Košarka

Đorđević Hrvatima: Nema opravdanja za silazak sa postolja

foto: FIBA

Legenda jugoslovenske košarke i aktuelni selektor Srbije, Saša Đorđević rekao je za hrvatske medije da je silazak njihovih košarkaša sa postolja 1995. godine bio neprijmjeren čin i da za to nema opravdanja.

Hrvatska je te godine na EP u Atini osvojila bronzanu medalju, ali igrači i stručni štab nisu do kraja ispoštovali ceremoniju dodjele medalja. Tada je SR Jugoslavija uzela zlato.

“Pritisak državnih vrhova na sportiste je bio veliki i ne samo tada. Sjećam se da su Zdovca uklonili iz reprezentacije Jugoslavije u polufinalu Rima. Bio sam tamo, svi smo zajedno plakali. Tako je bilo. Sportisti su se uvijek koristili u razne nacionalističke svrhe i interese. Silazak sa postolja? Ne mogu da kažem da je to bio ružan čin, ali je svakako bio neprimjeren za jedno tako veliko takmičenje. Nema opravdanja. Mi to danas prihvatamo kao dio ludog vremena”, rekao je Đorđević za “Indeks”.

Dvije godine kasnije, Đorđević je čuvenom trojkom na Eurobasketu u Španiji srušio snove Hrvata o medalji.

“Ta trojka značila mi je mnogo jer je bila prekretnica za naš srpski, u ono vrijeme jugoslovenski košarkaški put. Ko zna što bi bilo da je bilo obrnuto. O tome niko ne razmišlja”, objasnio je Đorđević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PG081
Gost
PG081

Sale brate,dijete sam bio,u to ludo vrijeme ste nam jedino vi radost donosili,sjecam se trojke,ja desetogodisnjak plakao sam od sreće… Hvala za sve medalje koje ste nam donijeli kao reprezentacija Jugoslavije,a bilo ih je dosta cak 2 svjetska zlata…

LSCG
Gost
LSCG

Nisi ti NEGO ŠTO nikad doživio da digneš dva prsta i kažeš “nego što”!!! Nisi ni doživio osjećaj kad Saletova trojka uđe!

Moje ime
Gost
Moje ime

Nema opravdanja za to kako ste tada pokrali Litvaniju pa su svi Grci poceli za njih da navijaju. Nema opravdanja sto ste im poslije toga kamenovali ambasadu u Beogradu. Nema opravdanja ni za Litvaniju sto nisu napustili tu utakmicu kad su krenuli.

Nego Što
Gost
Nego Što

Ja sam navijao za Hrvatsku na ovoj utakmici. Opet će naša braća Hrvati uzeti neku medalju!

PG081
Gost
PG081

Nadaj se nadaj,nada zadnja umire… Srbija svake godine po jednu medalju…

Send this to a friend