Fudbal

Za pohvalu: FK Budućnost izmirio fudbalerima zarade u punom iznosu

FK Budućnost je igračima ne samo izmirio zarade u punom iznosu, već im je od strane rukovodstva saopšteno da neće biti promjena po tom pitanju do kraja sezone, saopštio je Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore.

Kako su kazali, u ovom trenutku to otklanjanje neizvjesnosti je za svaku pohvalu.

“Imamo još klubova I CFL koji su uredno izmirili zarade za prethodni mjesec u punom iznosu i svakako te poteze treba pozdraviti. U ovom trenutku nemamo informacije da li će se ta praksa nastaviti i kasnije, ali neki su na primjer, poput FK Sutjeske, izašli sa konstruktivnim i realnim predlozima za naredni period ukoliko se pandemija nastavi”, navode iz Sindikata.

Što se tiče klubova I CFL, oni su u skladu sa mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela Vlade Crne Gore organizovali rad sa igračima na način koji je u ovom trenutku jedino moguć – programima za idividualno treniranje.

“Po pitanju ispunjavanja ugovornih obaveza od strane klubova, za sada imamo različita rješenja, koja su uslovljena finansijskom situacijom, ali i neizvješnošću oko termina nastavka liga. U pozitivnom smislu prednjače klubovi sa najvećim brojem profesionalnih ugovora, što opet implicira da je podizanje nivoa profesionalizma jedan od ključnih elemenata uređenih radno-pravnih odnosa igrača, a i kompletnog klupskog fudbala kod nas”, dodaju iz Sindikata.

Prema njihovim riječima, u manjem broju klubova nepovoljna finansijska situacija diktira dinamiku isplate zarada tokom ove pandemije.

“Nadamo se da će se i u tim klubovima naći model za prevazilaženje krize, jer ne treba smetnuti sa uma da u ovom periodu klubovi posluju sa znatno smanjenim operativnim troškovima. Sindikat profesionalnih fudbalera će i dalje u kontaktu sa članstvom i raditi presjek na mjesečnom nivou i pratiti smjernice naše krovne organizacije FIFPro. Svakako, nakon okončanja ove situacije, slijedeći preporuke rukovodećeg međunarodnog tijela u fudbalu, spremni smo da kroz kolektivno pregovaranje i partnerstvo zajedno dođemo do rješenja koja će biti na dobrobit svih”, zaključuju u Sindikatu.

Send this to a friend