Košarka

Budućnost sa dva NBA igrača, Radonjić se oslanja samo na Evropljane

Erl Klark (foto: KK Budućnost Voli)

Čak 68 bivših NBA igrača u 15 timova nastupiće u Evroligi u sezoni pred nama, računajući na trenutno potpisane ugovore i transfere. Ta brojka će izvjesno biti veća do početka sezone. Naša Budućnost Voli ima dva bivša NBA asa u timu Erla i Kotija Klarka.

Ukupno, njih dvojica su odigrali 264 utakmice u NBA. Erl Klark je poznato NBA ime, starter Los Anđeles Lejkersa u sezoni 2012-13, a u karijeri u najjačoj ligi svijeta bilježio je 4,4 poena i 3,1 skokova po meču. Nastupao je za Orlando,Finiks, Lejkerse, Klivlend,Bruklin i Njujork.

Koti Klark ima tri NBA meča odigrana za Boston, mlad je igrač i valja vjerovati da će ponovo dobiti šansu u NBA u sezonama pred nama.

Čak sedmoricu bivših NBA asova, sa 842 meča ,,u nogama”, ima aktuelni prvak Evrope Real Madrid. Entoni Rendolf, Gustavo Ajon,Rudi Fernandez, Džefri Tejlor imaju izuzetan staž u Americi.

Tu su i Ognjen Kuzmić, Trej Tompkins i Volter Tavarez.

Na petoricu NBA asova računa Panatinaikos, prije svega na beka Nika Kalatesa (129 mečeva). Interesantno, Kit Lengford, jedan od najboljih šutera u Evropi u posljednjoj deceniji, ima samo dva odigrana meča u najjačoj ligi svijeta. Veliki gradski rival Olimpijakos računa na trojicu igrača sa NBA stažom, kao i izraelski velikan Makabi. Interesantan je primjer Himki, koji u redovima ima pet igrača sa NBA utakmicama u nogama, a ključni igrač Aleksej Šved 182 meča odigrao je izuzetno uspješno. Vicešampion Evrope Fenerbahče računa na četvoricu, ali su svi ostavili trag u NBA dobrim partijama: Veseli, Datome, Lovernj i Enis.

Prema mišljenju mnogih, prvi favorit Evrolige, moskovski CSKA, ponosi se sa petoricom igrača sa NBA stažom. To su vrhunski evropski bekovi Nando De Kolo i Serhio Rodrigez, krilni centar Alek Piters (u jednom meču postigao čak 36 poena za Finiks) i centar Otelo Hanter… A posebno je interesantan Kori Higins, igrač čiji je kum niko drugi nego najveća NBA legenda Majkl Džordan!

Barselona računa na trojicu, a Kevin Serafin je, sa 423 nastupa, evroligaški igrač sa najdužim NBA stažom. U Vašingtonu, Indijani i Njujorku bilježio je odličnih 4,9 poena i 3,5 skokova po utakmici. Uz Krisa Singltona i Viktora Klavera biće veliki adut Barselone.

Konačno, Zalgiris ima dva igrača sa malim NBA stažom, a Gran Kanarija samo jednog Di Džej Stroberija koji je kratko igrao za Finiks. Jedini evroligaš koji trenutno bilo kog NBA igrača je Bajern iz Minhena. Naš trener Dejan Radonjić za sada se strogo oslanja na evropske snage.

Send this to a friend