Fudbal

Selektor Hrvatske optimista pred nastupajući Mundijal

Zlatko Dalić

Zlatko Dalić, selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske, smatra da će najteža i najvažnija utakmica na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Rusiji za popularne ”vatrene” biti prvi meč, duel sa Nigerijom. Ističe da nacionalni tim te zemlje, nakon 20 godina, može proći grupu na SP-u i približiti se uspjehu generacije iz 1998. godine, kada je Hrvatska na Mundijalu u Francuskoj osvojila senzacionalno, treće mjesto.

Na planetarnom šampionatu, koje u Rusiji počinje 14. juna, Hrvatska će u grupi ”D” za protivnike imati Argentinu, Island i Nigeriju.

”Na Svjetskom prvenstvu su 32 najbolje reprezentacije planete i nema lakog protivnika. Imamo tešku grupa i imaćemo tri teške utakmice. No, ključ će biti prvi susret protiv Nigerije. Tu bismo trebali da napravimo posao za dalje i olakšamo sebi put. Argentina je kandidat za prvaka svijeta. Ekipa koja ima Mesija može puno. Island je bio bolji od nas u kvalifikacijama. Međutim, možemo proći grupu”, rekao je Dalić za Anadoliju.

Upravo osvajanje jednog od prva dva mjesta u grupi za plasman u osminu finala je primarni cilj Hrvata u Rusiji.

”Od prvenstva u Francuskoj nismo prošlo grupu, nismo napravili značajniji rezultat na svjetskim prvenstvima, a imali smo kvalitetu. Prvi cilj u Rusiji nam je proći grupu. To je neka naša orijentacija. Nakon toga sve će biti lakše. Očekujemo plasman u osminu finala. Onda? Sve je otvoreno, imamo kvalitet”, istakao je Dalić.

S obzirom da su u poznim igračkim godinama nastup u Rusiji biće posljednji na svjetskim prvenstvima za prve zvijezde hrvatskog nacionalnog tima, Luku Modrića i Marija Mandžukića.

”To će im biti motiv više da naprave nešto i dokažu se. Nema većeg motiva od smotre najboljih reprezentacija svijeta. Naši igrači igraju u najjačim evropskim klubovima i svakog vikenda imaju teške i jake utakmice, te će biti spremni. SP dolazi nakon naporne sezone, ali nešto posebno je igrati za svoju domovinu, za narod”, smatra Dalić, dodavši kako mu je trenutno najvažnije da svi igrači dođu zdravi na početak priprema za SP 24. maja u Zagreb.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Primorac
Gost
Primorac

Podrška !

Send this to a friend