Košarka

Bertomeu: Nikada neću moći da se u dovoljnoj mjeri zahvalim Budućnosti

Kada je predsjednik Evroiige Đordi Bertomeu u pitanju, u skoro dvije decenije na funkcijama u elitnom klupskom takmičenju Evrope, njegov ključni zadatak uvijek je bio da pronađe balans i mjeru.

Balansirati između potreba timova različitih finansijskih moći, tradicija, iz sredina različitog košarkaškog pedigrea ili tržišne moći, je dugoročno uvijek bio ključni zadatak za predsjednika Evrolige. A svi žele upravo tu u elitno društvo koje raste, razvija se, sve je bitnije u bogatom mozaiku vrhunskog evropskog klupskog sporta.

Kada je Bertomeu početkom februara bio gost Budućnost Volija, za njega je dolazak u Podgoricu značio prije svega dolazak u dom starih saveznika. Jer Bertomeu i tadašnji čelnici Budućnosti bili su među onima koji su na ljeto 2000. godine vjerovali u viziju i zakoračili u osnivanje novog takmičenja. Danas, Budućnost Voli kao ponosni učesnik svjedoči, iz kola u kolo, o takmičenju koje je prevazišlo i najveća očekivanja. A Bertomeu je tu, da istakne daje podgorički klub, danas kao i na početku, zasluženo dio elite kojom rukovodi.

“Ono što je posebno važno da kažem je da su neki od najvećih klubova na kontinentu imali viziju, hrabrost i vjeru u našu ideju. Bili su spremni da budu dosljedni i stvore nešto što je u tom momentu bilo potpuno revolucionarno. Samo godinu kasnije ostatak velikih klubova koji su dijelili istu viziju nam se pridružio. Nikada neću uspjeti da se na pravi način i u dovoljnoj mjeri zahvalim onim klubovima koji su napravili taj ključni korak naprijed, da nam u startu pruže podršku u ideji i organizaciji. Dio njih je i Budućnost”, rekao je Bertomeu za “Arenu”.

Gdje je Budućnost Voli danas kao organizacija, poredeći je sa najvećim i najbolje organizovanim klubovima u Evropi?

“Moramo biti realistični i premjeravati ovakve koncepte ispravnim mjerama. Smatram da nije fer porediti Budućnost Voli sa Fenerbahčeom ili Real Madridom, iz razloga koji su jasni svima. Moram istaći da je Budućnost Voli ispunila sve ključne obaveze vezane za nastup u tako zahtjevnom takmičenju kao što je Evroliga. I to je učinila po standardima vrlo visokog profesionalizma”.

Što treba da uradi Budućnost Voli kako bi naredne sezone imala još bolju organizaciju?

“Ono što je najvažnije za Budućnost Voli je da nastavi da bude ambiciozna i realna. Tokom karijere u Evroligi vidio sam niz projekata i klubova koji su željeli da rastu brže nego što im je organska struktura dozvoljavala u datom momentu. Potom su se po pravilu suočavali sa ozbiljnim problemima kada realnost ne bi odslikala njihove želje i planove”, istakao je prvi čovjek Evrolige.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ajde
Gost
Ajde

Tako si govorio Zvezdi…. Pravi bizmismen.
Daj aba ligi 2 mjesta.

Bnjjj
Gost
Bnjjj

Ranijiji model je bio potpuno bolji

bob
Gost
bob

Znaci vec se zna da buducnost i sledece godine nastupa u evroligu,super

Konj
Gost
Konj

Mafijaska liga,prava za taj VAS klub.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ohh jedno te isto od ovijeh jedno-celnih. Sam si se prepozno u niku tvom.

Navijač
Gost
Navijač

I da se nadovezem, veliki udio u tome ima i FIBA, koja iz godine u godinu pokazuje sve vecu nesposobnost da vodi kosarku u nekom dobrom smjeru. Bez ikakve strategije o razvoju kosarke. Kamo srece da su makar malo nesto naucili od UEFA-e.

Navijač
Gost
Navijač

Hm, nekada su prvak Srbije, Hrvatske, Slovenije, mozda jos neki, igrali sigurno Evroligu ili kako li se tad vec zvala, a danas? U fudbalu prvak Crne Gore makar ima sansu (kroz teren i igru, pa kakav god da je sansa) da se domogne Lige sampiona, a u kosarci zabetonirano sve. Vrlo vizionarski i revolucionarno za klubove sa Balkana, zar ne?… Više »

Mlad momak
Gost
Mlad momak

Baća,peru se pare malo

Navijač
Gost
Navijač

Cisto sumnjam, premalo je to da bi se tu prale pare, zna se koji su kanali za pranje para.

Send this to a friend