Fudbal

Zvižduk za jug, aplauz za ostale

I to se dogodilo. Poslije 12 godina, prvi meč fudbalskih seniorskih reprezentacija Crne Gore i Srbije, i to takmičarski.

Nije bio “više od fudbala” srećom nije ni opravdao ono “visokog rizika. Očekivano. Bilo bi suludo da je bilo drugačije.

Komšije, braća i(li) prijatelji kako se kome sviđa – pokazali su da na Balkanu fudbalska utakmica naroda koji na njemu žive može u velikoj mjeri da iznevjeri one koji u magičnoj igri na “zelenom pravougaoniku” vide poligon za ispoljavanje nacionalističkih, političkih i sličnih frustracija i ubjeđenja.

Reprezentacija Srbije dočekana je i ispraćena aplauzom, koji je bio gromoglasan nakon izvođenja himne “Bože pravde”. Navijači Srbije, od kojih su, istina, većina bili gosti u svojoj kući, uzvratili su na isti način prilikom intoniranja ,,Oj, svijetla majska zoro”.

Stručni štab i igrači su prije, tokom i poslije utakmice bili na nivou. Takođe očekivano. Uostalom, “orlovi” i srpski mediji su pohvalili ambijent pod Goricom, poželjevši da u Beogradu bude uzvraćeno gostoprimstvo. Organizator i publika na sjevernoj, zapadnoj i istočnoj tribini su položili ispit. Samo su oni na južnoj “zabušavali”.

Crnogorski navijači potukli su se međusobno – ružna slika. Zajedničko navijanje sa gostujućim pristalicama lijepa slika. Pjevanje navijača Srbije o osuđenim ratnim zločincima, ,,srpskim teritorijama, “šiptarima”… primitivna slika. Na posljednje od pomenutog repertoara odgovoreno je sa, takođe bespotrebnim ,,ko ne skače taj je Srbin”.

A apsolutno dovoljno bilo je ono što je pisalo na “sjeveru”:

Mnoga tvoja đeca sinovi nijesu, no pastorci divlji koji mržnju siju, ko da im nijesi otadžbina majka, od tebe se stide, od tebe se kriju. (citat iz pjesme “Lament nad Crnom Gorom” autora Komnena Bulatovića).

Suma sumarum: zvižduk za jug, aplauz za ostale.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Emil
Gost
Emil

50-ti tekst o ovoj utakmici u 4 dana…
Ajmo ljudi da radimo nešto

Jorgovan
Gost
Jorgovan

Odlican tekst.Objektivan,sto je ovdje tesko procitat.

Vanzemaljac
Gost
Vanzemaljac

Kakva braća ??

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Kakvi su to navijaci CG…koji donose transparent o Kosovu….Kako je to moguce…pa Ueffa mora kaznit ..

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Susjdi da..braca nikad..

Boki
Gost
Boki

Kad ne bi bilo ovih ultra fasistickih dukljanskih grupa i njima kao protivteza ovih retardiranih ultra srpskih grupa mogli bi reci da smo civilizovani. Tako da treba da radimo na tome da te dvije grupacije, doduse minorne, sto prije u potpunosti marginalizujemo. Jer dok ima jednih, bice i drugih.

Milomirka
Gost
Milomirka

Na stadion treba da dolaze pravi navijaci i ljubitelji fudbala. Onda ce biti manje ovih sto ruzno skandiraju i ovih sto su posli na stadion da prave selfie i fotke za neki profil na netu. Ni jednim ni dugim nije mjesto na stadionu. A ako dodje do kakve tuce, nista strasno tu je policija. Ovoga puta ipak jace od svega… Više »

ehti
Gost
ehti

Dobar text.

Send this to a friend