Košarka

Budućnost pokazala snagu za napad na Pionir

Domaći teren pravi veliku razliku u finalu ABA lige, naročito kada su u pitanju košarkaši Budućnosti Voli, da li je došlo vrijeme da nakon Zagreba osvoje i Beograd?

<<<Kol i Džekson srušili Zvezdu za peti meč<<<

Plavo-bijeli su odigrali ispod nivoa veći dio mečeva u Beogradu, bez samopouzdanja, vjere da mogu do pobjede. Nijesu dobro koristili prednosti koje nastaju nakon “pik end rola”, nijesu prepoznavali “mis mečeve”, a uz to su bili porozni u odbrani.

Sve je to potpuno drugačije izgledalo u Morači. Zvezda je odigrala solidno, čak četvrti meč na visokom nivou, ali za razliku od beogradskih duela plavo-bijeli su imali odgovor.

U trećem meču je to bila odbrana, četvrtom napad. Kada je Noris Kol u zoni, sve što je potrebno je da dobije dobar blok, a to je sinoć sjajno obavljao Filip Barović. Zvezda nije uspjela da odgovori jer kada igrate protiv igrača poput Kola nemoguće je potpuno ga pokriti, ako ga branite u piku iskakanjem dovoljno je brz da to kazni ili trčanjem ili pasom. Ako pak centar visoko preuzme Kol to rješava prodorom gdje na prvom koraku ostavlja centra.

Zvezda je najčešće to branila tako što je Kolu ostavljala prostor da šutira sa poludistance. To je šut koji se najmanje koristi u modernoj košarci, ali kada je u punom raspoloženju Kol to ne promašuje tako da je propisno iskažnjavao goste jer su mu dali previše prostora.

Druga ofanizvna opcija bio je Edvin Džekson. I sam je priznao da je bio neprihvatljivo loš u Beogradu. On je klasičan igrač ritma, kada ga ide šut onda ga ne može niko zaustaviti. Sinoć je ubacio prva dva pokušaja i sačuvao samopouzdanje do kraja da pogodi trojku koja je bila praktično presudna.

Kada je pravljena ova Budućnost jedna od napadačkih neprikosnovenih opcija bio je Erl Klark. On je igrač kom nije potrebna nikakva akcija, sve što se radi jeste da se očisti strana da on može da igra 1 na 1. Erl je u većem dijelu sezone imao dobru napadačku produkciju, ubacivao je svoje poene uz prihvatljive procente šuta. Protiv Zvezde se namjerio na igrača koji mu nikako ne odgovara. Fajea.

Jednostavno igrač Zvezde je snažniji, ima izuzetno dugačke ruke da može da pokrije Erlov šut, a nogama je dovoljno brz da pokrije pokušaj prodora. U Beogradu je to potpuno obeshrabrilo Erla, a djelovalo je da će tako biti i sinoć. Ipak, detalji presuđuju, tako je i sinoć Erl ostao u meču jer je pogodio nestvarnu trojku na isteku poluvremena.

To mu je dalo samopouzdanja da u drugom dijelu pogodi neke važne šuteve. Ostao je agresivan i to se isplatilo. U Beogradu bi mogao da bude nevjerovatno važan. Zašto? Zato što ima nadimak “Easy” (lagani u nekom žargonskom prevodu). Nije taj nadimak pao sa neba, već jer zato što Erla ne dotiče mnogo toga. Njegov govor tijela zna da bude iritantan kada ne ide, ali bi u paklenoj atmosferi koja nas čeka u Pioniru baš to moglo da bude presudno. Neće ga zvižduci previše pogoditi. Mohamed Faje teško da može da veže dva brutalna meča, pa se nadamo da bi Erl mogao da odigra za kraj ABA lige najbolji napadački meč.

Koti Klark bi sa druge strane mogao da bude opcija na koju ne možemo previše računati. Teško je iznenaditi rivala u duelima ekipa koje se tako dobro poznaju, ali je Repeša to uspio sa Kotijem u trećem meču. Čistom snagom je Amerikanac iskažnjavao Dobrića i Berona, ali sinoć ga je uvijek pazio Lazić. Tomić je tako dobro odgovorio, jer se kapiten Zvezde odlično postavlja, snažniji je od ostalih bekova Zvezde i Koti onda obično pravi faul u napadu…

Dakle pored raspoloženja Kola, Džeksona i Erla Klarka, uz nadu da će Gordić biti napadački na nivou, plavo-bijeli bi mogli da se oslone više na učinak ostalih. Suad Šehović i Danilo Nikolić bi morali dobiti više lopti da pokušaju da uđu u seriju, obojica znaju da pogađaju trojke u naletima i to u visokom procentu.

Petar Popović je u četvrtom meču sa nekoliko dobrih defanzivnih rekacija pokazao da može biti vrlo koristan i dobiti šansu kada nije minus 20. Džejms je pokazao da je fenomenalan defanzivac, a solidno ga služi šut pa se na njega ozbiljno računa, posebno jer konstantno dobija veliki prostor.

Ono što je enigma je uloga i učinak Bitadzea. Gruzijski košarkaš je tokom sezone najavljivao da bi mogao biti presudan u odbrani trona. MVP ABA lige u finalu napadački bukvalno ne dobija nikakvu ulogu, a u odbrani zna biti solidan dok se ne nakupi faulova, obično to bude vrlo brzo, pa onda veliki teret pada na Filipa Barovića.

Možemo pričati o snazi centarske linije Odžo – Cirbes, ali bi Bitadze, mogao stvoriti više prostora i dobiti slobodu za makar nekoliko pokušaja u napadu. Pa seriju finala otvorio je sa dvije vezane trice u Pioniru, a u Morači je dobio pet šuteva, četiri puta za dva i samo jednu trojku, iz toga je izvukao šest poena. Neki faulovi djeluju kao da dolaze i iz nervoze, moguće da se to što nema učinak u napadu utiče i na takve odluke u defanzivi.

Igrački je Budućnost pokazala, da ima rješenja za oslabljenu Zvezdu. Tako da će sada prvenstveno biti potrebna dobra psihološka priprema. Repeša je na pres konferenciji kazao da je to njegov glavni posao i da je siguran da će uspjeti da pripremi ekipu. Biće potrebna koncentracija svih 40 minuta, na nivou onoga što smo gledali u prvih 17 minuta prvog meča ili u drugom poluvremenu trećeg duela. Takav stav u odbrani dao bi sigurno mnogo samopouzdanja. Peti meč je potpuno drugačije iskustvo, sigurno da će i Zvezdini košarkaši osjetiti veliki pritisak, a serija je pokazala da bez trojki Dobrića, Davidovca, Lazića nemaju dovoljno poena da sruše Budućnost. Zato će sva četiri meča svi pokušati da zaborave, majstorica je potpuno drugačije iskustvo.

Ponedjeljak će dati odgovor na to ko će biti šampion ABA lige, ali su dva meča u Morači vratila nadu da Podgoričani mogu do senzacionalnog preokreta i čuda. Vratiti se poslije 0:2 i onakva dva poraza sigurno nije bilo lako, ostao je još jedan korak, zato plavo-bijeli budite heroji, utišajte Pionir koševima i dobrom odbranom!

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bokaa
Gost
bokaa

Igra li Perperoglu? Ako ni igra, sanse za pobjedu rastu!

Mark
Gost
Mark

Koju snagu?..ni sami nisu jos svjesni sta ih ceka..

Njegos
Gost
Njegos

I jedni i drugi nemaju nista pozitivno kad im igraju manje vise stranci koje bas i ne zanima evropska kosarka.. oba trenera na time out-u pricaju engleski kao da gledam NBA

Kapetan Ricudis
Gost
Kapetan Ricudis

Da se razumijem,Buducnost je imala nevjerovatnu srecu da se Zvezdi povrijede 2 najbolja i kljucna igraca za njihovu igru,inace bi ovo bilo davno rijeseno.

Stano
Gost
Stano

Pa koliko ja znam buducnost je bez najboljeg igraca nikole ivanovica

Danjo
Gost
Danjo

E ,pošteno je da peta utakmica odluči.
Da se bratske ekipe nadmeću,pa da vidimo jesu.li jači crnogorski ili srpski crnci

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

2 komunisticka kluba politicki projekti ….bacanje para gubljenje vremena

delboj
Gost
delboj

Nimalo se ne slazem za Kotija Klarka. To sto je povukao na sebe Lazica, upravo je pruzilo mogucnost Kolu i Dzeksonu da odigraju sjajno protiv ostalih bekova Zvezde koji su realno dosta losiji u odbrani.

razocarani
Gost
razocarani

Nudim opkladu ; 25 koseva razlike (minimum ) za Zvezdu.

EL_Gordo 🇲🇽
Gost
EL_Gordo 🇲🇽

Dobija Buducnost 12 !

lopovi
Gost
lopovi

Evo šta vas čeka da znate. Klub je istakao i da nijednom navijaču Budućnosti “sa ili bez obeležja kluba” neće biti omogućen ulaz u dvoranu “bez obzira da li on došao organizovano ili samoinicijativno”. “Takođe, kao i pred utakmice 1 i 2, neće biti dozvoljeno grupisanje pripadnika delegacije Budućnosti u obližnjim lokalima, niti će im biti dozvoljen pristup dvorani. U… Više »

Šporki Ubljanin
Gost
Šporki Ubljanin

Neće bit dozvoljeno grupisanje navijača DPS …starih špijuna

Nona
Gost
Nona

Lose smo igrali i ove dvije da se ne lazemo. Osim dva igraca sve ispod nivoa. Stvar je u tome da smo igrali. Dok god igramo pa makar i katastrofalno ovi nemaju sanse.

mimo
Gost
mimo

Koja 2 igraca? Dzekson i Kol? Ili Koti u 3. mecu? Ili Klark sinoc u 2. poluvremenu? Ili ubitacna odbrana svih igraca u 2. poluvremenu 3. utakmice? Ili si navijac Zvezde pa mislis na Berona i Fajea? Mada bih ja dodao i Odza na oba meca u Moraci, narocito defanzivno…

Nona
Gost
Nona

Kol i Koti u trecem. Kol i Dzekson u cetvrtom. Ok je to ali je opet ispod njihovog nivoa. Niko ostali nije pruzio ni svoju prosjecnu partiju. Centri nasi ukupno 5 poena. Popovic nijedan. Gordic ispod 10. Sehovic nijedan. Da igraju svoje prosjecne partije iz EL davno bi ovo zavrsili.

mimo
Gost
mimo

Dobro, ali to ja tumacim kao mogucnost za napredak i dobro je da postoji. Zvezda je u drugom mecu imala 80% sut, bolje od toga je prakticno nemoguce, isto kao sto je bilo za ocekivati da Zvezda ne moze da ponovi takvu igru (sto se i dogodilo i dogodice se i u 5. mecu). S druge strane, mislim da Barovic… Više »

Sasa
Gost
Sasa

10 do 15 razlike za zvijezdu buducnost slabo igra i sinoc su sudije pogurale

mimo
Gost
mimo

Jesi to citao izvjestaj u Sportskom zurnalu? Posto utakmicu ocito nijesi gledao…

Jorgovan
Gost
Jorgovan

Daj boze da gore izgubimo sa manje od 20 razlike.

PIROman
Gost
PIROman

Pa tu oko 15 cete izgubiti jer vam je somaci teren, a i pustice vas malo buducnost

Varvarijus
Gost
Varvarijus

Još dva garava Katunjanina i možemo u NBA!

ZDS
Gost
ZDS

Ne smeta ni nekog Srbina da dovedemo iz centralne Srbije oni su dobri suteri. Mozda Odza ili Berona ili Cirbesa ili Reglanda ili Fajea?

El patron
Gost
El patron

Ajmo Crna Goro, aaaaajmo Crna Goro………, df na aparatima

Serdar
Gost
Serdar

Okle ona droga na jedrenjaku ? Da nije i to DF poturio ? Šta bi sa onim bananama u barskoj luci punim droge ? Sigurno je to maslo DF-a !

El patron
Gost
El patron

Serdare, bači drogu đaoli je pili, nego da dobijemo ove čarapane pa da slavimo

Igili99
Gost
Igili99

odlicna analiza. bravo za novinara

Micko
Gost
Micko

Slazem se vrhunska analiza i strucnost👏👏👏

Šofro
Gost
Šofro

Pojma ti nemaš!

Racko
Gost
Racko

A ti kao znas

opet
Gost
opet

Samo bih dodao da je situacije u 3. mecu Kol nakon izlaska iz bloka rjesavao ulascima jer je brzi od Zvezdinih bekova, a sinoc su ga preuzimali pa je zavrsavao sutem s distance… nepogrjesivo

Send this to a friend