Košarka

Gruzijac blista u Podgorici: Nadam se da ću usrećiti navijače

Sagarežo, gradić koji se nalazi istočno od glavnog grada Tbilisija, njegovo je rodno mjesto.

Ima 19 godina, predviđa mu se blistava NBA karijera, publika u našem glavnom gradu ga je dočekala sa velikim emocijama, a on je za nepunih mjesec dana pokazao kakvu magiju ima u rukama.

Goga Bitadze, centar Budućnost Volija koji je na pozajmici iz Mega Bemaxa, izdvojio je malo vremena za Dnevne novine nakon treninga prije meča sa Real Madridom. Razgovarali smo o njegovim počecima, transferu u Megu, NBA ligi…

Profesionalnu karijeru počeo je u lokalnoj Viti, a prisjetio se kako je sve krenulo i zašto baš magična igra pod obručima.

“Uglavnom zbog porodice, oni su me poveli na prvi trening i gurali me. Prvih nekoliko godina nijesam toliko volio da trčim i treniram jer sam bio debeo. Ali, kada sam malo porastao vidio sam da je košarka odlična i lijepa igra za gledati”, rekao je Bitadze na početku razgovora na tribinama Morače.

Zbog nevjerovatnih karakteristika u bilježnicama je skauta širom Evrope, pa je tako nakon samo sezone u Viti uslijedio dolazak u Megu.

Da li si znao o kakvom se klubu radi i gdje dolaziš?

“Imao sam agenta Levana Mikeladzea koji je bio u Beobasket agenciji i on me je povezao sa Miškom Ražnatovićem (jedan od najboljih evropskih menadžera). Ništa nijesam znao o Beobasketu i Megi, ali sam provjerio igrače, vidio da su Nikola Jokić i Ivica Zubac iz Mege prešli u NBA. Sjajna je stvar za moj život taj transfer”, jasan je Goga.

U Megi si sarađivao sa Dejanom Milojevićem koji je poznat kao sjajan stručnjak za rad sa mladim igračima. Uostalom i Mega je takav klub da nema pritisak rezultata, već je razvoj na prvom mjestu.

“Deki je pozitivno lud trener”, kroz osmijeh ističe Goga i nastavlja.

“Pogotovo za visoke igrače. Naučio sam mnogo od njega. U pravu si, ne postoji ta vrsta pritiska, a jedini je da igraš dobro i da daješ 100 odsto od sebe. Davali su nam slobodu, to je odlično uticalo na mene, jer sam imao priliku da pokažem svim šta znam i šta mogu.”

Dobra prošla sezona, a onda sjajan početak ove i iznenadni transfer u Budućnost.

“Mega je igrala dobro, imali smo 7-3. Ali, prva sjajna stvar za mene je definitivno igranje Evrolige, a drugo igrati pred ovim navijačima. Gledao sam atmosferu tokom mečeva Evrolige – prava ludnica. Znam da ovaj klub ima bogatu istoriju, ponosan sam što sam ovdje i što imam ovu šansu. Moram je iskoristiti”, rekao je gruzijsko čudo od djeteta.

Prvi dodir sa Moračom kao novi igrač Budućnosti imao si uoči meča sa Fenerbahčeom kada si dočekan ovacijama. Koliko ti je to značilo?

“Nevjerovatan osjećaj. Stvarno nijesam znao da znaju ko sam, ali sam izašao i svi su mi skandirali. Nijesam znao šta se dešava, bio sam uzbuđen. Bio je to definitivno jedan od najsrećnijih dana u mom životu. Želim da se zahvalim svima i nadam se da ću pomoći timu i ono najvažnije – da ću usrećiti navijače”, poručuje Bitadze. Glavni cilj Budućnosti ove sezone je odbrana krune u ABA ligi i novo učešće u najjačem evropskom takmičenju.

“Mislim da imamo dovoljno vremena da se naviknemo jedni na druge i da imamo velike šanse za novu titulu. Biće to ostvarenje sna, da pogidnem taj pehar u ovom gradu. Mnogo je dobrih timova ove sezone u ABA ligi, takmičenje je jako, ali ponavljam imamo velike šanse”.

Ante Žižić je prije tri godine bio u sličnoj situaciji i mnoge je tvoj dolazak u Budućnost podsjetio na taj transfer. On je iz Cibone prešao u Darušafaku kako bi sakupio evroligaško iskustvo, a onda otišao u NBA. Da li je to tvoj san?

“Mislim o tome svaki dan, radim za to. Prvi moj cilj je bio da igram Evroligu, ali ću sada uraditi sve kako bih prešao u NBA, to je moj najveći san. Može se reći da je moja i Žižićeva situacija ista. Njemu se isplatilo, mislim da će mi mnogo pomoći utakmice u Budućnosti”, rekao je reprezentativac Gruzije kojem se predviđa visoka pozicija na draftu. Kakvi su tvoji planovi? Da li želiš u najjaču svjetsku ligu već ovog ljeta ili da odradiš još jednu sezonu u Evroligi?

“Još uvijek ne znam šta će se dešavati, nije sigurno da će me neko izabrati. Prije svega moram biti zdrav za draft. Tako da – moram se fokusirati i truditi sve jače i jače. Biće vremena za planiranje, iskren je Bitadze koji nije želio da otkriva u kom dresu bi želio da igra. Možda i volim neki tim, ali… Najbitnije mi je da radim sa nekim ko će obratiti pažnju na mene i moju karijeru”, poentirao je Goga Bitadze.

Jedan od ciljeva bila mu je Evroliga, on mu se ispunio. Ostala su još dva – titula ABA lige i odlazak u NBA ligu. A, tek mu je 19 godina…

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prč
Gost
Prč

Aj ostani jos jednu sezonu u evroligu,imas kad preko bare ples

Titograđanin
Gost
Titograđanin

Bolji od svih pojačanja do sada. Nevjerovatan igrač!

Realno
Gost
Realno

Cole,Cole Norris Coleee!

Hej
Gost
Hej

Realno bolji je i od njega

Send this to a friend