Fudbal Veliki uspjeh danilovgradskog kluba

Vijek osnivanja Iskra proslavila trećim mjestom: Kadri smo i za koju stepenicu više

Vatromet u crveno-bijelom dekoru te julske vedre noći obasjao je Bjelopavliće i Katunsku nahiju. Danilovgrađani su skromno i dostojanstveno, kako im dolikuje, u duhu novonastale situacije proslavili istorijski uspjeh-plasman na međunarodnu scenu. Tako je na najljepši mogući način ovjerena ranija tvrdnja da su rijetke sredine u našoj zemlji i okruženju koje se mogu pohvaliti takvom fudbalskom tradicijom kao ova na obalama Zete.

Emocije su osvježile sjećanja na daleku 1919. godinu kada je Stevan Šćepo Zlatičanin donio prvu krpenjaču, nakon čega je inicirano formiranje prvog radničko-sportskog kluba pod nazivom RSK Sloga čiju tradiciju od 1945. godine nastavlja i baštini Iskra. U čast tih prvih generacija te sadašnjih junaka zelenog tepiha i budućih prvotimaca Iskra je izvanrednim nastupom u takmičarskoj sezoni 2019/2020. oplemenila bogatu biografiju sportskih događaja i dešavanja u Danilovgradu.

Rezultati

Iskra je prvenstvo završila sa 15 pobjeda, osam neriješenih ishoda i isto toliko poraza, odnosno sa 53 uknjižena boda i da kojim slučajem nije prekinuto vjerovatno bi se uključila u borbu za titulu vicešampiona. Za glavnog kreatora najnovijih kapitalnih projekata koji su u minulih nekoliko godina uzdigli ovaj uzorni sportski kolektiv na najviši nivo, predsjednika kluba Blaža Šaranovića, igrači i stručni štab su tokom čitavog takmičenja iskazali profesionalni odnos prema igri, upravi i gradu uopšte.

“Po ko zna koji put Iskra je stavila do znanja fudbalskoj javnosti da nema podređenu ulogu u susretima sa pretedentima za šampionski pehar, naprotiv, da ima dovoljno kapaciteta da se ravnopravno nosi sa najkvalitetnijim fudbalskim kolektivima Crne Gore. Kada je bilo najpotrebnije potvrdili smo i fizičku i psihičku spremnost”, rekao je od srca Šaranović ne štedeći komplimente na račun zalaganja i borbenosti ambicioznih mladića koji su izgarali na novom terenu stadiona ,,Braće Velašević“.

Pvi čovjek Iskre se osvrnuo na nekoliko derbija prije svega protiv Budućnosti, Sutjeske i Zete čiji su ishodi direktno uticali na konačan poredak na tabeli.

“To nas motiviše da nastavimo u istom ritmu ali i da sa još većom željom ovjerimo i unaprijedimo prethodne uspjehe. Na nama je da naredne planove vežemo za ostvarivanje većih dometa i time kadrovske potencijale afirmišemo za koju stepenicu više na prvenstvenoj ljestvici”,nije krio ambicije Šaranović.

Infrastruktura

Agilno rukovodstvo se maksimalno trudi da svima na matičnom stadionu obezbijedi optimalne uslove. U minulom periodu uloženo je više od dva miliona eura na sanaciju glavnog i izgradnju pomoćnog terena sa vještačkom podlogom, zatim montažu reflektora, osposobljavanje novinarske lože i drugim infrastrukturnim radovima kako bi se zadovoljili strogi kriterijumi takmičarske komisije UEFA i FSCG.

“Imamo dobru osnovu za, mogu slobodno reći, buduće kapitalne investicije koje će uljepšati i oplemeniti cjelokupni ambijent. To znači da nećemo štedjeti materijalna i finansijska sredstva da ovo sportsko zdanje poprimi obrise jednog reprezentativnog objekta kako na opštinskom tako i na državnom nivou. Već je urađen projekat za novi parking prostor koji će koristiti službena lica, predstoji postavljanje rasvjete i ograde oko pomoćnog terena, rekonstrukcija istočne tribine, stavljanje u funkciju svlačionica kontejnerskog tipa i drugi poslovi koji će doprinijeti afirmaciji pomoćnih sadržaja”, najavio je Šaranović.

On se zahvalio FSCG na čelu sa Dejanom Savićevićem, lokalnoj upravi i predsjednici Opštine Zorici Kovačević, preduzeću ,,Bemaks“, firmi ,,Montanja“ čije ime nose na dresovima, hotelu ,,Ramada“, klinici ,,Optimal“, ,,Ravelu“, Arhitektonskom ateljeu, ugostiteljskom objektu ,,Maša“ i drugim brojnim sponzorima i osvjedočenim prijateljima Iskre koji su imali veliko razumijevanje za potrebe sporta i sportista, uvijek spremni da im izađu u susret.

Nove snage

Iako je pauza u toku, odmora za sve strukture u ovom kolektivu od ekonoma do predsjednika praktično da i nema. Naprotiv sve je podređeno Evropi i novoj prvoligaškoj sezoni koja će sigurno biti zahtjevnija od prethodne. Zato je prvo okupljanje zakazano za 15. jul kada će se obaviti prozivka potencijalnih kandidata za najbolju jedanaestoricu i ujedno biće saopšten plan i program uprave i stručnog štaba za pomenuta takmičenja tim prije jer se bliži i prelazni rok koji će trajati do kraja avgusta.

“Izvjesno je da više ne računamo na Dritona Camaja koji nije mogao odbiti odličnu ponudu makedonske Škendije. Žao nam je što odlazi jer se radi o vrsnom golgeteru i lijepo vaspitanom mladiću koji je ostavio sjajan utisak. Hvala mu za nesebični doprinos koji je pružio zajedničkom uspjehu”, iskreno će Šaranović.

Nije isključena i mogućnost da još neko od njegovih saigrača promijeni ovu sredinu budući da svakodnevno stižu pozivi menadžera čak iz Belgije i Njemačke za angažovanjem Drinčića, Petrovića i drugih kao i da se rukovodstvo i stručni štab nekima zahvale na saradnji.

“U toku su pregovori sa Kumburovićem i Maleševićem o eventualnom potpisivanju profesionalnog ugovora. Predstoje i razgovori sa ostalim igračima koji su iznijeli teret minulog šampionata. Statistika je neumoljiva i na osnovu nje ćemo odlučivati ko će i dalje nositi crveno-bijeli dres. Isto tako posebno moramo voditi računa o podmlađivanju sastava jer smo u obavezi naredne sezone da tokom 90 minuta na terenu imamo makar dva omladinca ispod 21 godine. Tu se talentom nameću: Perović, Kolundžić, Tadić, Gajić, Šaletić i ostali njihovi vršnjaci koji kucaju na vrata prvog tima”,podsjeća Šaranović.

Prvi čovjek Iskre ističe da imaju sopstveni regrutni centar koji iz godine u godinu stvara igrački kadar za domaću i međunarodnu scenu. Po najavama može se zaključiti da će nekoliko zvučnih fudbalskih imena iz zemlje i okruženja zaigrati na obali Zete kako bi Iskra potpuno spremna dočekala nova iskušenja na oba fronta.

“Nakon prozivke obavićemo desetodnevne visinske pripreme u Mojkovcu i tempirati formu za evropski debi. Naravno to podrazumijeva i odigravanje nekoliko prijateljskih utakmica i svakodnevne treninge jer ništa nećemo prepustiti slučaju. Naša strategija će se i dalje zasnivati na maksimalnom profesionalizmu na svim poljima, kako na terenu tako i mimo njega. Samo na taj način svoje ambicije možemo pretočiti u djelo”, naglasio je ,,alfa i omega“ kluba koji je vjekovnu želju da u Danilovgradu ugosti protivnika koji dolazi van granica Crne Gore a na radost popularnih ,,serdara“ pretvorio u stvarnost.

Send this to a friend