Fudbal

Savićević najavio nove infrastrukturne projekte

foto: FSCG

Redovna Skupština Fudbalskog saveza Crne Gore za 2018. godinu održana je danas u hotelu „Ramada“ u Podgorici.

Skupština je usvojila izvještaj o aktivnostima FSCG u periodu između dvije skupštine, nakon čega usvojen i izvještaj o finansijskom poslovanju saveza u 2017. godini.

Nakon što je izvještaj o aktivnostima FSCG u periodu između dvije Skupštine jednoglasno prihvaćen, predsjednik Savićević se u obraćanju delegatima i prisutnim gostima osvrnuo na urađeno u prethodnoj godini i najavio planove i projekte koji će biti realiziovani u budućnosti.

“Ulaganje u fudbalsku infrastrukturu i unaprijeđenje uslova u kojima funkcioniše crnogorski fudbal jedan je od prioriteta u radu Saveza. Upravo su projekti vezani za infrastrukturu bili u fokusu naših aktivnosti i prethodnih godina. U toku je rekonstrukcija većeg broja sadržaja Gradskog stadiona u Podgorici kako bi spremni dočekali izazove koji nas očekuju na reprezentativnom nivou u UEFA Ligi nacija i kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Dio investicije vrijedne milion eura utrošen je na zamjenu dotrajalih stolica i uređenje svih prostora unutar stadiona, a narednih mjeseci očekuje nas još zahtjevniji dio posla – ugradnja elektronskih kapija za očitavanje ulaznica na svim ulaznim partijama, unapređenje uslova za rad novinara, izgradnja nove konferencijske sale, dva studija sa pogledom na teren, internetske infrastrukture. Nastojaćemo da tokom ljetnjih mjeseci završimo veći dio radova i spremni dočekamo septembar i prve mečeve naše najbolje selekcije”, rekao je predsjednik FSCG Dejan Savićević.

Nakon završetka redova na Cetinju, međunarodni mečevi igraće se i na tom sportskom objektu.

“Na Cetinju je u toku realizacija najznačajnijeg projekta vezanog za sport u novijoj istoriji grada. U saradnji sa Prijestonicom Cetinje i Vladom Crne Gore započeli smo izgradnju stadiona Sveti Petar Cetinjski koji će imati sve sadržaje neophodne za odigravanje međunarodnih utakmica, pa će u bliskoj budućnosti svoje mečeve na tom objektu osim Lovćena i Cetinja igrati i naše nacionalne selekcije. Dinamika izvođenja radova do sada nije išla planiranim tempom, pa će savez u narednom periodu insistirati na poštovanju rokova kako bi ovaj projekat od kapitalnog značaja za Cetinje ali i za crnogorski fudbal bio završen na vrijeme.
U Donjoj Gorici fudbalski klub Mladost Lješkopolje, u partnerstvu sa savezom, izgradio je dva terena, jedan prirodni a drugi vještački. Takođe pomogli smo izgradnju klupskih prostorija, kao i izgradnju postojeće tribine ovog kluba. U narednom periodu nastavićemo da pomažemo FK „Mladost Lješkopolje“, a pomoć će se odnositi na donacije busena prirodne i vještačke trave i sistema za navodnjavanje za ova dva terena. U Beranama smo završili rekonstrukciju do tada prilično oronule i zapuštene istočne tribine Gradskog stadiona. Sada je tribina izuzetno funkcionalna, u potpunosti natkrivena i u sklopu nje se nalaze svi sadržaji neophodni za odigravanje utakmica. Narednih dana očekuje nas i zvanično otvaranje ovog objekta koji će, siguran sam, biti od izuzetne važnosti za fudbal na sjeveru Crne Gore.”

Utakmice u domaćem prvenstvu neće se igrati pod reflektorima samo na tri stadiona, što je dosad bio slučaj.

“Vrlo brzo započećemo realizaciju izgradnje reflektorskog osvjetljenja na stadionima svih prvoligaških ekipa, što je obimom najveći projekat u istoriji Saveza. Želimo da stvorimo uslove za odigravanje našeg elitnog takmičenja u večernjim terminima, što će biti od ogromnog značaja pogotovo na početku sezone kada su po pravilu izuzetno visoke temperature. Vjerujem da ćemo do starta sezone 2019/2020 na većini prvoligaških stadiona imati izgrađena reflektorska postrojenja.”

FSCG će pomoći i velikane crnogorskog fudbala, Budućnost i Sutjesku.

“U Nikšiću ćemo, zajedno sa FK „Sutjeska“ i lokalnom samoupravom umjesto postojeće, izgraditi potpuno novu zapadnu tribinu sa svim sadržajima, sa ciljem da stvorimo optimalne uslove za odigravanje utakmica u ovom gradu. Vrlo brzo će biti završen glavni projekat i nakon toga ćemo, a realno je da to bude krajem septembra, raspisati javni poziv za njenu izgradnju. U narednom periodu pomoćni travnati teren dobiće FK „Budućnost“, a Savez će u saradnji sa ovim klubom izgraditi pomoćni teren sa vještačkom podlogom. Prioritet pri njegovom korišćenju imaće sve naše reprezentativne selekcije.”

Vrata naše kuće fudbala otvorene su za sve klubove.

“Apelovao bih na klubove i lokalne samouprave da posvete pažnju unapređenju infrastrukture kojom raspolažu. Inicijativa klubova na ovom planu ima izuzetnu važnost i Fudbalski savez će, kao i svih prethodnih godina, imati razumijevanja i biti podrška svima koji žele da stvore bolje ili unaprijede infrastrukturu kojom raspolažu. Bez inicijative klubova i gradova i konkretnih projekata, dalje poboljšanje infrastrukture biće veoma otežano”, istakao je Savićević.

U narednom periodu velika pažnja biće posvećena reprezentativnim selekcijama i njihovim obavezama u takmičenjima koja ih očekuju.

“Pred seniorskom reprezentaciom je početak Lige nacija, novog UEFA takmičenja, koje će tokom septembra, oktobra i novembra donijeti mečeve sa Srbijom, Rumunijom i Litvanijom. Vjerujem da nas očekuju uzbudljivi dueli, koji će sa sobom donijeti velike obaveze i na planu organizacije. Posebno zahtjevna biće utakmica sa Srbijom, ali sam uvjeren da će savez zajedno sa svim nadležnim državnim službama, uspješno odgovoriti ovom zadatku i da će utakmica sa našim sportskim prijateljima proteći na najbolji mogući način. U fokusu našeg rada biće i mlađe selekcije, koje očekuju izazovi u kvalifikacijama za kontinentalne šampionate. Svim selekcijama na putu ostvarenja njihovihi ciljeva obezbijedićemo maksimalne uslove za sprovođenje trenažnog procesa i adekvatnu pripremu za mečeve. Moram napomenuti da ćemo i ove godine biti domaćini preliminarne runde kvalifikacija, pa će se u našoj zemlji odigrati turnir za ženske kadetske selekcije.”

Osvrćući se na nedavno završenu sezonu na klupskom nivou predsjednik Savićević istakao je da se odluka Izvršnog odbora o smanjenju broja učesnika Telekom 1. CFL pokazala ispravnom i da je donijela dobre rezultate.

“Liga sa deset klubova donijela je koncentaciju kvaliteta, pa su timovi ujednačeni, što je rezultiralo velikim brojem interesantnih i uzbudljivih mečeva koje smo imali priliku da gledamo. Već od ove sezone i Druga liga će se igrati po istom sistemu, što će sigurno doprinijeti poboljšanju kvaliteta i u takmičenju drugoligaša. Od posebnog značaja za naš fudbal je saradnja sa televizijom Arena sport. Regionalna medijska kuća prethodne sezone prenosila je utakmice sa crnogorskih prvoligaških terena i omogućila je da se dueli naših klubova gledaju i van granica Crne Gore. Naši medijski partneri su zadovoljni prvom godinom saradnje i od naredne sezone biće povećan broj direktnih prenosa utakmica Telekom 1. CFL lige i Kupa Crne Gore.”

Savićević je poslao još jednu poruku crnogorskim klubovima.

“Napominjem da će i u narednoj sezoni Fudbalski savez nastaviti da finansijski pomaže klubove i to u iznosima koji će biti veći nego prethodnih godina. Klubovima upućujem apel, i to ne po prvi put, da rade na jačanju svojih administrativnih kapaciteta. Samo tako će biti u mogućnosti da prate sve promjene u nacionalnim i međunarodnim regulativama, kako ne bi došli u situaciju kao ove godine FK „Zeta“ i FK „Grbalj“ da zbog određenih propusta klupske administracije ne dobiju licencu za UEFA takmičenja. Pohvalio bih principijelan rad naših komisija za licenciranje koje su dosledno primjenjivale naša i UEFA pravila u postupku licenciranja i dobijanja same licence.”

Prvi čovjek našeg fudbala osvrnuo se i na novi Zakon o sportu

“Ističem da je Ministarstvo sporta, na čelu sa ministrom Nikolom Janovićem, uvažilo većinu sugestija našeg Saveza koje su se odnosile na specifičnosti fudbala, pa su određena prvobitna rješenja korigovana kako bi mogli što bolje i efikasnije da uredimo naš sport. Fudbalski savez će, kao odgovorna institucija i partner ministarstva, uložiti maksimum svojih mogućnosti, ljudskih kapaciteta i resursa kako bi se zakon u potpunosti poštovao od strane članova naše organizacije. U narednom periodu nam predstoji dosta posla po pitanju normativnog uređenja i saveza i regija. Već sada mogu da najavim da ćemo tim povodom imati vanredne Skupštine i regija i FSCG, kako bi naše statute usaglasili sa novim zakonom o sportu.”

Predsjednik FSCG najavio je i nove projekte u organizaciji Grassroots kancelarije i Centra za edukaciju trenera.

“Preko naše Grassroots kancelarije nastavićemo da širimo bazu igrača i da se na odgovoran način odnosimo prema svim socijalnim kategorijama. U Savezu posvećujemo pažnju i rekreativcima pa ćemo u narednom periodu nastaviti sa realizacijom akcije „Football Happy Hour“, tokom koje ćemo obići gotovo sve crnogorske gradove i iznenaditi one koji se fudbalom bave iz hobija. Preko našeg Centra za edukaciju radićemo na daljem osposabljavanju stručnih kadrova koji sve programe sprovode prema UEFA programu”, istakao je Dejan Savićević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
BOSS
Gost
BOSS

Dejo je genije sa osmoljetkom.Kako je pametan auuu

Leopold
Gost
Leopold

U Nikšiću ćete izgraditi novu zapadnu tribinu. Šta je sa śevernom, južnom i istočnom? Što ne napravite sve tribine i povežete pa da bude to jedan lijepi stadion?! Treba da prođe jedno 10 god. pa da se śetite. Nikšić je veliki grad i zaslužuje jedan pravi, veliki stadion.

Kakoe
Gost
Kakoe

Druze nije samo niksic i sutjeska ima manjih klubova koji nemaju nista, treba li sve da se ulozi u 2 kluba. Ima klubova koji imaju tradiciju isto dugacku pa su se ugasili zbog nemogucnosti finansijskoj, da organizuju utakmicu a ne nesto drugo. Ne moze sve da propada da bi se u buducnost i sutjesku ulagalo. Ista ta 2 kluba zavise… Više »

Gost
Gost
Gost

Dejo oćemo novi veliki stadion u Podgorici!
⚽️👍

Znala sam
Gost
Znala sam

Je li pravilno centrafor ili centarfor? Ajde Dejo, mežeš ti to.

Send this to a friend