Fudbal

Tumbina Crna Gora zavisna od Savića

foto: FSCG

Kapiten Stevan Jovetić posjeduje nespornu klasu, najskuplje pojačanje u istoriji Levantea Nikola Vukčević predstavlja stub veznog reda, vješti dribler Marko Janković ima potencijal koji treba razviti do maksimuma…

Ali bez svih njih Crna Gora može, ali NE MOŽE bez Stefana Savića!

Defanzivac Atletiko Madrida je definitivno lider “hrabrih sokolova”, kao produžena ruka Ljubiše Tumbakovića raspoređuje i namješta saigrače po terenu, gura ih naprijed, a kada 27-godišnji Mojkovčanin nije na terenu, onda je “frka”.

To se vidjelo u porazu od Srbije (2:0) u derbiju grupe 4 Lige C Lige nacija. Posljednja linija je bila smušena, ranjiva i limitirana, što je majstorski iskoristio trenutno drugi napadač Premijer lige Aleksandar Mitrović.

Utakmica protiv “orlova” je bila tek druga kvalifikaciona (nebitne prijateljske nismo računali) koju je Savić propustio u Tumbinoj eri, nakon što nas je Poljska isprašila sa 4:2 u Varšavi. Dakle, šest golova smo primili bez defanzivca Atletiko Madrida na samo dvije utakmice.

Sa jednim od najboljih štopera Primere, situacija je totalno drugačija kada je Savić predvodio defanzivu, Crna Gora je na 11 kvalifikacionih utakmica ostvarila šest pobjeda, dva remija i tri poraza, a primila je “samo” osam golova.

Ima ta priča da je “statistika kao bikini, otkriva sve, ali ne pokazuje ništa”. Ali, u slučaju fudbalske reprezentacije Crne Gore, sve je kristalno jasno…

Tumbaković je dolaskom na klupu vrijednim radom vratio poljuljano samopouzdanje reprezentativcima i navijačima, a svoju igru je temeljio na čvrstoj defanzivi, jer je to jedini način kako igrački limitirana Crna Gora može da igra. Iz takve postavke su dolazile kontre, precizni centaršutevi, lijepe akcije…

A čvrstinu mu je uvijek garantovao rođeni Mojkovčanin!

Sa Savićem na zelenom tepihu, Marko Simić, Žarko Tomašević i Adam Marušić su 50 odsto bolji igrači, nemaju kompleks niže vrijednosti, samopouzdanje se graniči sa nemogućim. Jednostavno, 27-godišnji štoper ih čini bolji.

Bez njega, naši momci su čisti prosjek.

A neigranje lidera ne utiče samo na posljednju liniju, već na cijelu ekipu, jer to povlači sa sobom “teške” posljedice Tomašević se sa lijevog beka seli na mjesto centarhalfa, jer Boris Kopitović još nije ubijedio 66-godišnjeg selektora da je spreman za “top nivo’. A onda se traži iznuđeno rješenje uz lijevu aut liniji (Marko Vešović ili Filip Stojković), jer Risto Radunović još nije debitovao i nije u planu.

Tumba je primoran da tumba, a onda Crna Gora uglavnom ispašta…

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
marius
Gost
marius

Kakva Tumbina Crna Gora ? Reprezentacija Crne Gore ne moze da bude ni Tumbina, ni Dejova, nit bilo kog pojedinca. Reprezentacija Crne Gore je reprezentacija svih Crnogoraca, svih nas koji Crnu Goru volimo i dozivljavamo je ka jedinu domovinu koju imamo.

Send this to a friend