Fudbal Kvalifikacije za Ligu konferencija

Savović pred Makabi: Možemo da trčimo tri sata, ali uzalud ako ne znamo da igramo

Pred Sutjeskom je veliki meč. Kao domaćin na podgoričkoj ,,DG areni“ sastaće se sjutra (20.30h) sa Makabijem iz Tel Aviva, šampionom Izraela u 23 navrata, prošlosezonskim učesnikom nokaut runde Lige Evrope, velikim favoritom za prolaz u treće kolo kvalifikacija za Ligu konferencija.

Nikšićani su do dvomeča sa izraelskim velikanom došli preko gruzijskog drugoligaša Gagre (1:0, 1:1), a sada ih čeka nešto sasvim drugo, mnogo veći izazov.

– Očekuje nas sasvim drugačija utakmica, prije svega jer smo protiv Gagre imali imperativ prolaza, a sad je slika potpuno obrnuta i nijesmo favoriti. Rasterećeniji smo, ali i značajno spremniji nego prije dvije sedmice kad smo igrali prvi meč protiv Gagre. Ako trkački i po pitanju discipline budemo na nivou iz Tbilisija, mislim da možemo da se predstavimo u dobrom svjetlu. Teško je procijeniti koji to kvalitet može da bude, kako za nas, tako i za njih, koji takođe nijesu počeli prvenstvo – rekao je trener Sutjeske Milija Savović na konferenciji za medije.

– Nemamo mnogo informacija o Makabiju, ali po onome što znamo trebalo bi da su malo slabiji nego minule sezone. Prvi meč će nam dati jasniju sliku.

Savović je kazao da su svi igrači zdravi, osim Bojovića koji će pauzirati mjesec. Na raspolaganju su i dva nova igrača, Drešković i Zoćević, ali nijesu još spremni da budu u startnih 11.

Iz Makabija su poručili da im je cilj da svake sezone igraju grupnu rundu nekog evropskog takmičenja. Trener Sutjeske imao je spreman odgovor.

– Moraće sačekati narednu sezonu za ulazak u grupnu rundu, ove godine neka malo odmore – našalio se Savović.

Sutjeska bi mogla da promijeni sliku o crnogorskom fudbalu, da pokaže da nijesmo baš toliko daleko od ,,srednje klase“.

– Ovo jeste prava prilika da pokažemo da naš kvalitet nije daleko od njihovog, ako je zaista tako. Moramo biti optimisti i mislimo da možemo da pokažemo nešto više. Iz svega onoga što crnogorske ekipe pokazuju u Evropi i kako prolaze, pa i ove godine, trebalo bi da učimo, a čini mi se da to baš i ne radimo. Donosimo pogrešne zaključke, konstantno se priča o tome da fizički zaostajemo i to je na prvi pogled očigledno, ali to nije prvi, nego posljednji problem – smatra mladi stručnjak.

– Utakmica protiv Gagre je to pokazala. Ko poznaje fudbal, vidio je da je to fudbalski izuzetno ozbiljna ekipa, a druga stvar je što smo mi kvalitetniji i što smo bili u stanju da je izbacimo. Takođe, ako mi odigramo dobro protiv Makabija, a eliminišu nas, to će biti ta razlika u kvalitetu. Ali, stil igre, taktika, prihvatanje obaveza – tu mnogo zaostajemo za Evropom i to je naš glavni problem. Ne želim da držim predavanje, ali taktički zahtjevi prouzrokuju sve ostalo. Možemo da trčimo tri sata oko stadiona, po šumama i gorama, ali ako ne znamo da igramo džabe smo trčali. Ako znaš što da radiš u datom momentu na terenu, gdje da budeš u odnosu na loptu i protivnika, onda ćeš trčati racionalno i biti spreman za to. Možemo da pričamo da nijesmo spremni, ali nijedne godine nijesmo uradili nešto da se pomjerimo sa mjesta. To su ozbiljni problemi našeg fudbala i svake godine se vide kroz Evropu. Potrudićemo se da i u tom dijelu odgovorimo Makabiju, koji je najjači rival kojeg je Sutjeska imala u Evropi. Veoma jak rival, ali i prilika da vidimo gdje nam je mjesto.

Nikola Janjić je efektnim pogotkom u Tbilisiju trasirao Sutjesci put ka prolazu u drugo kolo kvalifikacija.

Može li da ,,promiješa“ i odbranu Makabija?

– U prvom meču sa Gagrom preuzeo sam rizik i u dogovoru sa stručnim štabom odlučio da igram uprkos povredi, što se na kraju ispostavilo dobro. Naš medicinski tim je odradio odličan posao da bih bio 100 odsto spreman za revanš, u kojem smo taktički odigrali vrlo dobro, mnogo bolje nego u Podgorici. Na kraju sam uz pomoć saigrača ispao prva zvijezda. Najbitniji je, ipak, uspjeh tima i samo o tome razmišljam – kazao je Janjić.

Mladi ofanzivac vjeruje da Sutjeska ima što da traži protiv izraelskog velikana.

– Biće mnogo teže nego protiv Gagre. Makabi je odlična ekipa, sa mnogo iskustva u Evropi, a nije im strano ni igranje u Ligi šampiona. Autsajderi smo, ali pokazaćemo zube i nećemo dozvoliti da nas lako prođu. Drago nam je što možemo da se oprobamo sa talo jakim protivnikom – poručio je Janjić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mitar
Gost
Mitar

Strasno je to sto je Becic poceo da postavlja trenere

Send this to a friend