Košarka

Budućnost pokazala snagu za napad na Pionir

Domaći teren pravi veliku razliku u finalu ABA lige, naročito kada su u pitanju košarkaši Budućnosti Voli, da li je došlo vrijeme da nakon Zagreba osvoje i Beograd?

<<<Kol i Džekson srušili Zvezdu za peti meč<<<

Plavo-bijeli su odigrali ispod nivoa veći dio mečeva u Beogradu, bez samopouzdanja, vjere da mogu do pobjede. Nijesu dobro koristili prednosti koje nastaju nakon “pik end rola”, nijesu prepoznavali “mis mečeve”, a uz to su bili porozni u odbrani.

Sve je to potpuno drugačije izgledalo u Morači. Zvezda je odigrala solidno, čak četvrti meč na visokom nivou, ali za razliku od beogradskih duela plavo-bijeli su imali odgovor.

U trećem meču je to bila odbrana, četvrtom napad. Kada je Noris Kol u zoni, sve što je potrebno je da dobije dobar blok, a to je sinoć sjajno obavljao Filip Barović. Zvezda nije uspjela da odgovori jer kada igrate protiv igrača poput Kola nemoguće je potpuno ga pokriti, ako ga branite u piku iskakanjem dovoljno je brz da to kazni ili trčanjem ili pasom. Ako pak centar visoko preuzme Kol to rješava prodorom gdje na prvom koraku ostavlja centra.

Zvezda je najčešće to branila tako što je Kolu ostavljala prostor da šutira sa poludistance. To je šut koji se najmanje koristi u modernoj košarci, ali kada je u punom raspoloženju Kol to ne promašuje tako da je propisno iskažnjavao goste jer su mu dali previše prostora.

Druga ofanizvna opcija bio je Edvin Džekson. I sam je priznao da je bio neprihvatljivo loš u Beogradu. On je klasičan igrač ritma, kada ga ide šut onda ga ne može niko zaustaviti. Sinoć je ubacio prva dva pokušaja i sačuvao samopouzdanje do kraja da pogodi trojku koja je bila praktično presudna.

Kada je pravljena ova Budućnost jedna od napadačkih neprikosnovenih opcija bio je Erl Klark. On je igrač kom nije potrebna nikakva akcija, sve što se radi jeste da se očisti strana da on može da igra 1 na 1. Erl je u većem dijelu sezone imao dobru napadačku produkciju, ubacivao je svoje poene uz prihvatljive procente šuta. Protiv Zvezde se namjerio na igrača koji mu nikako ne odgovara. Fajea.

Jednostavno igrač Zvezde je snažniji, ima izuzetno dugačke ruke da može da pokrije Erlov šut, a nogama je dovoljno brz da pokrije pokušaj prodora. U Beogradu je to potpuno obeshrabrilo Erla, a djelovalo je da će tako biti i sinoć. Ipak, detalji presuđuju, tako je i sinoć Erl ostao u meču jer je pogodio nestvarnu trojku na isteku poluvremena.

To mu je dalo samopouzdanja da u drugom dijelu pogodi neke važne šuteve. Ostao je agresivan i to se isplatilo. U Beogradu bi mogao da bude nevjerovatno važan. Zašto? Zato što ima nadimak “Easy” (lagani u nekom žargonskom prevodu). Nije taj nadimak pao sa neba, već jer zato što Erla ne dotiče mnogo toga. Njegov govor tijela zna da bude iritantan kada ne ide, ali bi u paklenoj atmosferi koja nas čeka u Pioniru baš to moglo da bude presudno. Neće ga zvižduci previše pogoditi. Mohamed Faje teško da može da veže dva brutalna meča, pa se nadamo da bi Erl mogao da odigra za kraj ABA lige najbolji napadački meč.

Koti Klark bi sa druge strane mogao da bude opcija na koju ne možemo previše računati. Teško je iznenaditi rivala u duelima ekipa koje se tako dobro poznaju, ali je Repeša to uspio sa Kotijem u trećem meču. Čistom snagom je Amerikanac iskažnjavao Dobrića i Berona, ali sinoć ga je uvijek pazio Lazić. Tomić je tako dobro odgovorio, jer se kapiten Zvezde odlično postavlja, snažniji je od ostalih bekova Zvezde i Koti onda obično pravi faul u napadu…

Dakle pored raspoloženja Kola, Džeksona i Erla Klarka, uz nadu da će Gordić biti napadački na nivou, plavo-bijeli bi mogli da se oslone više na učinak ostalih. Suad Šehović i Danilo Nikolić bi morali dobiti više lopti da pokušaju da uđu u seriju, obojica znaju da pogađaju trojke u naletima i to u visokom procentu.

Petar Popović je u četvrtom meču sa nekoliko dobrih defanzivnih rekacija pokazao da može biti vrlo koristan i dobiti šansu kada nije minus 20. Džejms je pokazao da je fenomenalan defanzivac, a solidno ga služi šut pa se na njega ozbiljno računa, posebno jer konstantno dobija veliki prostor.

Ono što je enigma je uloga i učinak Bitadzea. Gruzijski košarkaš je tokom sezone najavljivao da bi mogao biti presudan u odbrani trona. MVP ABA lige u finalu napadački bukvalno ne dobija nikakvu ulogu, a u odbrani zna biti solidan dok se ne nakupi faulova, obično to bude vrlo brzo, pa onda veliki teret pada na Filipa Barovića.

Možemo pričati o snazi centarske linije Odžo – Cirbes, ali bi Bitadze, mogao stvoriti više prostora i dobiti slobodu za makar nekoliko pokušaja u napadu. Pa seriju finala otvorio je sa dvije vezane trice u Pioniru, a u Morači je dobio pet šuteva, četiri puta za dva i samo jednu trojku, iz toga je izvukao šest poena. Neki faulovi djeluju kao da dolaze i iz nervoze, moguće da se to što nema učinak u napadu utiče i na takve odluke u defanzivi.

Igrački je Budućnost pokazala, da ima rješenja za oslabljenu Zvezdu. Tako da će sada prvenstveno biti potrebna dobra psihološka priprema. Repeša je na pres konferenciji kazao da je to njegov glavni posao i da je siguran da će uspjeti da pripremi ekipu. Biće potrebna koncentracija svih 40 minuta, na nivou onoga što smo gledali u prvih 17 minuta prvog meča ili u drugom poluvremenu trećeg duela. Takav stav u odbrani dao bi sigurno mnogo samopouzdanja. Peti meč je potpuno drugačije iskustvo, sigurno da će i Zvezdini košarkaši osjetiti veliki pritisak, a serija je pokazala da bez trojki Dobrića, Davidovca, Lazića nemaju dovoljno poena da sruše Budućnost. Zato će sva četiri meča svi pokušati da zaborave, majstorica je potpuno drugačije iskustvo.

Ponedjeljak će dati odgovor na to ko će biti šampion ABA lige, ali su dva meča u Morači vratila nadu da Podgoričani mogu do senzacionalnog preokreta i čuda. Vratiti se poslije 0:2 i onakva dva poraza sigurno nije bilo lako, ostao je još jedan korak, zato plavo-bijeli budite heroji, utišajte Pionir koševima i dobrom odbranom!

30 Komentara na "Budućnost pokazala snagu za napad na Pionir"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend