Košarka Vremeplov mečeva Podgoričana i Beograđana

Četiri decenije rivalstva Budućnosti i Crvene zvezde

Naš najveći klub Budućnost Voli će u nedjelju 6. decembra gostovati Crvenoj zvezdi u Beogradu u velikom ABA derbiju, a pored značaja duela neporaženih ABA timova, meč će imati jaku istorijsku simboliku.

Tako će derbi kandidata za titulu regionalnog takmičenja biti odigran 40 godina od njihovog prvog zvaničnog meča, kojim je započeto veliko rivalstvo.

U meču Prve lige Jugoslavije, u debitantskoj sezoni za Titograđane, 7. decembra 1980. u okviru 8. kola Budućnost je gostovala u beogradskom ,,Pioniru“. Domaćin je tada slavio 105:91, a za Titograđane je zablistao bek Nikola Antić – sa 33 poena. Zvezdu je do pobjede vodio Živković sa 26 poena…

Za titogradsku Budućnost su u tom prvom zvaničnom duelu sa Crvenom zvezdom pod dirigentskom palicom Čedomira Đuraškovića nastupili: Antić, Dragan Ivanović, Vukićević, Radulović, Knežević, Kovačević, Petrović, Rakočević, Đurović, G. Bojanić, M. Bojanić, Garić. U sastavu nije bilo Duška Ivanovića, velikana evropske košarke, a sada trenera španskog prvaka Baskonije, koji je već tada bio prvi strijelac ekipe.

,,Plavi“ su vrlo brzo stigli da se na svom terenu revanširaju za ovaj poraz – 21. februara 1981. godine pobijedili su u velikom stilu 106:92. A trijumf je bio izuzetno značajan za mladi tim, koji je tih dana izborio opstanak u jugoslovenskoj eliti. Upravo je Duško Ivanović, u meču koji je morao biti odigran u Danilovgradu, blistao sa 28 poena i predvodio mladu ekipu do pobjede.

Veliki rivali do sada su odigrali 97 mečeva u svim takmičenjima (Beograđani pobijedili 56 puta). Njihov 98. meč trebao je biti odigran prošlog decembra, kada su gosti iz Beograda donijeli kontroverznu odluku da ne doputuju na meč u Podgoricu… Ta utakmica registrovana je potom 20:0 za ,,plave“.

Tako se na meč Budućnost Volija i Crvene zvezde čeka još od 13. oktobra prošle godine, kada su Podgoričani u Beogradu ostvarili veliku ABA pobjedu 89:81. U nedjelju u ,,Pioniru“ valja se nadati novom izuzetnom košarkaškom spektaklu…

 

Send this to a friend