Košarka

Divac: Volim Crnu Goru

Nejsmitova Kuća slavnih u u Springfildu ljetos je otvorila vrata Vladu Divcu. U narandžastom sakou, simbolu tradicije, obratio se:

“Mislim da vam ljubav daje slobodu i snagu da onaj najbolji dio sebe dijelite sa drugima i da ih inspirišete. Ljubav vam daje moć da od nemogućeg pravite moguće.”

Neko, kao što je on, ko je u pjesme ušao, anegdote, momak iz Prijepolja kome su se i Amerikanci poklonili, stigao je juče u Crnu Goru.

Sa suprugom, u društvu prijatelja i predsjednika Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušana Simonovića, za Arenu je izdvojio nekoliko minuta razgovora.

Samo čovjek pun ljubavi zna kako. Sto vas je pokrenulo, u toj božanstvenoj karijeri?

“Nije bila samo ljubav na prvi pogled. Sport sam doživio kao mjesto gdje čovjek može da se iskaže, u mom slučaju, ono najljepše i najvažnije što ga čini čovjekom. Prije svega, da dijeli sebe, a iskoristi to kao platformu da može da pomaže ljudima. Menije sport donio sve, nadam se da sam mu vratio mali dio toga. Ali, sport mi je pomogao da postanem čovjek.”

Igrali su i drugi košarku, ali, očigledno, Vi malo drugačije. Što je bilo u pitanju, glava, predispozicije, rad…?

“Pojednostavio sam stvari. Sport, u stvari, i jeste to. Sport sam doživljavao kao igru, a onda su i rezutati sami po sebi došli. Cim počnete da razmišljate kako da uradite nešto veliko, onda se prekomplikujete i to nije to. Pretpostavljam da je tako i u drugim sferama života.”

Obukli ste narandžasti sako Kuće slavnih, kao simbol tradicije, jeste li pomislili da je to najveće dostignuće u karijeri?

“Jesam, ali onog trenutka kada sam saznao, vratio sam se u djetinjstvo, odnosno u Prijepolje, gdje sam i počeo da se bavim sportom. Nikad, uopšte, nijesam razmišjao da ću dostići te visine. Ali, upravo je to bogatstvo i pravi način da se čovjek oprosti od sporta. Kada saznate da vam se sve što ste uložili, na kraju vratilo ulaskom u Kuću slavnih.”

Spadate u pionire evropske košarke u NBA ligi. Igrali ste 16 godina, pored onakvih zvijezda, kako sada gledate na to, kao na nešto stoje, možda, teško u još jednom životu ponoviti ili možete da kažete, mogao bih ponovo to isto?

“Uvijek sam govorio sebi da bi opet isto uradio, na isti način sve. Jer nema razloga da žalim za ničim. Sportu sam se davao maksimalno, a on mi je maksimalno vraćao. Imao sam mnogo lijepih trenutaka koje pamtim dan-danas.”

Kingsi su vas uvrstili u najveće zvijezde svih vremena. Kao generalni menadžer ove ekipe uspjeli ste da podignete standarde. Da li ponekad ono balkansko proradi “preko koljena” ili…?

“Nakon iskustva koje sam sakupio igrajući i kasnije radeći prije svega u Olimpijskom komitetu Srbije, dosta sam naučio o menadžmentu u sportu, tako da sam, negdje, tu između. Imam balkanski dio razmišljanja, ali i zapadni dio analitike. Tako da sve to kad se stavi u isti koš daje dobar rezultat.”

Zahvalni ste?

“Roditeljima uvijek, porodici. Ali, zahvalan sam i svima koji su na neki način uticali na moju ličnost na terenu i van terena. Od svojih komšija, prijatelja, saigrača i drugova. Kao što vidite gost sam mog dobrog prijatelja Duška Simonovića. Uvijek mi je drago kada sretnem drage ljude.

Kazali ste da vam podgorička kiša ne smeta i da vam ne može pokvariti lijepo raspoloženje kada ste u Crnoj Gori?

“Volim Crnu Goru. Ako govorim o emotivnim stvarima, nemam podjela, emocije su iste.”

Dušan Simonović uvijek ističe poseban odnos sa vama. Dobro prijateljstvo?

“Zahvalan sam olimpijskom pokretu u kojem sam bio i upravo zbog toga jer sam stekao prijatelje kao što je Duško, za cio život. Uvijek mije drago da ga vidim kada dođem u Crnu Goru”, poručio je legendarni košarkaš.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
The Vojvoda
Gost
The Vojvoda

Vjerovatno ne znate, oženjem je iz Nikšića.

Baranin
Gost
Baranin

Bravo za Divca, bio i ostao veliki.

podgoričanka
Gost
podgoričanka

što je ovo brate mili ne smijemo pofaliti vrhunskog sportistu i humanog čovjeka no moramo odmah miješati politiku i četnike ne viđeli se

Velje brdo
Gost
Velje brdo

Divac je potomak Bijeloga Pavla znaci Crnogorac oridjinale

Bjelopavlic
Gost
Bjelopavlic

Jesi mu radio dnk? Sto godj da je premio mi je…

Zlaticanin
Gost
Zlaticanin

Govorili su mu da je Hrvat a on je rekao da potice od Bijeloga Pavla

VEZIR SULEJMAN
Gost
VEZIR SULEJMAN

Legenda!

Danko
Gost
Danko

Legenda jes ali je malo precerivao sa cetnikovanjem! Nadajmo se da je sad mudriji!

Deki
Gost
Deki

Nego sta CETNIK pravi SRBENDA

Ragnar
Gost
Ragnar

Nije on nikad bio od tih sirovina!

1918.
Gost
1918.

Neka, fala…

Shaolin
Gost
Shaolin

Došao Vlado da investira

P,OLTRON
Gost
P,OLTRON

Shaolin došao da uzme taj svoje ne investiira samo tuđe veći mu je euro od planete

Jovetic
Gost
Jovetic

I CRNA GORA VOLI TEBE LEGENDO

Niksic
Gost
Niksic

Veliki šampion bio i ostao,bravo legendo

Atlas
Gost
Atlas

I mi tebe brate.

murko
Gost
murko

Kako sad dobar kad je Srbin? Od 1918 so 2006 su pljackali ovaj narod i sada dolazi kao da nista nije bilo. Zasto ne pokrene inicijativu da se vrati 10 tona zlata koje su Srbi ukrali iz kraljevog trezora.

Bnjj
Gost
Bnjj

Bratska Srbija, dobrodošli braćo

Srbo
Gost
Srbo

Veliki se Vlade

Kotor
Gost
Kotor

Svako voli Crnu Goru osim ovih nasih 28 posto. Divac velika legenda NBA lige kao mali pamtim ga i iz filma duska dugouska gdje je glumio sa Jordanom.

bunja
Gost
bunja

pojavio se samo u jednoj sceni, na dvije sekunde…sa jordanom nije glumio

Danko
Gost
Danko

U pravu jesi ali ne treba sitnicarit! Ovaj gore je njegov fan i pojavit se u takvom filmu,makar na sekund, je velika stvar za njega, a Divac je imao cak i jednu recenicu da izgovori,neki su samo blejali.

ND
Gost
ND

Legenda ostaje za sva vremena legenda.

Send this to a friend