Košarka Svjetsko prvenstvo u košarci

Dragocjeni minuti

foto: FIBA

Crna Gora je na Mundobasketu dobila neprocjenjivo iskustvo, pogotovo kada su u pitanju mladi igrači. Nijesu razočarali, o tome svjedoče partije beka Petra Popovića tokom šampionata i vrhunsko izdanja bek-krila Dina Radončića u trijumfu nad Japanom.

Odlazeći selektor Zvezdan Mitrović je razmišljao dugoročno i selektirajući ekipu za Mundobasket. Trebalo je hrabrosti pružiti bitnu rolu velikim talentima, nakon klupske sezone u kojoj nijesu imali velike minutaže. Povjerenje su vratili velikim zalaganjem…

“Sigurno da će mi značiti mnogo, jer sam kraj prethodne sezone u domaćem šampionatu propustio zbog niza lakših povreda. Ovo je neprocjenjivo iskustvo”, kazao je Petar Popović.

U taboru “crvenih” su svjesni da je sam plasman na Mundobasket veliki uspjeh. Ipak, karakter velikih boraca ne prihvata skor 1-4 kao zadovoljavajući.

“Svako od nas nije zadovoljan, vjerujemo da smo mogli bolje. Bili smo blizu nekih pobjeda, ali to nije za utjehu. I pojedinačno i kao ekipa smo mogli bolje”, istakao je Cetinjanin Popović.

Na kraju je stigla ubjedljiva pobjeda nad Japanom, potvrda da je Crna Gora kvalitetom iznad konačne 25. pozicije.

“Ta prva pobjeda na Svjetskom prvesntvu je vrlo bitna. Svakako je dobro što smo završili trijumfom. Japan je bio neugodna ekipa, dosta trče, imaju dva taktički izuzetno obučena igrača. Igraju dobro, brzi su, a mi smo upisali pobjedu”, dodao je Popović.

Rival je i u posljednjem meču prijetio, znao da iskoristi nedostatke u igri našeg tima.

“Japanci su se vraćali onda kada su stali u zonu, a mi smo tada promašili dosta šuteva. Na početku treće četvrtine smo imali jedva četvrtinu realizovanih trojki, ali ipak smo ostvarili trijumf”, zaključio je Popović, koji će već u petak vjerovatno nastupiti za Budućnost Voli u meču protiv Mega Bemaxa u Podgorici.

Dino Radončić je blistao žestokom, agresivnom igrom protiv Japana, imao je pet blokada…

“Trebala nam je ovakva pobjeda. Makar da sa tim jednim trijumfom pođemo kući. Vjerujem da niko nije zadovoljan kako smo u cjelini odradili, ali eto pružili smo maksimum da izvučemo istorijsku pobjedu sa šampionata svijeta”, rekao je Dino.

Bek španske Mursije je istakao da je veliki udarac na mentalnom planu bio poraz od Turske.

“Teško smo podnijeli taj poraz, jer smo imali veliku prednost u finišu, na kraju izgubili. To je sport, odigrali Smo dobro protiv Japana i to je bitno za dalje”, dodao je Radončić.

Dino je zahvalan na šansi i roli koju je dobio na šampionatu planete.

“Zadovoljan sam rolom, selektor mi je stvarno pružio šanse i bitne minute. Sigurno da sam mogao i mnogo bolje. Još sam mlad, treba da radim mnogo i nadam se da ću već od narednog okupljanja pokazati da zaista vrijedim za pruženu šansu”, zaključio je Dino Radončić.

Crna Gora kvalifikacije za Eurobasket započinje 21. februara naredne godine, kao domaćin protiv Velike Britanije. Francuskoj će gostovati tri dana kasnije. Pred novim selektorom biće težak i važan zadatak već od prvog “prozora” evropskih kvalifikacija.

U oku statistike

Petar Popović bio je četvrti strijelac Crne Gore na ! Mundobasketu, sa 9,2 poena po meču. Imao je 38,5 ‘ procenata šuta iz igre, tri asistencije, dva skoka i I jednu ukradenu loptu u prosjeku na pet utakmica. i Igrao je 28,4 minuta u prosjeku na parketu.

Dino Radončić je na šampionatu planete postizao 4,1 poen, uz 4.4 skoka i blokadu po utakmici. Imao je 56,2 procenta šuta iz igre, na terenu je provodio 16,5 minuta po utakmici.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Veni vidi
Gost
Veni vidi

Sta ti je vrhunsko izdanje Radončića ( poena za 20 minuta ) da li ste vi novinari svjesni šta pričate smiješno da ne može biti smješnije?

Send this to a friend