Fudbal

Srpski menadžer prao pare preko Beliza

Menadžer Dejan Veljković, jedan od glavnih osumnjičenih u belgijskoj aferi “Čiste ruke” za pranje novca, utaju poreza i namještanje utakmica, ima preko 30 računa samo u jednoj banci u Genku, otkrilo se tokom istražnog procesa koji vodi Tužilaštvo ove zemlje.

Istraga je došla do podataka da je Veljković imao dva računa u banci na svoje ime, a ostali su se vodili na familiju, oca, brata, s tim da su sumnjive transakcije odlazile i na račune njegovih bivših i sadašnjih klijenata Milana Jovanovića, Dalibora Veselinovića i Ivana Obradovića, prenosi saznanja iz Tužilaštva belgijski list “Last nujsblad”.

Sud ima saznanja da je srpski menadžer zaradio milione eura iako je zvanično u 2017. ostvario ili prijavio profit od svega 4.529 eura!

Sumnja se da je Veljković novac zarađen od komisija prilikom transfera prebacivao kompanijama iz zemalja u kojima je mali porez, najviše preko Belizea, a da se zatim novac vraćao u manjim iznosima raspoređenim na njegovim mnogobrojnim računima u banci u Genku i da se na taj način izbjegavalo plaćanje poreza u Belgiji. Poslije toga Dejan je vraćao novac fudbalerima i njihovim porodicama uključujući i preko “Vestern Juniona”.

Otkriveno je da je u jednom danu Veljković sa računa brata (250.000 eura) i oca (200.000) podigao 450.000 eura u kešu iz banke u Genku. Svaka banka u Belgiji je dužna da prijavi nadležnim službama svako sumnjivu transakciju preko 10.000 eura…

Send this to a friend