Košarka

Budućnost “ugasila” Zvezdu: Plavi ostali u borbi za finale

foto: Miloš Prodanović

Košarkaši Budućnosti savladali su Crvenu zvezdu 63:57 u drugom meču polufinala plej-ofa ABA lige i tako izborili majstoricu koja će se igrati u Beogradu!

Podgoričani su uspjeli prvi put ove sezone da bace na koljena četu Dejana Radonjića i ostanu u borbi za plasman u finale regionalnog takmičenja.

Trener “plavih” Ilijas Zuros je fenomenalno spremio ekipu za večerašnji okraj u prepunoj Morači. Otkaz Vilijamsu kao svojevrsna šok terapija, uz frenetičnu borbenost dali su željeni rezultat.

Nije to bila najljepša košarkška predstava iz ugla običnih gledalaca, ali navijači Budućnosti imaju razloga da budu ponosni na igru svojih ljubimaca.

Svi su redom ginuli na parketu, dali maksimum, što je uz katastrofalno šutersko veče gostujućeg tima bilo sasvim dovoljno za veliku pobjedu.

Budućnost je uspjela da nadmaši Zvezdu i u skokovima, a u takvoj konstelaciji igre, gostima je “isporučen” zaslužen poraz.

Prva četvrtina preotekla je u ravnopravnoj borbi, a onda su “plavi” dodali gas i do odmora stekli deset poena prednosti – 33:23. U tom dijelu briljirao je Savović, koji je bio nerješiva enigma za evroligaša.

Nastavak susreta protekao je u sličnom tonu, Budućnost nije ispuštala vođstvo, iako je Zvezda u pojedinim momentima nagovještavala preokret. Gosti su prepolovili zaostatak na ulasku u posljednji kvartal, ali to nije omelo sjajne momke u plavoj opremi.

Podgoričani su na vrijeme vratili dvocifrenu prednost, a onda rutinski i bez problema priveli utakmicu kraju.

Najefikasniji u pobjedničkom timu bio je Boris Savović sa 15 pona, a istakao se i u skoku pokupivši 11 lopti. Nemanja Gordić dodao je 12 poena. U beogradskom timu bolji od ostalih bio je Marko Gudurić sa 17 koševa.

Odlučujući, treći meč na programu je 4. aprila u Beogradu.

Tok utakmice:

40′ Volters, Lazić, pa Gudurić. Blago opuštanje “plavih” u finišu, ali bez posljedica. Pobjeda Budućnosti, odlučivaće majstorica! Bravo “plavi”!

39′ Trojka Rejnoldsa, +12 ima Budućnost – 63:51.

38′ Dženkins mora da izađe iz igre zbog pet ličnih grešaka. Gordić koristi penale – 60:49.

37′ Prvi poeni za Savovića u drugom dijelu i to sa linije za slobodna bacanja. Nakon toga je i Gordić realizovao kontranapad. Minut odmora zove Radonjić. “Plavi” na pragu pobjede – 58:48.

36′ Tajm aut Zurosa urodio plodom. Koš Klasena – 54:47.

35′ Trojka, pa polaganje Voltersa. Sa pet vezanih poena američkog pleja Zvezda se vraća – 52:47.

33′ Koš i dodatno bacanje Dženkinsa. Na drugoj strani zakucava Ilić – 50:42.

31′ Ima Budućnost +9. Najprije je Popović pogodio, a nakon toga Subotić pogodio dva bacanja – 46:37.

Treća četvrtina (42:37) – Budućnost se ispromašivala u trećem periodu, ali je uprkos tome zadržala lijepo vođstvo. Radonjićevi puleni takođe nisu blistali, ali su sa par trojki vratili rezultatsku neizvjesnost. Savović ima dabl-dabl učinak: 13 poena, 11 uhvaćenih lopti. Gudurić takođe ima 13 pogodaka.

29′ Nastavlja Gudurić sa dobrom igrom, nova trica za njega, treća za njega večeras, Zvezda je prepolovila prednost u trećoj dionici – 42:37.

27′ Pogodio je trojku Gudurić, revanširao mu se Gordić – 42:32.

26′ Promašio je Suad Šehović tri šuta van linije 6.75, ali je uspio lakim poenima da prekine lošu seriju – 39:29.

25′ Dosta otvorenih šuteva ne koristi Budućnost na startu drugog poluvremena. Po tri faula imaju Dženkins i Mitrović. Volters spušta na minus šest – 35:29.

22′ Snažno zakucavanje Kuzmića, najljepši potez dosadašnjeg toka utakmice – 35:27.

Poluvrijeme (33:23) – Budućnost izgleda fantastično večeras. Raspoloženo u napadu, agresivno u odbrani. Evroligaška Zvezda je svedena na samo 23 poena za poluvrijeme. Kod “plavih” nije bilo oscilacija, što se najbolje vidi po broju izgubljenih lopti – svega 4, naspram 7 Crvene zvezde. Centralna figura meča je Boris Savović. On je “glavni” u tri najbitnije statističke kategorije. Ima 13 poena, uz 6 skokova i dvije asistencije. Na drugoj strani, Lazić i Gudurić postigli su po 6 poena. 

20′ Nervozni su gosti, djeluju bezidejno u napadu. Simonović je zaradio tehničku grešku. Budućnost ima najveću prednost od početka utakmice – 33:23.

19′ Došao je naš šampion do osam poena zalihe, ali je nakon toga Mitrović smanjio. Tajm aut Zurosa – 29:23.

17′ Sada mini serija Budućnosti. Trica Gordića, pa dva puta zaredom Savović, njegovih 13 poena za sada – 27:21.

16′ Lazić, pa Dženkins – 20:21.

14′ Upisao se i Rejnolds, Savović nezaustavljiv, “plavi” opet vode – 20:17.

13′ Trojka Suada Šehovića. Podgoričani odlično čuvaju reket, Kuzmić potpuno zaustavljen – 16:17.

11′ Četiri vezana poena Lazića, Zvezda preokreće i ima 4 poena prednosti – 13:17.

Prva četvrtina (13:13) – Neriješeno je poslije prvih 10 minuta utakmice. Mali broj poena, dobre odbrane oba tima, Budućnost je u dva navrata imala +5. Savović kod “plavih 7 poena, na drugoj strani poen manje Gudurića.

10′ Nepotreban prekršaj Rejnoldsa pri Gudurićevom šutu za tri poena. Igrač Zvezde realizovao je sva tri penala, ukupno šest poena za njega – 13:13.

7′ Smanjio je Simonović trojkom, ali je Nikolić igrom “2+1” vratio pet poena viška – 12:7.

6′ Tajm-aut Dejana Radonjića. Odličan početak Budućnost, Savović je izuzetno raspoložen za igru, zadaje velike muke odbrani “crveno-bijelih” – 9:4.

5′ Preokret u punoj Morači. Savović je dobro počeo, dao pet poena, a upisao se i Sead Šehović – 7:4.

2′ Crvena zvezda otvara utakmicu sa četiri vezana poena – 0:4.

“Plavi” će pokušati da izbore majstoricu i produže seriju, jer Beograđani vode sa 1:0 u pobjedama. Prvi susret ovih rivala izabranici Dejana Radonjića dobili su rezultatom 82:67.

Trener Budućnosti Ilijas Zuros je u najavi večerašnjeg duela kazao da je ovo “meč na sve ili ništa”, a njegovi izabranici će morati dobro da se pomuče kako bi makar bili u egalu protiv moćnog protivnika.

Novina u odnosu na prvi polufinalni obračun je odlazak iskusnog pleja Markusa Vilijamsa. Podgorički klub bio je nezadovoljan njegovim zalaganjem, pa je Amerikancu uručen otkaz.

Duel u „Morači“ povjeren je sudijskoj trojci na čelu sa Sašom Puklom. Pored Slovenca, pravdu dijele i Tomislav Hordov (Hrvatska), kao i beogradski sudija Uroš Obrknežević. Delegat meča je Zoran Šutulović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
brkomali
Gost
brkomali

bravo momci!!!!!!!!!!!!!

Send this to a friend