Fudbal Teški dani za prvog šampiona Crne Gore

Zeta amaterizam platila ispadanjem iz lige

foto: FSCG

Zeta je prije dva dana prvi put ispala iz elitnog društva crnogorskog fudbala, ali momenat kada je selidba u niži rang postala zvanična nije najniža tačka koju je naš prvi šampion dotakao u posljednjih 16 godina, koliko se igra šampionat nezavisne Crne Gore.

Ispadanje u Drugu ligu logičan je i očekivan epilog onoga što se desilo minulog ljeta, kada su ,,vukovi“ počeli pripreme svega osam dana pred start sezone.

– Sa kratkim prekidima, u Zeti sam više od 40 godina i mislim da nikad nije bila u težoj situaciji od ove. Nikad se nije desilo da pripreme počnemo nedjelju dana pred početak prvenstva, čak i kada se igralo u nekim nižim rangovima, da ne pričamo o prvoj ligi – rekao je tada trener Dragoljub Đuretić.

Kako siješ, tako žanješ, ili, u Zetinom slučaju: kako počneš sezonu, drugačije ne možeš ni da je završiš – poražavajuće.

,,Vukovi“ su prvenstvo završili bodovno izjednačeni s Podgoricom, koja je u pretposljednjem kolu savladala Iskru pogotkom iz sumnjivog penala u nadoknadi koji je dosudio Radoje Pajović (3:2), vjerovatno imaju i razloga da kažu da su oštećeni u foto finišu borbe za goli život, ali razne teorije zavjere, traženje krivca u drugim redovima i upiranje prstom – posljednje su što u Zeti treba da rade ovih dana.

Ko je kriv?
Zeta nije ispala iz Prve lige zbog penala za Podgoricu na ,,DG areni“ ili zbog toga što je neko jedva dočekao da je ,,isprati“ iz elite, već isključivo zbog svojih slabosti i amaterizma.

Zeta je vrijedna učešća u Telekom 1. CFL zbog velikog broja talentovanih igrača koje je lansirala posljednjih godina, vrijedna je mjesta u eliti vjerovatno i zbog entuzijazma trenera Dragoljuba Đuretića i njegovih saradnika, zbog svega ostalog – ne zaslužuje da bude među 10 najboljih timova u državi.

Kada su 16. jula 2021. napokon počeli pripreme, ,,vukovi“ su istrčali na teren koji je bio u očajnom stanju, a nije bilo davno kad je urađena nova drenaža i postavljena podloga, u tom periodu jedna od boljih na crnogorskim stadionima.

Đuretić i igrači su tokom cijele sezone bili zaboravljeni od svih, ostavljeni da sami vode bitku za opstanak, sa neredovnim primanjima, koja ionako nijesu visoka.

Zeta ima čime da se pohvali – prvi je klub iz Crne Gore koji se kroz ligu SRJ ili SFRJ domogao kvalifikacija za veliko evropsko takmičenje (Kup UEFA), bila je u plej-ofu Lige Evrope što je najveći domet nekog našeg tima na kontinentalnoj sceni, ravnopravno je igrala s Rendžersom u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dala je mnogo igrača za razne selekcije nacionalnog tima…

Zeta je, međutim, klub čije funkcionisanje zavisi od volje jednog čovjeka, Radojice Raja Božovića – vjerovatno najzaslužnijeg za osvojenu titulu iz 2007, ali i za onu neosvojenu 2017, kada je u dva navrata ,,posjetio“ sudije u svlačionici, zbog čega su ,,vukovima“ dva puta oduzeta po tri boda.

Božović je 2009. trajno isključen iz fudbalske organizacije i ne smije da boravi u službenim prostorijama. Da te 2017. nije bilo njegovih ispada, Zeta bi bila šampion jer je prvenstvo završila bodovno poravnata sa Budućnošću i Mladošču (sadašnji Titograd).

Krivac ni tada nije bio na drugoj adresi.

Što dalje?
Zeta godinama nema iole ozbiljnu komunikaciju s medijima, organizacija evropskih utakmica bila je pravo mučenje, gotovo pred svaku sezonu nije se znalo ko će voditi tim, ko će ga činiti i kakve će biti ambicije, uprava je to bila samo na papiru, a kad se sve navedeno i još mnogo toga sabere, kad se podvuče crta – onda su 24. maj 2022. i ispadanje u Drugu ligu epilog koji nikog ne treba da čudi.

I koji bi, da postoji pravi sistem, mogao čak da bude ljekovit. Nije tragedija što će Zeta igrati u drugoligaškom rangu, nije ni prvi ni posljednji nekadašnji šampion koji je došao na te grane, a i mnogo veći klubovi širom Evrope su prolazili nešto slično, pa se vraćali na velika vrata.

Tragedija će biti ako Zeta nastavi da funkcioniše kao što je do sada, ako nekome ne postane jasno da igračima i stručnom štabu samo treba pružiti normalne uslove za rad – prije svega, redovne plate. Ako na ,,Trešnjici“ više budu gledali u tuđe nego u svoje dvorište, budućnost će biti tmurnija nego sadašnjost.

Zeta je višegodišnji amaterizam platila ispadanjem u Drugu ligu. Da li će se vratiti u Prvu zavisi samo od nje.

Možda onda i dueli s PSV-om, Rendžersom, Fehervarom… opet postanu realnost.

Send this to a friend