

Bivši policajac Norman Betison optužen je za četiri krivična djela lošeg ponašanja u javnoj službi u vezi sa “pričanjem navodnih laži o njegovom učešću u posljedicama Hilsboroa i krivici navijača“.

Preostala dva bivša policajca Donald Denton i Alan Foster, zajedno sa Piterom Metkalfom, pravnim zastupnikom policije Južnog Jorkšira, optuženi su za namjeru da “promijene pravac djelovanja javnog pravosuđa“, navodnim pokušajima da prikriju krivicu policije u tragediji na utakmici polufinala FA kupa.

Šesti optuženi je Grem Mekrel, bivši sekretar Fudbalskog kluba Shefild Vensdej, na čijem stadionu se igrala utakmica između Liverpula i Notingem Foresta. On je optužen za tri bezbjednosna propusta na stadionu.

Tragdija na Hilsborou dogodila se 15. aprila 1989. godine tokom utakmice polufinala FA kupa. U stampedu koji je nastao na tribini Lepings Lejn život je izgubilo 96 navijača Liverpula.

Send this to a friend