Fudbal

Za romantični EURO

Nikad kraće kvalifikacije (završavaju se u novembru) za Evropsko prvenstvo kreću danas. Tačnije, biće to bitke za posebni EURO ili “romatnični” kako ga je nazvao bivi predsjednik Uefe Mišel Platini, pošto će se igrati u nekoliko zemalja Starog kontinenta, a sve u slavu 60. rođendana ovog takmičenja.

Crna Gora kvalifikacije otvara sjutra protiv Bugarske u Sofiji, dok će prvi dan donijeti deset mečeva, a sve (očekivano zbog vremenske razlike) kreće iz Astane (ili iz Nursultana, kako se ovaj grad od juče zove), gdje Kazahstan dočekuje Škotsku.

Kvalifikacije će biti jednostavne. Deset je grupa (pet sa pet selekcija i isto toliko sa šest), a po dvije najbolje reprezentacije iz svake (ukupno njih 20) izboriće plasman na jednstveni EURO.

Preostale četiri karte namijenjene su D reprezentacijama koje su blistale u Ligi nacija i koje će se u martu 2020. kroz plej-of boriti za odlazak na Evropsko prvenstvo. Ukoliko bi Srbija i Rumunija izborile plasman na EP kroz kvalifikacije u pomenuti plej-of bi uskočila Crna Gora, kao selekcija koja se našla iza njih u Ligi nacija.

Zanimljivo, zbog toga što će EURO 2020. imati nekoliko domaćina, prvi put od 1976. niko nije stekao automatsko pravo da nastupi na završnom turniru.

Derbi prvog dana kvalifikacija igraće se u Briselu, gdje trećeplasirana selekcija sa posljednjeg Mundijala Belgija dočekuje domaćina pomenutog Mundijala Rusiju. Utakmica na stadionu “Kralj Boduen” počinje u 20.45h. Biće to okršaj dvije selekcije od kojih se očekuje da “zgrabe” prve dvije pozicije u grupi I, u kojoj se još nalaze Škotska, Kipar, Kazahstan i San Marino.

Selektor Belgije Roberto Martinez kvalifikacije počinje bez povrijeđenih Kevina de Brujnea, Aksela Vitsela i Vensana Kompanija, a pod znakom pitanja je i Romelu Lukaku. Ipak, to mnogo izgleda ne brine španskog stručnjaka.

“Grupa onih koji mogu da igraju u startnih 11 sada je proširena i siguran sam da će oni koji uskoče umjesto povrijeđenih igrača biti na visokom nivou”, objasnio je Martinez.

Stanislav Čerčesov je tokom pomenutog Mundij ala ponovo probudio euforiju za fudbalom u Rusiji, večeras zna kakav rival ga čeka, ali…

“Belgija je jedna od najboljih selekcija planete, to uostalom govori i Fifa rang lista”, istakao je selektor “zbornaje” “Znamo njihove kvalitete, ali isto tako znam da ćemo imati i svojih prilika u Briselu. Osjećam da smo spremni za kvalifikacije, ali nikada ne znate kako će sve krenuti”.

Kada su u pitanju selekcije sa prostora bivše Jugoslavije sve one će, čini se, imati šanse da se nađu na Evropskom prvenstvu. Najmanje se vjeruje u Sjevernu Makedoniju, ali ova selekcija već u džepu ima baraž zahvaljujući Ligi nacija, a i ne baš tešku grupu. Kvalifikacije momci Igora Angelovskog otvaraju protiv Letonije, danas u Skoplju.

U istoj grupi je i Slovenija, koja na startu (takođe danas) gostuje u Izraelu.

Danas kreće i finalista Svjetskog prvenstva Hrvatska na startu igra protiv Azerbej džana na “Maksimiru”. Vatreni imaju možda i najlakšu grupu, jer su u konkurenciji Velsa, Slovačke,

Mađarske i Azerbejdžana veliki favoriti.

Bosna i Hercegovina, sa Robertom Prosinečkim na klupi, na startu na “Grbavici” dočekuje Jermeniju, a u grupi J još se nalaze Italija, Grčka, Finska i Lihtenštajn.

Posljednja će kvalifikacije otvoriti Srbija.

A momke Mladena Krstajića već na startu (u ponedjeljak) čeka pakleno gostovanje u Lisabonu protiv Portugala.

U toj grupi rivali “orlovima” biće i Ukrajina, Litvanija i Luksemburg.

Send this to a friend