Košarka aba liga

Da Morača ostane neosvojiva tvrđava

foto: ABA liga

Košarkaši Budućnost Volija nikada nijesu izgubili od Igokee u ,,Morači“ u ABA ligi (svih devet pobjeda). Podgoričani su, uz to, jedina ekipa koja ove sezone nije poražena na domaćem terenu u regionalnom takmičenju.

Te dvije činjenice će tim iz Laktaša morati da ima na umu kada večeras u 20 sati istrči na teren podgoričkog hrama košarke i sporta uopšte, u zaostaloj utakmici 6. kola (meč nije odigran 7. novembra prošle godine zbog šest registrovanih slučajeva korona virusa u ekipi ,,plavih“). A Budućnost nema namjeru da prekine nijednu od dvije serije, kako bi za korak bila bliža cilju – prvom mjestu u plej-ofu.

Ekipa Dejana Milojevića je dosadašnjim partijama u sezoni (prije Milojevića pod vođstvom Petra Mijovića) zaslužila trenutno prvo mjesto, jer je, između ostalih, dva puta savladala aktuelnog šampiona, Crvenu zvezdu. Zahvaljujući tome ,,plavi“ i imaju prednost u odnosu na ,,crveno-bijele“, koji imaju isti broj poraza (tri) kao Budućnost. Ali pobjede protiv Zvezde neće imati veliki značaj ako Podgoričani u posljednja dva meča na zabilježe obje pobjede. Počev od večerašnjeg protiv Igokee (u neđelju Budućnost gostuje Mornaru), koja je prije tri dana u Beogradu tek u posljednjem minutu poklekla u duelu sa Crvenom zvezdom (69:66), u meču u kojem je vodila skoro čitavo vrijeme, a osam razlike (60:52) na tri i po minuta prije kraja.

– Igramo protiv ekipe koja je najprijatnije iznenađenje ABA lige. Moj prijatelj Bajić radi, stvarno, sjajan posao. Do utakmice sa Crvenom zvezdom, Igokea je bila u trci i za prvo mjesto, što je najbolji pokazatelj o kakvoj se ekipi radi. Mi smo u odličnoj formi, igramo jako dobro. Kao na svakoj utakmici, očekujem da damo sve od sebe, i vjerujem da smo kadri da pobijedimo jako neugodnu ekipu Igokee – kaže trener Budućnost Volija Dejan Milojević.

Milojević: Svaka naredna utakmica je ključna

Iako je najprijatnije iznenađenje lige, ekipa koja je kod kuće savladala Crvenu zvezdu i Cedevita Olimpiju, dva puta Partizan, i skoro čitavu sezonu je u vrhu ABA lige, Igokea još nije osigurala plasman u plej-of. Timu iz Laktaša, koji trenutno ima skor 19-5, u preostala dva meča (u posljednjem kolu dočekuje Mornar) treba jedna pobjeda da bi se plasirao među četiri najbolje. Osim što bi stigla na korak od prvog mjesta u plej-ofu, Budućnost bi pobjedom ,,pomogla“ i Mornaru, koji bi, tako, ostao u trci za plej-of.

– Ulazimo u period sezone gdje je svaka utakmica ključna, gdje je u svakoj utakmici pobjeda imperativ. Takav će biti i meč sa Igokeom, koja je prije nekoliko dana odigrala vrhunski meč protiv Crvene zvezde. Oni još uvijek nijesu osigurali plej-of i sigurno će tražiti priliku protiv nas – kaže plej Budućnost Volija Nikola Ivanović.

Budućnost je u seriji od 10 pobjeda u ABA ligi (posljednji poraz je doživjela 21. januara u Ljubljani od Cedevita Olimpije), tri nakon bolne eliminacije od Monaka u Evrokupu (Mega, Cedevita Olimpija, Krka). Milojević je posljednja tri duela uspio da izrotira ekipu, petorke prilagođava protivnicima i igrom u odbrani, ali dodatnom brzinom, u drugim poluvremenima ,,lomi“ otpor protivnika.

U seriji od 10 pobjeda Podgoričani su savladali i Igokeu, u Laktašima, sa 87:82. I to veoma teško, serijom 5:0 u posljednjih 47 sekundi. Od te utakmice, Igokea je bila nanizala pet pobjeda, do pomenute utakmice sa Crvenom zvezdom.

– Imaju dosta kvalitetnih igrača, širinu na terenu, i zaista je teško igrati protiv njih. Igraju sa dosta preuzimanja, sigurno će željeti da nas uspore. Međutim, bliži se plej-of, i mi smo zaista mnogo za prvu poziciju i želimo da je zadržimo – dodao je Nikola Ivanović, drugi poenter ekipa u ABA ligi sa prosjekom od 13,6 poena po meču i prvi asistent (4,7).
Bajić: Budućnost ima najviše ambicije u ovom takmičenju

Nakon Crvene zvezde, Dragan Bajić, trener Igokee, svjestan je da njegovu ekipu u Podgorici očekuje još jedan težak duel.

– Budućnost je ekipa koja ima najviše ambicije u ovom takmičenju i koja dolaskom trenera Milojevića igra u odličnoj formi u posljednje vrijeme. Sigurno nas čeka težak zadatak, a ono što nas brine to je problem s povredama naših igrača Atića i Karmajkla, a pravo nastupa nema Grej koji u momentu odgađanja utakmice nije bio licenciran. Međutim, šta je tu je, sastav koji imamo na raspolaganju pokušaćemo maksimalno da iskoristimo i pružimo što jači otpor ekipi kao što je Budućnost. Najbitnije je da zdravi izađemo iz ovog meča da bi što spremniji dočekali kraj ABA lige, odnosno borbu za plej-of – rekao je Bajić.

Zvezda odustala od prvog mjesta?

Pored utakmice u ,,Morači“, danas su na program još dva zaostala meča, od 16 sati igraju Zadar i Cibona (12. kolo), a od 18 časova drugi derbi dana, između Crvene zvezde i Cedevita Olimpije (11. kolo).

– Ovo će biti derbi za drugo mjesto i vrlo važna utakmica za oba tima. Olimpija je odličan tim, dobro ukomponovan, koji dobro igra i u dobroj je formi. Imamo hendikep u odsustvu Lendrija Noka i Marka Jagodić-Kuridže, ali želimo da osvojimo nove bodove koje bi značili veliki korak ka drugom mjestu pred plej-of – rekao je Radonjić, čiji tim i dalje može do prvog mjesta, ali samo u slučaju nekog poraza Budućnosti.

Send this to a friend