Košarka

CG je bila tim, ako Budućnost ne osvoji ABA ligu, sezona je propala

Kad se sabira pojedinačna vrijednost crnogorskih reprezentativaca, to ne može biti prost zbir. Ono što sam ja gledao je donijelo utisak o grupi, cjelini. Treneri kažu, imaju dobru herniju. Nešto uvećano za kvalitet saradnje, prijateljstva, ljubavi koja tu postoji. Radi se o spremnosti da se ispravi tuđa greška na terenu – tako je naš prvi selektor Duško Vujošević govorio o plasmanu Crne Gore na Mundobasket.

Vujošević je juče u Podgorici gostovao u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, povodom omaža našem slavnom slikaru Voju Staniću. Pasionirani kolekcionar umjetničkih slika je i rizničar košarkaških uspomena i znanja. Vujoševićeva riječ uvijek ima posebnu težinu u košarkaškoj Evropi. A za Arenu io je prije svega da govpci o istorijskom uspjehu nacionalnog tima u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

“Za to su zaslužni igrači, treneri, rukovodstvo. Upravo je ta osobina, skladne i jake cjeline, od njih napravila tim. A to što su tim, više nego ostali, im je upravo i pružilo šansu da naprave rezultat bolji nego ostali”, dodao je Vujošević.

Posebno je istakao rad selektora Zvezdana Mitrovića. Kada je Vujošević, krajem 90-ih, kao šef stručnog štaba radio u Budućnosti, Mitrović je bio mlad trener mlađih kategorija…

“Mogu reći da sam veoma zadovoljan i srećan što je Zvezdan Mitrović napravio, već sad se može reći, odličnu karijeru. To je čovjek koji je igrao košarku, koji je hrabar, karakteran. Ima neku čvrstinu koja je treneru neophodna. Ima dobar osjećaj za realnost dobro doziranje obima treninga, dobro postavljanje dobrih selekcija. I dobro postavlja igru uvijek uzimajući u obzir kvalitet igrača kojima raspolaže. Vrlo sam zadovoljan što je napravio veoma uspješnu karijeru jer je korektan čovjek, napravio je ogroman uspjeh sa reprezentacijom Crne Gore”, dodao je Vujošević.

Prisjeća se rada u Budućnosti, u stručnom štabu koji je donio prvu titulu prvaka Jugoslavije 1999. godine…

“Moje participiranje u radu Budućnosti nije bilo najsrećnije organizovano. Tadašnji trener Miroslav Nikolić je insistirao da dođem, i uprava je to prihvatila. Da bih zaštitio lični integritet insistirao sam da to bude funkcija šefa stručnog štaba, a da prvi trener ima apsolutnu autonomiju. Da se više bavim selekcijom igrača, usko-specijalističkim radom. Prije svega da se radi selekcija novih generacija, uz rad sa mladima. Vrlo brzo, jer je imperativ bio rezultat došlo je do promjene programa, pa sam kooptiran, na insistiranje Miroslava Nikolića, u prvi tim. Prije svega da se bavim pripremom utakmice. Sljedeće sezone sam se vratio na funkciju na koju sam doveden i opet se više pažnje obratilo na rad sa mladima. I baš tad sam sarađivao sa Zvezdanom Mitrovićem”, kazao je Vujošević.

Početkom februara za beogradski Blic Vujošević je istakao da je ABA prvak, Budućnost Voli blagi favorit za osvajanje nove titule…

“Više ne mislim da je Budućnost Voli favorit. Smatram da favorita nema, šanse su izjednačene. Veliki je ulog i to će sigurno povećati motivisanost i klubova i timova. Kod nekih će izazvati možda i veću dozu pristojnosti nego što u ovom momentu imaju. Mislim da Partizan nije bez šansi gledajući, u ovom momentu, kakvo je stanje i raspoloženje u svim klubovima”, kazao je Vujošević.

Istakao je i selekciju tima kao potencijalni problem ove sezone za Budućnost Voli…

“Budućnost Voli je osvajanjem ABA prvenstva, apsurdno, došla u tešku situaciju. Igrači koji su osvojili prvenstvo nijesu bili kvalitet da iznesu Evroligu, takva je procjena napravljena i vjerovatno je tačna. Ti igrači su, opet, imali neki skriveni kvalitet u velikoj borbenosti, timskoj psihologiji, velikoj motivaciji. Kad su na njihova mjesta dovedeni stranci, počeli su da se dešavaju problemi. A prije svega, izgubili su domaće prvenstvo prošle godine. Potom, na ljeto dovedeni stranci su se počeli ponašati kao neko ko čašćava svojim prisustvom, za velike pare. Gledali su na domaće igrače sa neke visine, “mjereći” im objektivne kvalitete, ne shvatajući da to nije sav kvalitet tih igrača. I ne shvatajući da su ti igrači bili zaslužni za osvajanje ABA titule”.

Rođeni Podgoričanin je istakao pod kakvim je pritiskom Budućnost Voli da odbrani ABA titulu.

“Novo dovođenje stranaca od Budućnost Volija je napravilo tim koji ima više stranaca nego Makabi, koji je jako težak za vođenje. I jako je teško od takve ekipe napraviti skup onih koji su spremni da se žrtvuju na terenu. Sa naknadnom pameću, mislim da je bolja opcija bila ona iz prošle sezone, gdje su bili stranci prosječnog kvaliteta ali pozitivne ličnosti. Ovako se nije dobro prošlo u Evroligi. Pogotovo ako se ne osvoji ABA liga, sezona će biti skupa… Bojim se, sasvim propala”, kazao je Vujošević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rade007
Gost
Rade007

Dule genije !!!

Baki
Gost
Baki

Sve je tacno Ali jedna stvar postoji Stigao je Bitadze I to je pun pogodak da se zaradi gomila para!A oko para se sve I vrti!!!

Dzoi Plameni
Gost
Dzoi Plameni

Bitadze je pozajmljeni igrac,on je samo trosak.

Putalj
Gost
Putalj

O kakvoj zaradi pričaš kad je on na pozajmici?
Vraća se posle sezone u Megu!

Dzoi Plameni
Gost
Dzoi Plameni

Ma pusti,tako su mu rekli na partijskom sastanku 🙂

Maestral
Gost
Maestral

Previse stranaca koji promenljivo igraju a domaci skoro i da ih nema u ekipi.Kockice nijesu poslozene a kada zavrsi sezona Repesa ce otkaciti bukvalno vise od pola stranaca.

Prle
Gost
Prle

A Repesu ce otkaciti jer Aba nece biti osvojena.

Miloica
Gost
Miloica

Sezona je mozda gubitak za Buducnost ali je dobitak za Podgoricu i Crnu Goru jer se Evroliga vratila u nasu zemlju a Podgorica dobila renoviranu dvoranu.

Paspalj Zarko
Gost
Paspalj Zarko

Doktore kosarke, oporavi se ti skroz, tj. dace bog da se oporavis pa da te od sledece sezone sa uzivanjem gledamo na klupi te iste buducnosti!!

Acb
Gost
Acb

Bravo! Ti bi bio potez spasa za crnogorske mlade kosarkase, jer ih Buducnost godinama skuplja, pa drzi na klupi, dje naravno stagniraju…

Pjetro
Gost
Pjetro

Ne lupaj,Pravda,boga ti!!!

shajo
Gost
shajo

Gordic promasaj sezone.

Bokelj
Gost
Bokelj

Znaci propala

Lale
Gost
Lale

Generale,volimo te !

Pravda
Gost
Pravda

Pa nesto mi se cini da se pojedini stranci(ako ne i svi) u Buducnost bore pozrtvovanije na utakmice od domacih momaka… Tako makar procentualno gledano na utakmkce ispada …

Prči
Gost
Prči

Svaka na mjestu, meni mnogo antipaticnog covjeka. Komentarisao sam ranije Da dovodjenje ovoliko stranaca nece biti dobro i d a je bolja opcija bila talentovan stranci koji tek treba da se afirmisu tako ih i vezes za klub. Ovi su svesni da im je ovo prolazna stanica za jednu sezonu i vidi se da njima ne odgovara sredina. Dolaze iz… Više »

Navijač CG
Gost
Navijač CG

Vujoševiću, svaka ti je na mjestu.

Mornar
Gost
Mornar

Dobra analiza KK Buducnosti

Send this to a friend