Fudbal

Slaven Bilić govori o ratu, raspadu Jugoslavije, odlasku iz Splita…

Slaven Bilić

Hrvatski fudbalski trener Slaven Bilić (51) u intervjuu za Skaj opisao je svoje sportske početke, te kako je tekao njegov put od rodnog Splita do britanskog kluba Vest Bromiča. Ispričao je kako je i zbog čega otišao iz Hrvatske, šta mu je u mladosti bilo prvo na mjestu, zbog čega je Hrvatska željela svoju državu…

“Imali smo dobro obrazovanje i dobar život. Otac mi je bio doktor ekonomskih nauka i bili smo poprilično bogati, pa smo zato brat i ja išli u dobre škole i zato sam završio pravo. Škola nam je u djetinjstvu bila na prvom mjestu, ali je otac takođe bio zaluđen fudbalom”, počeo je svoju ispovijest Bilić.

Rekao je i da su imali dobar život, “da budem iskren, ali smo željeli svoju državuu i ta ideja se javila kada je došlo do raspada SSSR-a, u našem gradu je vladala ratna atmosfera.”

“Rat je suštinski bio 60-70 kilometara od Splita, a u njemu, hvala Bogu, samo par nedjelja. Niko iz naše porodice nije bio u vojsci, ali je tadašnji predsjednik (Franjo Tuđman) rekao da sportisti moraju da budu ambasadori Hrvatske, tako da smo nastavili da igramo fudbal”, rekao je on.

Bilić je rodni grad napustio napustio 1993. godine, kada je iz Hajduka prešao u Kalrsrue za koji je nastupao naredne tri godine.

“Tada smo svi koji smo mogli otišli u inostranstvo. Ja sam otišao u Njemačku, neki su otišli u Italiju, pa i Englesku. To se sve dešavalo ranih 90-ih kada engleska liga nije bila toliko otvorena za strance. Mi smo tada bili ambasadaori Hrvatske. Onda smo počeli da igramo za reprezentaciju i bili dobri na Evropskom prvenstvu 1996. sa Davorom Šukerom, Zvonimirom Bobanom i ostalima. Ponosno smo predstavljali svoju zemlju”, ističe Bilić.

Bilićeva igračka karijera trajala je 12 godina i onda je počela trenerska, u Splitu, a 2017. se vratio u Vest Hem, gdje je igrao jedne sezone.

Zatim je jednu godinu radio u Al-Itihadu, a sada pokušava da VBA vrati u Premijer ligu.

“Kada sam bio u Vest Hemu dosta sam gledao Čempionšip, to jednostavno ne možete da ignorišete. U posljednjih sedam-osam godina u toj ligi je počeo da se igra dobar fudbal. Dosta je čvrsto, sviđa mi se. Bio sam u Premijer ligi i dosta igrača koji su sada u Čempionšipu može da ima odličnu karijeru i u rangu iznad. Definitivno i nekoliko igrača Vest Broma. Dosta njih”, zaključio je hrvatski stručnjak.

Bilićev tim igra jako dobro i trenutno zauzima drugo mjesto Čempionšipa, sa utakmicom manje od Lidsa Marseja Bjelse.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zemljanin
Gost
Zemljanin

Isti oni koji su rasparcali veliku Jugoslaviju,danas komadaju parcad,komadaju bratstva,porodice,moral,postenje,duhovnost,komadaju nas.Razlog potrazite u sebi.Previse samouvjerenosti,previse znanja,obrazovanja,produhovljenosti i kulture.Takvo misljenje imamo o sebi.Jesmo li takvi?

For the next
Gost
For the next

Cista nacija nekada veliki neprijatelj Crnogorske tajne sluzbe koja je iznajmljivala razne tipove srpskoj sluzbi kako god veca su gospoda i od nas i od srba

Mehmed
Gost
Mehmed

Rece da su zeljeri rasturiti jugoslaviju
Zanivljivo

Beee
Gost
Beee

Moj Mehmede ko je pitao Bilića,mene ili tebe što hoćemo?Kada su političke elite,nedorasle vremenu a i skromnog intelekta,odlučile da rasparčaju Jugoslaviju,tu je bio kraj.Mi smo dobar primjer da se vidi što politika može.Napravi li ista partija 2 referenduma kod nas,u vezi državnog statusa,jedan za veliku srbiju i drugi za nezavisnu Crnu Goru.I oba prođoše

Crni
Gost
Crni

Nije politicka strukura unutar SFRJ, nego velike sile tako odlucike

Komsomolac
Gost
Komsomolac

Zavjera Vatikana i zapada učinješe da antisocijalistički elementi danas
sebi daju za pravo da prekrajaju istoriju i fašizuju prostore ex yugoslavije!

Send this to a friend