Košarka

Agresijom od starta do nove pobjede

Očekujem tvrd, zanimljiv meč – na jednu loptu, jer igramo protiv izuzetno jakog tima, koji u svojim redovima ima izuzetno veliki broj igrača sa ozbiljnim individualnim kvalitetom, kaže analitičar Dnevnih novina Petar Mijović na početku priče o večerašnjem rivalu Budućnosti.

I Budućnost i Himki su u odnosu na meč u Moskvi promijenili trenera, samim tim i koncepciju igre.

“Rimas Kurtinaitis je napadački orijentisan. Njegove ekipe i njegova struktura napada je bazirana na dosta igre u tranziciji i dosta šuteva za tri poena. U odbrani igraju nešto mekše nego kod prethodnog trenera i tu vidim neku našu šansu. Sa druge strane, naš tim defanzivno izgleda bolje nego u momentu prve utakmice, i iz te defanzive igramo sa mnogo više trčanja i poena u tranziciji. Himki u Moraču stiže bez Šveda i Gila. U takvoj situaciji mnogo više igrača dolazi do izražaja u spoljnoj liniji prevashodno jer su više na lopti nego u situacijama kad je Šved prisutan. Unutrašnja linija je izuzetno pokretljiva, ali i bez konkretnog učinka u situacijama 1na1 ispod koša. Ipak, veoma su mobilni i dobro koriste situacije igre otvaranja PNR i reakcije u odnosu na prodor i viškove koje kreiraju Bost, Marković i Dženkins”.

Na koji način igrati protiv njih?

“Defanzivni skok je jako važan segment, jer su njihovi centri jako agresivni u dijelu ofanzivnog skoka. Agresija na spolj nu liniju mora biti vidljiva od samog starta, a saradnju spoljne i unutrašnje linije protivnika treba svesti na najmanji mogući nivo. Naša ekipa konstantno raste i za očekivati je da i potvrdi dobru formu i napravi još jedan korak naprijed do slaganja u cjelinu pred završnicu ABA lige”, zaključio je Mijović.

Send this to a friend