Košarka Intervju

Boško Radović: Kvalitetno ćemo se spremiti za prvenstvo i na najbolji mogući način predstavljati Crnu Goru

Boško Radović

Odlukom Fibe da diskvalifikuje ruske reprezentacije iz svojih takmičenja profitirala je crnogorska košarkaška selekcija koja će se u septembru, po četvrti put, naći na Eurobasketu.

“Crveni” će tako zamijeniti Rusiju na završnom turniru, a sve zbog činjenice da su bili najuspješnija selekcija koja kroz kvalifikacije nije uspjela da se domogne plasmana na prvenstvo Starog kontinenta (po tri pobjede i poraza).

(Ne)očekivana vijest iz Fibe bila je pravi povod za razgovor sa selektorom naše reprezentacije, Boškom Radovićem, koji je za Meridian Sport govorio o ambicijama Crne Gore na predstojećem prvenstvu, ali situaciji u crnogorskoj košarci.

Iako ovo nije način na koji smo željeli da se plasiramo na Eurobasket, sigurno da Vas raduje činjenica da će se Crna Gora po četvrti put naći na završnom turniru najboljih evropskih selekcija?

“Velika vijest za crnogorsku košarkašku sportsku javnost jeste da ćemo po četvrti put biti učesnici evropskog prvenstva. Zbog rata u Ukrajini i uvedenim sankcijama Rusiji, mi smo bili sledeća reprezentacija po Fibinom rankingu po osvojenim bodovima u toj grupi. Mi smo stvorili taj ranking od prvog dana, od prve utakmice crnogorske reprezentacije. U kvalifikacijama tri pobjede koje smo zabilježili u grupi su na kraju odlučili da budemo mi ti koji će po svim tim parametrima ići na evropsko prvenstvo. Ako se sjećate utakmice protiv Njemačke koja u tom trenutku rezultatski ništa nije značila, momci su zabilježili pobjedu i omogućili da nas ta pobjeda odvede na evropsko prvenstvo.”

Neočekivana vijest je sigurno malo promijenila planove rada. Na koji način će biti koncipirane pripreme za Eurobasket, s obzirom na to da nas u julu čekaju dva meča kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo?

“Do evropskog prvenstva imaćemo dva kvalifikaciona prozora, to je kvalifikacioni prozor u julu 1. i 4. jul i kvalifikacioni prozor tačno uoči evropskog prvenstva 25. i 28. avgusta. Do evropskog prvenstva imamo da razmišljamo o četiri utakmice veoma bitne, prvo ove u julu protiv Francuske u Podgorici i protiv Portugala u Portugalu, gdje je veoma bitno da tu zabilježimo još koju pobjedu jer svaki bod se prenosi i svaka pobjeda se prenosi u sledeću grupu, što bi bilo značajno da pozitivno prođemo taj prozor. Zbog zgusnutog kalendara Fibe od dva prozora, pa evropskog prvenstva, biće ovo jedno dugo ljeto. Što se tiče ovog prozora u julu tu manje više sve znamo, sve smo isplanirali i sada nam ostaje veoma dobra priprema kako bi uklopili i kvalifikacioni prozor u avgustu i evropsko prvenstvo u taj naš plan priprema za koje ćemo se pripremati čitavo ljeto.”

Na Eurobasketu smo u grupi sa Turskom, Belgijom, Bugarskom, Španijom i Gruzijom. Kakva su Vaša očekivanja od završnog turnira?

“Sve su grupe prilično zahtjevne i u ovom momentu mogu da kažem da u našoj grupi su sigurno favoriti, a to su Španija, Turska i naravno ne treba zaboraviti domaćina Griziju, Belgiju, Bugarsku i mi. Iz ove perspektive tri mjeseca prije prvenstva Španija i Turska su favoriti, a ovamo su četri ekipe koje će se sigurno boriti za dva mjesta koja vode u sledeću fazu takmičenja. Daleko je evropsko prvenstvo, ko će doći u kakvom sastavu i u kakvom ćemo mi sastavu biti, kako će proći pripreme tu ima dosta faktora koje sada iz ove perspektive je teško prognozirati. Šta će biti na samom prvenstvu vidjećemo. Ono što ćemo mi sigurno uraditi jeste da ćemo se kvalitetno spremiti za prvenstvo i na najbolji mogući način predstavljati Crnu Goru.”

Objektivno, utisak je da je plasman u 1/16 finala realnost. Može li Crna Gora više od toga?

“Naš cilj će sigurno biti prolazak u narednu fazu takmičenja, sada da li je realnost ili nije, vidjećemo jer zavisi od mnogo faktora koja će se dešavati tokom ljeta i na pripremama. U kojem ćemo mi sastavu nastupiti na samom evropskom prvenstvu tako da naš cilj će sigurno biti taj da prođemo u grupi i igramo u narednoj fazi takmičenja.”

Više od dvije godine ste na klupi reprezentacije. Kako vidite Vaš dosadašnji rad i da li ste zadovoljni istim?

“Ja sam već više od dvije godine na mjestu selektora muške košarkaške reprezentacije. Mogu reći što se tiče mene i stručnog štaba, da smo mi maksimalno radili i maksimalno pripremali utakmice. Uvijek je to bilo sa jednim ozbiljnim odnosom, sa voljom da se igra za državni dres, za državni grb. Ko je pratio onako pomno zna da se još nijesmo za dvije godine, koliko sam selektor okupili u nekom najjačem sastavu. Razlog tome su i ovi kvalifikacioni prozori i sistem takmičenja gdje igrači iz euro lige ne mogu da nastupaju, gdje NBA igrači ne mogu da nastupaju.
Imali smo i uspona i padova. Prošle godine smo imali veoma važne predkvalifikacije svjetskog prvenstva koje su bile u Podgorici protiv Islanda i Danske. Gdje je zavisila možda i budućnost crnogorske košarke, međutim mi smo to prilično dobro spremili, odigrali i zabilježili četiri pobjede. I ušli smo u kvalifikacije za svjetsko prvenstvo. Ono što je najvažnije je da smo mi još jednom na najvećoj smotri u Evropi, da smo još jedan put učesnici evropskog prvenstva. Ovo je jedan dobar motiv, jedan dobar momenat za klince koji žele da se bave košarkom. Za momke koje su možda blizu reprezentacije i sve u svemu značajan momemat za promociju crnogorske košarke uopšte.”

Ova sezona je u crnogorskoj klupskoj košarci bili možda i najbolja od obnove nezavisnosti. Liga je bila nikad jača, a naši klubovi u regionalnim takmičenjima su sve bolji. Kako vidite stanje u našoj košarci?

“Što se tiče crnogorskog prvenstva slažem se sa vama da je sigurno u zadnjih sedam, osam godina najzanimljivije prvenstvo. Imali smo tri predstavnika u Aba1 ligi i tri predstavnika u Aba2 ligi, znači šest predstavnika iz Crne Gore u regionalnom takmičenju što nije mala stvar. Imali smo Budućnost od koje se stalno očekuju vrhunski rezultati borbe za titulu. Imali smo i Mornar koji je negdje toplo hladno, koji je na kraju po meni imao jednu dobru sezonu i imali smo Studentski centar koji je za mene najveće prijatno iznenađenje u Aba ligi. Na kraju sa 12 pobjeda su imali po meni izvrsnu sezonu. Sve u svemu i kroz crnogorsku i kroz Aba2 ligu ti timovi su ove godine pokazali jednu veliku organizovanost i ozbiljnost. Ove godine nikad bolja crnogorska liga, a i nikad više predstavnika naših timova u regionalnoj ligi.”

Po Vašem mišljenju, šta je potrebno da se kvaltet muške košarke u Crnoj Gori podigne na još veći nivo?

Da bi se podigao kvalitet muške i ženske košarke u Crnoj Gori je po meni fanatičan rad. U Crnoj Gori nije nikad više bilo hala, uslova dobrih lopti, dobrog parketa znači imamo sada sve. Više nema izgovora, nema uslova, jer je u Crnoj Gori u zadnjih deset godina ta infrastruktura prilično dobra i ono što je po meni ključno je da, počevši od mene pa do najmanjeg uzrasta kategorija, svi košarkaški treneri, kondicioni treneri, fiziotarapeuti svi moramo da krenemo jače i bolje i više da radimo. To je jedini način da podignemo crnogorsku košarku na još veći nivo.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mne cg
Gost
Mne cg

Samo ovog da maknemo i do cetvrtfinala bi stigli

Ivan
Gost
Ivan

Svaka čast najbolji na pravo mjesto

slanik
Gost
slanik

tako je Bole

Send this to a friend