Košarka

Fenerbahče šampion Evrope, Olimpijakos nemoćan u finalu

Po prvi put u istoriji Evrolige turski tim je prvak Evrope, pošto je sjajni Fenerbahče slavio protiv Olimpijakosa u velikom finalu u Istanbulu rezultatom 80:64.

Od prvog minuta susreta ekipa Željka Obradovića je bila mnogo bolji akter na parketu. Koliko je Fener bio dominantan, govori i činjenica da je Olimpijakos u ovom susretu imao samo jedno vođstvo i to u trećem minutu prve dionice rezultatom 6:5. U svim ostalim djelovima susreta Fenerbahče je briljirao…

Nošeni podrškom temperamentnih i bučnih navijača, košarkaši Fenera su najveću prednost stvorili krajem treće četvrtine kada je, u nekoliko navrata, iznosila i 14 poena. To je bio nenadoknadiv minus za klub iz Pireja.

Ono što je prevagnulo u korist “žuto-crnih” jeste neutralisanje taktičke igre Olimpijakosa, pa se može reći da je legendarni Željko Obradović na pravi način pripremio ovaj susret. U posljednjoj četvrtini nije bilo nikakve dileme. Fenerbahče je rutinski priveo utakmicu kraju.

U pobjedničkoj ekipi Nikola Kalinić je ubacio 17 poena, dodavši na to i po pet skokova i asistencija, dok je Bogdan Bogdanović imao isti učinak što se koševa tiče, uz takođe pet skokova.

Evroliga je odlučila da MVP priznanje završi u rukama Ekpea Judoa, koji je finalni susret okončao sa 10 poena i devet skokova, a još raspoloženiji za igru bio je u polufinalnom okršaju sa Real Madridom.

Olimpijakos je predvodio Kem Birč sa 14 poena, dok je potpuno podbacio Vasilis Spanulis koji je pogodio tek dva od 12 šuteva iz igre, mada je imao osam asistencija.

Posebno treba istaći trenera Fenera Obradovića, koji je osvojio svoju devetu titulu prvaka Evrope.

Send this to a friend