Košarka Dosta košarkaša iz naše zemlje stizalo je do najjače lige na svijetu

Crnogorci u NBA: Od Paspalja do Vučevića

Na pitanje da se nabroje svi crnogorski košarkaši koji su nastupali ili nastupaju u NBA ligi, nije lako dati definitivan odgovor.

Neki od njih rođeni su u Crnoj Gori za vrijeme Jugoslavije, ali pitanje je da li imaju naše državljanstvo. Neki su naturalizovani Amerikanci, dok je za dio njih jasno da su u jednom periodu imali državljanstvo Crne Gore, iako sada nastupaju ili su nastupali za druge selekcije.

Zbog toga će ova lista od 12 košarkaša biti pokušaj da se taj spisak proširi i obuhvate sva imena. Sa većim fokusom na one koji ,,na prvu loptu nijesu prepoznati kao naši predstavnici u NBA.

Spisak valja započeti sa velikanom evropske i jugoslovenske košarke Žarkom Paspaljem. Pljevljak koji je ponikao u titogradskoj Budućnosti od 1984. do 1986. godine (dio talentovane generacije sa Lukom Pavićevićem i Zdravkom Radulovićem), NBA šansu dočekao je u sezoni 1989-90. u San Antonio Sparsima. Nakon tog ljeta, tokom kojeg je postao prvak svijeta sa Jugoslavijom vratio se u Partizan.

Novljanin Aleksandar Radojević, 221 centimetar visoki centar, koji je u sezoni 1995/96. igrao za Lovćen a sezonu kasnije za Budućnost, nastupao je za Toronto Reptorse u sezoni 1999-2000. u NBA. Bio je 12. pik NBA drafta, a za kanadski tim odigrao je tri meča. Potom je potpisao za Olimpiju. Na Eurobasketu 2005. igrao je za selekciju Bosne i Hercegovine…

Bjelopoljac Predrag Drobnjak, takođe slavni jugoslovenski reprezentativac, u NBA je izabran kao 48 pik na draftu 1997. godine, a u najjaču ligu svijeta stigao četiri godine kasnije kao jedan od najboljih evropskih igrača, iz Efesa.

Krilni centar je igrao odlično od 2001. do 2005. godine za Sijetl, Kliperse i Atlantu. U NBA je odigrao 278 utakmica i uvijek imao zavidnu minutažu.

Žarko Čabarkapa, Aleksandar Pavlović i Slavko Vraneš su kao igrači Budućnosti draftovani 2003. godine. Vranešova kratka epizoda u Njujorku i Portlandu u sezoni 2003-2004. ostaje upamćen jer je zabilježen kao jedan od najviših igrača koji su igrali u NBA. Čabarkapa se već ostvario kao višegodišnji i ozbiljan igrač u Golden Stejtu i Finiksu; Baranin Pavlović sa Klivlendom stizao do NBA finala…

O karijeri Nikole Vučevića i Nikole Pekovića u NBA tokom decenije za nama ne treba trošiti riječi slavni centri su istinski afirmisali crnogorsku košarku u najjačoj ligi svijeta i učinili je prepoznatljivom. Toj listi treba dodati i Podgoričanina Nikolu Mirotića španskog reprezentativca sa iskustvom dobrih partija u Čikagu i Nju Orleansu, prije povratka u Evropu, u Barselonu prošle jeseni.

Konačno, spisku treba dodati naturalizovane Amerikance koji su zbog nastupa za naš nacionalni tim dobijali crnogorsko državljanstvo. Prije svih to je Omar Kuk – u NBA je plejmejker igrao za Portland i Toronto. Džavonte Grin je imao nastup za Crnu Goru u prethodnim kvalifikacijama za Mundobasket, u meču protiv Španije u Podgorici sada je član Bostona i zaslužio je pristojnu minutažu u Seltiksima.

A listi treba dodati i sada zaboravljenog Kvinsija Dubija, beka koji je 2010. bio na spisku za pripreme naše selekcije, koju je tada predvodio Duško Vujošević. U NBA je igrao tri sezone u Sakramentu, od 2006. do 2009. godine. Život ga je kasnije usmjerio uglavnom kroz karijeru u turskim klubovima. Sada, sa 36 godina, nastupa za Bejrut, u Libanu…

Konačno, listi treba dodati i brojne američke košarkaše crnogorskog porijekla koji su nastupali u NBA… Ta priča, nažalost, nije na pravi način i dovoljno istražena.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Baranin
Gost
Baranin

Pavlović 10 godina i NBA i novinar mu posveti najmanje prostora 🤔

Nije bitno ime
Gost
Nije bitno ime

Ne postoji država u svijetu ove veličine, a da je imala ovoliko košarkaša u NBA.

Send this to a friend