Fudbal Jovović osvaja trofeje i seli se u Tunis

Trofeji govore o treneru

Istorijsku oblast između Tigra i Eufrata nazivamo kolijevkom civilizacije, postojbinu pisma smo sedam godina (od 2003. do 2010) gledali isključivo kroz rat, a sada se Irak poklonio Crnogorcu koji je ponosno predstavljao malenu balkansku ljepoticu…

Nebojša Jovović je sa A1 Šortom osvojio titulu u Premijer ligi Iraka!

I to ubjedljivo klub koji nosi nadimak po najsloženijem muzičkom instrimentu – harfi dva kola prije kraja ima osam bodova više od drugoplasirane Al Džavije, tokom 36 kola je upisao 26 pobjeda,osam remija i dva poraza, a gol razlika je zapnjujuća: 71:19.

Cetrdesetčetvorogodišnji Podgoričanin uživa u danima slavlja…

“Osvajanje titule je specijalan osjećaj. To je nešto veličanstveno za svakog sportistu. Uživam i prikupljam energiju za nove izazove”, javio nam se Jovović iz okruga Rusafa u Bagdadu, dodavši da je prvi trener stranac koji je osvojio titulu u Iraku.

Šesta titula poslije šest godina

Al Šorta je osnovana 1932. godine, igra na stadionu Al Šab koji prima 34.200 gledalaca, a naš strateg je potpisao šestu tituluuistoriji (klub ima i tri Kupa)…

” Prvo mjesto smo zauzeli 13. decembra prošle godine i ljubomorno ga čuvali do kraja. Ta gol razlika dovoljno sve govori. Titula je stigla poslije šest godina, a prije početka sezone nismo bili favoriti” govori nam popularni Nebo, pa se nadovezuje…

“Moja Šorta je prethodne četiri sezone završavala kao četvrta, a Zavra kao aktuelni šampion i Al Džavija koja je prethodne sezone osvojila azijsko takmičenje pandan Ligi Evrope su bili glavni kandidati. Zbog toga je zadovoljstvo veće, a osjećaj ljepši”

Irak je samo jednom učestvovao na Svjetskom prvenstvu (1986. u Meksiku), 2007. je osvojio Azijski kup, ali od tada se reprezentativni fudbal traži. Zato se mnogo ulaže u tamošnji šampionat.

“Fudbal u Iraku je u ekspanziji. Timovi kupuju dobre strance, a gotovo svi reprezentativci igraju u domaćem prvenstvu. Prvak države ide direktno u grupnu fazu Azijske Lige šampiona, a to je najbolji pokazatelj kvaliteta. Rekao sam vam već da je naš najveći rival Al Džavija prošle i pretprošle godine osvojio Azijski kup”

Jovović je u jordanskom Al Fajsaliju dotakao zvijezde pošto je 2017. osvojio prvenstvo, FA kup, Superkup, a igrao je i finale Arapske Lige šampiona. Nešto slično je doživio u Bagdadu…

“Irak ima preko 50 miliona stanovnika, ljudi su ludi za fudbalom. Generalno, Arapi i Bliski istok su zaljubljeni u fudbal. Derbi utakmice se igraju pred punim stadionima, a rezultati koje sam napravio su doprijenijeli velikoj popularnosti, pa sam potvrdio status u arapskom svijetu” rekao je bivši trener Koma, Berana, Hadžera, Sutjeske, Al Fajsalija i Zamaleka.

Radeći na Zlatici afirmisao je mlade igrače, Berane je neočekivano uveo u elitu, u Jordanu i sada Iraku je stvorio ime, a jedan uspjeh izdvaja.

“Finale Arapske Lige šampiona je bila moja puna promocija. Svaki uspjeh je značajan i poseban, a ja sam na putu ka novim trofejima” poručio je Jovović, koji će sljedeće sezone gotovo sigurno raditi na nekom drugom mjestu.

Nebo je top klasa trenera u arapskom svijetu, ali je čini se manje poštovan u Crnoj Gori svi još pamtimo kako ga se Sutjeska lako odrekla. Sa druge strane, sa Komom i Beranama je imao rezultate, dok je kao sportski direktor Budućnosti potpisao titulu.

“Trofeji govore o veličini trenera” ne zamjera ništa nikome 44-godišnji šef stručnog štaba.

“Sa ponosom sam razvijao i to ću da činim u Iraku našu zastavu sa prijateljima i bliskim saradnicima Markom Jovanovićem i Zoranom Banovićem. Promovisaćemo Crnu Goru, a trudiću se da poštovanje zaslužim predanim radom i odricanjem, koje će tek da bude nagrađeno” podvukao je Nebojša Jovović.

Jovović na klupi Sfaksijena

Poslije jordanskog Al Fajsalija, egipatskog Zamaleka, Al Šorte iz Iraka, vrijeme je za novo poglavlje u arapskom fudbalskom svijetu Nebojša Jovović je novi šef stručnog štaba Sfaksijena iz Tunisa.

Definitivnu potvrdu od 44-godišnjeg stratega nismo dobili, ali mediji iz Tunisa javljaju da je sve završeno.

Sfaksijen je stacioniran u gradu Sfaks, osnovan je 1928. godine, igra na stadionu “Tajeb Mhiri” kapaciteta 11.000 gledalaca, u trofejnoj sali ima osam titula (posjednja osvojena 2013.), četiri Kupa (posljednji osvojen 2009), a u Tunisu je poznat pod nadimkom “arapski Juventus”.

Sfaksijen je prethodne sezone u prvenstvu osvojio drugo mjesto iza najtrofejnijeg kluba Esperanse.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Daxa
Gost
Daxa

Svaka čast ostani tamo dje se cijeni tvoj rad. Bravo nastavi tako

Przi
Gost
Przi

Evo ga selektor slijepci iz Fudbalskog Saveza.

centar
Gost
centar

Bravo komšo!! Sve najbolje

Send this to a friend