Košarka Lovćen sa zakašnjenjem počeo pripreme za novu sezonu

Cetinjani navikli da se vade iz blata, ali neće biti lak zalogaj nijednom rivalu

foto: ABA 2

Dok su drugi crnogorski košarkaški klubovi, posebno oni koji igraju regionalna takmičenja, odavno počeli sa pripremama za novu sezonu i već odigrali više kontrolnih utakmica, a Mornar čak večeras startuje i na evropskoj sceni (kvalifikacije za FIBA Ligu šampiona), košarkaši Lovćena su prave pripreme sa seniorskim timom počeli tek u ponedjeljak.

To najbolje govori o stanju kluba koji je osnovan daleke 1947. godine, a sve zbog neriješenog finansijskog statusa, zbog čega je bilo dovedeno u pitanje i učešće u ABA 2 ligi.

Cetinjani su, podsjećanja radi, i prošlog ljeta, nakon što su ostali bez generalnog sponzora Bemaxa, imali sličnih problema sa zaokruživanjem finansijske konstrukcije. Ove godine ide još teže…

– Prošle godine je to riješeno u minut do 12, a ove godine u sekund do 12. Uprava kluba je probala da nađe rješenje, koje se i nazire, i nadamo se da će na kraju to ispasti dobro i da će se ABA 2 liga igrati i sljedeće godine – slikovito za Pobjedu objašnjava situaciju trener Lovćena Petar Jovanović.

– Lani smo pripreme počeli 17. avgusta i na okupljanju sam imao gro seniora. A sad tek od poneđeljka imam seniore na treningu, jer su stigla prva pojačanja. Cijelo ljeto sam trenirao sa kadetima i juniorima i dva-tri mlađa igrača koja su bila u sastavu prošle sezone. A ostale ekipe su krenule prije mjesec, neke i ranije i kompletirale rostere – dodaje Jovanović.

Trener Cetinjana ističe da su u Lovćenu „navikli da imaju ovakvih problema i da se vade iz blata“.

– Da čupamo i grebemo, što bi narodski rekli. Tako će biti i ove godine.

Ekipa je 90 odsto promijenjena u odnosu na prošlu sezonu. Lovćen su ljetos napustili ili su u potrazi za novim angažmanom Mašan Vrbica (Spars), Miloš Popović (Krivbas, Ukrajina), Milutin Đukanović, Miloš Lopičić, Mladen Grušanović, Andrija Šarenac, Rodi Piters i Noa Starki.

Ostali su mlađi igrači koji do sada nijesu imali neku veću ulogu prošlu sezonu – Bogdan Bogdanović, Nikola Parača, Stefan Vlahović i Dejan Banović.

Do sada su stigla četvorica novih i iskusnih igrača. To su 28-godišnje krilo Petar Kusovac, inače rođeni Cetinjanin, zatim 28-godišnji bek Marko Mugoša (nakon šest sezona u Mornaru), i dvojica 29-godišnjih centara – Nikšićanin Marko Perović i Beranac Miki Novović.

Ekipa nije kompletirana, čekaju se pojačanja na pozicijama „jedan“, „dva“ i „pet“.

– Onda ćemo kroz pripremne utakmice vidjeti šta bismo, eventualno, mogli da dodamo – ističe Jovanović.

Trener Lovćena kaže da je sada najveći problem propušteno vrijeme.

– U debelom smo zakašnjenju što se tiče kondicionih priprema i uigravanja. Uz to, posljednjih godina smo uvijek imali na okupu okosnicu od tri-četiri do pet igrača koji su bili u klubu prethodnu sezonu. Sada se promijenila kompletna ekipa, što je samo otežavajuća okolnost zbog uigravanja i upoznavanja igrača, jer je potrebno vrijeme, tako da nas, stvarno, čeka veliki posao i nepoznanica.

U takvim okolnostima je teško predvidjeti mogućnosti i ciljeve Lovćena u narednoj sezoni.

– Iz ove pozicije govoriti o ciljevima je teško. Ali, svakako je cilj da izborimo opstanak u ABA 2 ligi. E sad, koliko je to realno sa ove tačke, pokazaće vrijeme. Mislim da je Lovćen navikao navijače i košarkašku javnost da se bori i iz ovakvih situacija izlazi kao pobjednik. Možemo samo da se nadamo da će i ove godine to biti slučaj. Mi ćemo, svakako, dati sve od sebe, radićemo maksimalno da to ostvarimo. Ne želimo, svakako, samo da igramo tu ligu, nego da probamo da ostvarimo što bolji rezultat. A ono što mogu da obećam je da nećemo biti „mačji kašalj“ – zaključio je Jovanović.

Tokom proteklih decenija košarkaši Lovćena su, kao i kolege rukometaši, uglavnom, na svom parketu bili tvrd orah za mnogo jače i skuplje ekipe. U crnogorskoj prijestonici je malo ko mogao da računa na sigurne bodove, nerijetko su favoriti napuštali Cetinje pognute glave.

Zbog uslova u dvorani i smještajnih kapaciteta, Lovćen u novom formatu ABA 2 lige nije u mogućnost da bude domaćin „balona“, kao što su prošle sezone to bili Zlatibor, Banjaluka, Sarajevo i Podgorica…

– Za Lovćen je veliki hendikep je što se ne igra na Cetinju, jer je Lovćen na domaćem terenu uvijek izvlačio i 40 odsto više od mogućnosti. U ovom formatu ABA 2 lige mi smo najveći gubitnici, pošto su nama navijači i domaći teren uvijek bili velika prednost – rekao je Petar Jovanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Baka
Gost
Baka

Srećno!

Send this to a friend