Košarka

Do šampionske titule sa ledine

foto: KK Budućnost VOLI

Nakon što su košarkaši Budućnosti ostvarili istorijski uspjeh osvajanjem ABA lige, najvećeg regionalnog takmičenju i time obezbijedili plasman u Evroligu, otvoren je problem sportske infrastrukture u Crnoj Gori. Godinama unazad crnogorski sportisti brže napreduju na evropskoj i svjetskoj sceni, nego uslovi i ambijent u kojima treniraju. To nije slučaj samo sa problematičnom infrastrukturom u košarci, već i u fudbalu i vaterpolu.

Odgovarajući na pitanje u kolikoj mjeri sportska infrastruktura u Crnoj Gori prati uspjehe crnogorskih sportista, ministar sporta Nikola Janović u razgovoru za Radio Slobodna Evropa potvrđuje da su rezultati crnogorskih sportista nesrazmjerni sportskoj infrastrukturi s kojom država raspolaže.

“Uspjesi crnogorskog sporta su odavno prevazišli granice Crne Gore i njenu veličinu. Stvarno je kuriozitet u tome što ćete rijetko naći državu sa ovolikim brojem stanovnika i sa ovolikim strukturnim kapacitetima, a da se može pohvaliti kolektivnim sportovima, ali i u pojedinačnim, kakav je slučaj sa Crnom Gorom”, konstatuje ministar Janović.

“Polazeći od te premise i značaja koji sport ima i za zdravlje nacije, međunarodni prestiž, afirmaciju i nacionalni ponos i druge vrijednosti od opštedruštvenog interesa, u želji da se ne samo održi nego i da otvori nove perspektive razvoja crnogorskog sporta, država u kontinuitetu učestvuje u stvaranju uslova za razvoj sporta”, kaže ministar Janović, podsjećajući da je od formiranja Ministarstva sporta uloženo pola miliona eura u sanaciju i izgradnju igrališta i sala u jedanaest opština.

Pitanje infrastrukture, sportskih sala, bazena i stadiona ponovo je otvoreno nakon što su se košarkaši Budućnosti plasirali u najveće evropsko klupsko takmičenje. Da bi Budućnost bila dio Evrolige, država ima svega nekoliko mjeseci da od skromnog Sportskog centra Morača napravi dvoranu standardizovanu za najveće košarkaško takmičenje zemalja starog kontinenta.

Minimalni kapacitet dvorane za Evroligu je 5.000 mjesta, a minimalan budžet kluba četiri miliona eura. To znači da Sportskom centru Morača fali preko 600 mjesta na tribinama, treba uložiti u izgradnju informacionog centra, u svlačionice, sale za sastanke, VIP salon i druge sadržaje koje propisuju oštri uslovi Evrolige.

Crnogorski premijer Duško Marković je nedavno najavio da će država uložiti neophodna sredstva.

“Nema dileme. Vlada će uraditi sve što je do nje da Sportski centar Morača ispuni uslove za odigravanje utakmica Eurolige u Podgorici. To je potreba, to je cilj, to je opravdano, nećemo žaliti sredstva, uradićemo sve da najbolje evropske ekipe igraju u Morači i najbolji svjetski igrači budu dostupni našim mladim ljudima”, rekao je Marković.

Na pitanje koliko je predstojeća adaptacija i prilagođavanje sportske hale u Podgorici izazov za državu, ministar Janović je rekao:

“Uvijek veliki sportski rezultati generišu ideje i projekte i omogućavaju da se naši infrastrukturni sportski kapaciteti poboljšavaju. Prisjetiću se kada smo 2009. godine imali finale Svjetske lige u vateroplu u Podgorici, upravo zbog tog finala u Podgorici su izgrađena dva nova bazena. Nakon uspjeha KK Budućnost, kojima i ovom prilikom čestitam, kao država ćemo stati iza jednog ovakvog uspjeha, što je sam predsjednik Vlade Marković rekao. Znamo koliko to znači, ne samo za našu košarku i klub, već koliko znači za razvoj sportskog turizma i koliko će to biti dobar podstrek mlađim generacijama da se ugledaju na sportiste i da kao država šaljemo poruku u svijet”.

Stadion Fudbalskog kluba Budućnost u Podgorici je bio domaćin nekim od najvećih svjetskih reprezentacija, poput Engleske i drugih. Sa infrastrukturom stadiona se država ne može pohvaliti, zbog čega smo pitali ministra Janovića da li se i kada može očekivati adaptacija ili izgradnja novog stadiona kako bi ispunio standarde?

“Sigurno da će i to pitanje doći u narednom periodu na dnevni red. Znate da se o toj ideji razmišlja u saradnji sa Fudbalskim savezom i sa Glavnim gradom. Ima dosta nekih projekata koji su u kapitalnom budžetu posljednjih par godina. Smatram da je važno, da prvo oni projekti koji su započeti privedu kraju, a da se onda razmišlja o novim projektima kakav bi bio i stadion koji pominjete”, rekao je ministar Janović, naglašavajući da jedan od prioriteta mora biti rekonstrukcija zatvorenog bazena u Kotoru.

Prije više mjeseci je zaustavljena adaptacija kotorskog bazena, a u međuvremenu je i olujni vjetar odnio dio krova. Mjesecima se čeka sa nastavkom izgradnje, pa su aktivnosti vaterpolo klubova Primorac i Kataro, zamrznuti. I sam ministar sporta Nikola Janović, doskorašnji vaterpolo reprezentativac, primoran je da apeluje na nadležne institucije:

“Posebno bih apelovao kao ministar sporta, smatram da je od velikog interesa bazen u Kotoru koji je sada u situaciji koja nije nimalo zahvalna. Zato apelujem na Direkciju javnih radova i i sve institucije koje sprovode proceduru, da se već mjesecima čeka na početak druge faze izgradnje. A kao Kotoranin znam da je situacija po pitanju vaterpola zaista dramatična”, naglašava ministar.

“Ne smijemo”, poručuje, “dozvoliti da nam se pred očima jedan takav rasadnik talenata gasi, kakav je Kotor”.

“I sada praktično imamo situaciju, a to su informacije koje dolaze iz klubova, da nemamo novoupisane djece u ta dva kluba upravo zbog bazena. Žao mi je što Ministarstvo sporta nema u tom domenu nikakve ingerencije, sve je to pod kapitalnim budžetom, a zaista je prilika da apelujem na sve koji sprovode proceduru, da se situacija sa mrtve tačke pomjeri”, kaže Janović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Brano
Gost
Brano

Neznaju moj Janoviću,ovi što vode Direlkciju javnih radova što je vaterpolo,rukomet,košarka da su to najveći promoteri i ambasadori naše fine Crne Gore.Njima je najviše bitno koliko će svojih partiskih pulena da dovedu u sve moguće institucije što i sam znaš moj dobri Janoviću.Progovori pušti bolan takvu neiskrenu koaliciju,tebe ne priliči da ćutiš!

Boris
Gost
Boris

E moj Janoviću, znaš ik sam kako u Kotor zborimo, adio Mare

Send this to a friend