Fudbal

Sutjeska u Tel Avivu kuca na vrata raja

Sutjeska je bila bolja od Makabija iz Tel Aviva u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija, zaslužila da pobijedi, pokazala da može da se nosi sa izraelskim velikanom i prošlosezonskim učesnikom nokaut runde Lige Evrope.

Tim Milije Savovića ipak nije trijumfovao prije sedam dana u Podgorici, ali je na večerašnji revanš u Tel Avivu (19.30h) otišao s aktivnim rezultatom (0:0). Uloge nijesu zamijenjene, Makabi je i dalje veliki favorit, tim prije što će igrati pred više od 20 hiljada svojih navijača.

Ipak, za vjerovati je da je strateg Savović sve „spakovao“ kako treba, trebalo bi da računa na najjači tim, uzimajući u obzir i povredu golmana Vladana Giljena, zadobijenu u posljednjem minutu prvenstvenog meča sa Podgoricom.

Strijelac pobjedonosnog i jedinog pogotka protiv Lješkopoljaca Meldin Drešković očekuje da Sutjeska odigra još jedan dobar meč.

– Protiv Gagre u prvom kolu kvalifikacija smo igrali dobro, Makabiju smo pokazali zube, u međuvremenu pobijedili i Podgoricu u domaćem šampionatu… Dakle, za nama je dobra serija i ne fali nam samopouzdanja. O Makabiju je suvišno govoriti, o njihovim kvalitetima, ali zna se i da sad svako igra fudbal, da smo mi pokazali upravo protiv Izraelaca koliko vrijedimo. Stoga je očekivano da očekujemo prolaz – optimističan je bio Drešković na konferenciji za medije pred jučerašnji put za Izrael.

Šef struke Nikšićana Milija Savović bio je nešto oprezniji.

– Već smo imali iskustvo na međunarodnoj sceni, pa i taj prvi meč s Makabijem je pokazao koliko imamo snage, mogućnosti i potencijala. Siguran sam da će nam revanš mnogo teže pasti, tu će biti i veliki broj navijača, oni će željeti da se dokažu, da poprave utisak… Dakle, očekuju nas velika borba i težak meč. Giljen je nakon meča s Podgoricom odmarao, s medicinskom službom odradio je tretmane i mislim da ćemo moći računati na njega od početka utakmice. Istina je da nam je prvenstvena utakmica bila opterećenje, poklopila se u nezgodno vrijeme, neke igrače smo morali da odmorimo, ali morali smo, jureći rezultat, i da četvoricu fudbalera dodatno opteretimo – kazao je Savović.

– Ipak, vjerujem da će se do meča osvježiti, oporaviti i da ćemo u Tel Avivu biti na visini zadatka.

Sve oči fudbalske javnosti uprte su u Sutjesku jer su ostali crnogorski prvoligaši neslavno prošli na međunarodnoj sceni ovog ljeta, a posebno Budućnost koja je u četiri evropska meča primila čak 13 golova, a postigla samo jedan.

Makabi je, tradicionalno, ozbiljna priča na evropskoj fudbalskoj sceni i pred Nikšićanima je veliki izazov, ali i obaveza, jer treba da osvjetlaju obraz ostalim timovima iz domaćeg ligaškog takmičenja. Uz to, ne smije se zanemariti da bi prolaskom u narednu rundu takmičenja „plavo-bijeli“ dobro napunili klupsku kasu.

Savović će u odnosu na prethodni meč sa Izraelcima imati na raspolaganju i veći sastav, jer novajlije su se već uklopili. Vučić je potvrdio da je već u formi, a tu su i Nikač, Zoćević.

Giljen: Vjerujemo u sebe, nećemo se obrukati

Kapiten Sutjeske i jedan od najiskusnijih u taboru Milije Savovića, Vladan Giljen, kaže da je najbitnije da ne podlegnu pritisku navijača i odigraju bez straha.

– Nije Sutjeska bez iskustva na međunarodnoj sceni. Godinama zaredom igramo evropske mečeve, prije dvije godine smo protiv Slovana priredili odličnu partiju, a i protiv APOEL-a na Kipru smo dobro odigrali. U međuvremenu smo promijenili tim, ali mlade snage su već u prvom susretu s Makabijem najavile da se na njih ozbiljno može računati, a da i ne pominjem dvomeč sa Gagrom koju smo lako prošli. Jasno je što se od nas očekuje – da respektujemo velikana iz Izraela, jer to je njihov najtrofejniji klub, ali istovremeno treba i sebe da cijenimo, da vjerujemo u svoj kvalitet… Tom idejom smo se rukovodili u prvom susretu i donijelo je rezultat, istina, ne kakav smo željeli i kakav smo zaslužili, ali… Da je taj prvi susret potrajao malo duže, slavili bismo, jer već su bili prilično nervozni, imali su dosta kartona, isključenog igrača… – objasnio je Giljen.

– Očigledno, nijesu mogli vjerovati da neku tamo Sutjesku ne mogu dobiti, tim koji je u prethodnom šampionatu toliko zaostao za liderom prvoligaškog karavana. Ovaj meč će nam sigurno biti teži, ali i mi smo spremniji jer smo upoznali sve njihove mane i vrline. Znamo što želimo i siguran sam da se nećemo obrukati, a što bi značilo da Sutjeska prođe u treće kolo kvalifikacija suvišno je i podsjećati.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
oooo
Gost
oooo

Pokazite Buducnosti kako se igra za svoj tim grad i drzavu.

Send this to a friend