Fudbal

Zašto je Liga nacija pun pogodak

foto: FSCG

Kada su u pitanju noviteti u fudbalu mnogo je onih koji su skeptični, uglavnom im se te novosti ne sviđaju… Tako je bilo sa uvođenjem VAR-a (videotehnologija), tako je i sada sa novim Uefinim takmičenjem Ligom nacija.

VAR je veoma brzo ubijedio skoro sve da je njegovo uvođenje praktično epska epoha fudbala, a nakon što je bilo mnogo kritika na račun Lige nacija, septembarska premijerna runda ovog takmičenja već je mnoge šarmirala.

Zbog čega je Liga nacija top takmičenje.

Četvrtak, Njemačka – Francuska. Petak, Italija – Poljska. Subota, Engleska – Španija. Nedjelja, Francuska – Holandija. Ponedjeljak, Portugal – Italija. Utorak, Španija – Hrvatska.

Na taj način se tokom prve akcije Liga nacija predstavila Evropi svake večeri Stari kontinent je uživao u jednom od super derbija. Naravno, očekivano kada se svi nalaze u Ligi A, a to je bio i cilj Uefe – utakmice koje će teško neko propustiti.

Uostalom, sjetite se kvalifikacija za Evropsko ili Svjetsko prvenstvo u kojima su samo jedna ili dvije grupe imale najjače selekcije, pa se onda čekalo da te dvije selekcije konačno zaigraju jedna protiv druge. Sada se svakog dana uživa u sjajnom fudbalu.

Kada neko takmičenje ima rezultatski značaj, onda ne postoji sportista na planeti koji ne želi da ga osvoji. Liga nacija tako postaje mini Evropsko prvenstvo, a s obzirom na to da se sada radi o premijernom i na taj način istorijskom takmičenju svi će željeti da ostanu upamćeni kao prvi osvajači Lige nacija.

Naravno i one selekcije iz slabijih liga (B, C i D) imaće svoje računice i veliku želju da uđu u viši rang, samim tim i da se oni nekad umiješaju u borbu za trofej. Uz sve to od toga u kojoj ligi se nalaze biće važno i kada se budu određivali šeširi pred žrijeb kvalifikacija za Evropsko i Svjetsko prvenstvo.

Svaki novi kvalifikacioni ciklus za malene fudbalske nacije (poput San Marina, Lihtenštajna, Malten ili Farskih Ostrva) počinjao je samo sa jednim pitanjem koliko će golova primiti od najjačih evropskih selekcija. O pobjedama se sanjalo, čekale su se godinama, a sada se i svi oni bore (sa sebi ravnima) za pobjede, za plasman u viši rang… Samim tim i navijačima u tim zemljama fudbal postaje zanimljiviji logično, jer kome je moglo biti interesantno da gleda svoju zemlju kako služi za popravljanje golrazlike najjačih selekcija.

Posebnu draž Ligi nacija (i to za sve četiri lige) daje mogućnost odlaska na Evropsko prvenstvo. Iako se mnogima čini komplikovano, stvar je zapravo veoma jasna pobjednici svih grupa iz sve četiri lige (A, B, C, D) obezbijediće šansu da kroz plej-of u martu 2020. čekiraju kartu za EURO. Dakle, kroz plej-of popuniće se posljednja četiri mjesta na EP iz svake lige po jedan. Da, čak i oni iz najslabije lige imaće predstavnika na Evropskom prvenstvu.

Kako to zapravo izgleda? Uzmimo za primjer Crnu Goru. Ukoliko naša selekcija na kraju takmčenja u ligi C Lige nacije u novembru bude prva u svojoj grupi već će u džepu imati kartu za pomenuti plejof, pa će samim tim i kvalifikacije koje kreću u martu naredne godine moći da odigra nešto mirnije.

Ako “sokolovi” ne bi uspjeli da obezbijede EP preko pomenutih kvalifikacija u plej-ofu bi se protiv preostalih pobjednika grupa iz Lige C borili za odlazak na šampionat kontinenta.

Šansa za plej-of postoji i ako Crna Gora bude na primjer druga u grupi Lige C, ali bi onda svi morali da navijamo da pobjednik naše grupe kroz kvalifikacije izbori put na EP. U tom sluaju umjesto njega, u plej-of bi uskočila Crna Gora.

Novo takmičenje, mnogo više fudbala, mnogo više derbija… Sve ono što pravi ljubitelji ovog sporta žele. Ostaje samo pitanje koliko je sve naporno glavnim glumcima u ovoj priči fudbalerima.

Send this to a friend