Košarka Podgoričanke sa dvije pobjede protiv Celja zakoračile na završni turnir, ali dvomeč protiv Slovenki dao i važnije smjernice

Budućnost Bemax ima budućnost

Četiri kola prije regularnog dijela WABA lige košarkašice Budućnost Bemaxa su u najboljoj poziciji sa učinkom 9-1, a s obzirom na to da Celje i Orlovi već imaju po četiri poraza, onda je jasno da Podgoričankama u naredna četiri meča (tri igraju na svom terenu) treba pobjeda da i teoretski budu na fajnal-foru.

Baš zbog toga dvije pobjede u derbijima protiv Celja, koje je direktni konkurent u borbi za završni turnir, imaju poseban značaj. Međutim, s obzirom na okolnosti u tom dvomeču, čini se da te dvije pobjede imaju i daleko značajniju poruku, od samog prvog mjesta i izvjesne vize za polufinale…

Naime, u prvom meču dvije najbolje igračice iz rotacije Nikolina Babić i Anđelika Mitrašinović, nijesu mogle da pomognu timu (odigrale ukupno svega 12 minuta), da bi u drugoj utakmici kapitenka nastupila, a Mitrašinović meč odgledala sa klupe zbog povrede. Bez startnih igračica na pozicijama 1 i 2, Vladan Radović našao se u problemu, a rješenje je našao u tinejdžerkama. Bekovske pozicije pokrivale su 15-godišnja Jovana Savković, dvije godine starija Marija Leković, te 18-godišnje Anastasija Drobnjak i Zorana Radonjić. I, upravo te djevojčice bile su prevaga. U prvom meču Leković je pokazala da može da nosi ulogu vođe, a u drugoj kada se lomio rezultat najmlađa Savković pokazala kakav je biser, kada je hrabro i odlučno vezala tri trojke.

“Znale smo da su ovo dvije važne utakmice za nas i da će biti teško, jer je Celje godinama u vrhu, a osim toga igrale smo u samo dva dana. Ali uspjele smo da ispunimo zacrtano, da nastavimo dobru seriju i učvrstimo se na prvom mjestu”, kazala je Jovana Savković.

Mlada Novljanka dokazala je da je veliki talenat, pa je sa divljenjem bilo gledati nikad mlađu bekovsku liniju podgoričkog tima.

“Iskreno nije bilo svejedno, jer poznato je koliko Babić i Mitrašinović znače našem timu, ne samo u utakmicama, već i na treningu, jer mi mlađe igračice dobijamo dodatno iskustvo uz njih. Trener nam je ukazao povjerenje, vjerovao da možemo da odgovorimo zadatku, a i nakon nekog promašenog šuta, uporno je ponavljao da nema potrebe da se plašimo, da slobodno šutiramo i kada smo vidjele koliko vjeruje u nas dobile smo neku dodatnu sigurnost u sebe”, istakla je Savković.

Budućnost Bemax do kraja regularnog dijela ima mečeve protiv Vojvodine, Banovića i Montane, protiv koje bi pobjeda od dva razlike garantovala i bolji skor u međusobnim mečevima, a očekuje je samo jedno gostovanje i to u Staroj Zagori protiv Beroe.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Luka
Gost
Luka

Budućnost je napravila veliku stvar za crnogorsku košarku sa organizovanjem liga osnovnih škola.Tu su dali priliku talentovanoj đeci i mi imamo situaciju u zadnjih par godina da je crnogorska košarka dobila 6-7 talentovanih igračica,a prije toga godinama nismo imali nijednu.

Send this to a friend