Fudbal

Sigurno u našoj djeci leži spas

foto: fscg.me

Dok su Sutjeska, Budućnost i OFK Titograd ljetos trošili novac na fudbalere i trenere, Zeta je bila primorana da se okrene sama sebi. Prvi šampion nezavisne Crne Gore se bez plata, priprema i pojačanja okrenuo sistemu koji je stvorio iskusni strateg Dragoljub Đuretić.

Čovjek koji nikada neće napustiti svoje “vukove”, bez obzira da li je klub u dobroj situaciji ili na rubu opstanka kao sada.

Sistem koji je započet u Đuretićevoj školi fudbala AS, nastavljen je kroz mlađe selekcije Zete, a sada je prvi tim počeo da ubira plodove marljivog, vrijednog rada.

Nakon 14. kola i trijumfa protiv “plavih” od 2:0, Zeta dijeli prvo mjesto sa Sutjeskom i ekipom Budućnosti, a tako smo dobili dokaz da forsiranje klinaca i rezultat idu “ruku pod ruku”. Jer, “vukovi” su ubjedljivo najmlađa ekipa u ligi.

“Gro igrača Zete, praktično svi bez petorica Namasko, Baošić, Adžović, Milojko i Tuzović su djeca koja su ponikla u mojoj školi As. Znam tačno koliko ko može, igrači znaju moj rad. Sve se poklopilo moje iskustvo i njihova mladost”, rekao je Đuretić, koji ima pedagoški i očinski odnos prema prvotimcima.

“Vodim ih praktično od sedme godine, kasnije smo sarađivali kroz mlađe selekcije Zete. Ne konstantno naravno. Uz sve to, atmosfera u svlačionici je sjajna. Ko bi igrao bez toliko plata, bez momci koji su željni afirmacije”.

Poruka je jasna u mlađim kategorijama leži spas našeg fudbala. Naravno, svaki klub mora da ima sistem. A sem Zete, niko ga nema. A ne bi ga imao ni naš prvi šampion da nije Đuretića. Stratega koji kao malo ko zna kada je omladinac spreman za prvoligaški fudbal.

“Ne bih želio da dijelim lekcije ostalim klubovima, ali mislim da treneri nemaju strpljenja zbog jurnjave za rezultatom. Ne možeš da daš šansu omladincu i da očekuješ da ti odmah riječi utakmicu”, rekao je Đuretić, koji se nadovezao…

“FSCG je uveo pravilo da na terenu moramo da imamo jednog igrača ispod 21 godine, dok u Drugoj ligi moraju da budu tri. Iskreno, povećao bih tu granicu. Jer, ako igrač ne dobije šansu sa 18 godina kada se završi omladinski staž, ta djeca se izgube. Završavaju karijeru, okreću se drugim stvarima”.

Dakle, strpljenje je ključ svega…

“Mladom igraču treba kontinuitet, dati mu šansu da odigra četiri pet utakmica, da se vidi može li. Niko nije postao igrač na jednoj utakmici. Mislim da u našoj ligi talentovana djeca zaslužuju šansu u prvom timu. Najlakše je dovesti igrača od 30 godina, dati mu dobru platu i praviti rezultate”, jasan je Đuretić.

Zeta 12 utakmica ne zna za poraz, a u svom sastavu redovno ima pet šest omladinaca, većina igrača još nije napunila 20 godina…

“Sve je to lijepo, ali vidjećemo do kada će trajati. Najveći naš problem je igranje u ritmu srijeda subota, jer nemamo svježinu”, poručio je Dragoljub Đuretić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zivota ti
Gost
Zivota ti

A nappravi zube kumim te kapom i Svetim Vasilijem Ostroskim . A sto je ono brate mili

Gulphy
Gost
Gulphy

Lijepa prica, ima li saveza da ovo pomogne. Ljudi rade i igraju za dzabe, sramota..

Send this to a friend