Košarka

Igrao bih i sa jednom nogom

foto: FIBA

Što može da natjera igrača da sa ozbiljnom povredom, nakon pucanja mišića, da prvo dođe na pripreme reprezentacije pa stisne zube, odigra i protiv Ukrajine i Letonije? Za kapitena Crne Gore Blagotu Sekulića ne postoji racionalan odgovor. Samo emocija. To treba istaći ne samo zato što je rizikovao ozbiljniju povredu lista, koja se u danima pred ključni meč sa Letonijom pogoršala, već i zbog ona četiri važna poena koja su Crnu Goru na kraju treće dionice protiv Letonaca vratila u igru. Do tada nije ni šutirao do momenta kad je preuzeo odgovornost, rizik…

A Blagota nije tip koji bi ikad isticao sebe. Kad smo išli na trening, prije nekoliko dana i prije meča, igračima sam govorio o jednoj uspomeni prolazeći pored male sale ‘Morače’, koja je na putu do svlačionica.

“Eto, baš tu sam odradio prvi trening. Sjećam ga se i dan-danas… Ne samo treninga, nego i prvog poena i svega. Imao sam devet godina”, prisjeća se Blagota.

Sekulić će u martu proslaviti 37. rođendan. Još prije 21 godinu, u Kupu “Rajmonda Saporte”, dočekao je evropski debi u dresu Budućnosti! Njegova karijera svojevrsna je lična karta moderne crnogorske košarke. A početak je bio mnogo prije, taj prvi trening blista u sjećanju…

“Bilo je to kod Živka Gara Brajovića, ušao sam u dvokorak, ubacio u koš. Garo je prišao odmah i pitao koliko dugo već treniram… Možete zamisliti koliko je to moglo značiti jednom djetetu. Svega se sjećam, a prošlo je tako mnogo vremena. Sada, skoro tri decenije nakon toga, kada se osvrćete na takve momente, ostaje prvi osjećaj da je sve prošlo veoma brzo. Zato mi je toliko veliko sve ovo protiv Letonije: što sam dio tog tima, što sam dobio priliku da se borim za te momke”, dodao je Sekulić.

foto: FIBA

O povredi ne želi mnogo, niti da pričom o sebi skrene pažnju sa tima.

“Pukao mi je mišić noge desetak dana pred dolazak u Podgoricu, na pripreme pred meč sa Ukrajinom, oko 10. februara. Nijesam trenirao ni u San Sebastijanu, samo sam igrao utakmice u Španiji, u jednom momentu bilo je bolje… Međutim, povreda nije bila dobro zaliječena i aktivirala se opet”, dodao je Sekulić.

Blagotu sada, izvjesno, očekuje pauza.

“Nije ovo bilo nešto što bi me u ovoj situaciji odvojilo od parketa. Ova i ovakve utakmice se ne propuštaju, igraju se sa jednom nogom. Više mi je falilo ritma, iskreno, jer nijesam trenirao već sam samo igrao utakmice, jer se kondicija brzo izgubi kad igrate pod obručem. Više su me pritiskale želja i dilema da li mogu biti ‘pravi’ nego sama povreda”, dodao je Sekulić.

I konačno, evo kako kapiten Crne Gore Blagota objašnjava, što za njega znači plasman na Svjetsko prvenstvo.

“Mnogo mi je bitno da sam bio među ovih 12, dio ovog tima. Ispisali smo stranicu istorije crnogorske košarke. Veoma mi je bitno da sa ovakvim uspjehom… Ma znate, neću da kažem ‘završim karijeru’, jer imam još ponešto da kažem i da igram. Ali da ovakav uspjeh ostvarim pri kraju karijere. Mnogo sam ponosan što se baš tako desilo”, zaključio je Blagota Sekulić.

Učinak kapitena

Tokom kvalifikacija za Mundobasket Blagota Sekulić odigrao je osam utakmica za Crnu Goru, sa 17,7 minuta u prosjeku na parketu. Postizao je 6,6 poena i 4,6 skokova po meču, ukupno 9,3 indeksna poena po utakmici uz odličnih 50 procenata šuta iz igre. Protiv Letonije u Rigi bio je igrač meča sa 15 poena i devet skokova.

Naš ključni kvalitet

Blagota Sekulić je u reprezentaciji od prvih mečeva nezavisne Crne Gore. Igrao je na Eurobasketu, bio jedan od najboljih u onim kvalifikacijama sa deset pobjeda u deset mečeva… Niko bolje od njega ne zna što je ovu reprezentaiciju učinilo posebnom.

“Teško je reći jer smo igrali sa toliko različitih postava, mijenjali su se igrači od ciklusa do ciklusa kvalifikacija, zbog povreda, obaveza sa klubovima. Zaista nikad nijesmo odustajali, niti se predavali u nekim baš teškim momentima. Vjerovali smo da čudo može da se desi. Nastupili smo skromno, bez tereta velikih očekivanja, ali sa željom da se ne predamo nikome već da vidimo koliko možemo”, objasnio je Sekulić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Velimir
Gost
Velimir

Svaka čast veliki šampione!

Marko
Gost
Marko

Bravo ,bravo,bravo.

aaaaaaa
Gost
aaaaaaa

Blagota, Scepo, Dubljevic, itd. su jedni od onih igraca za koje znas da nema kalkulacije. Imamo u sportu mnoge koji bi mozda radije igrali za drugu reprezentaciju, a nose nas dres i zato ovakve momke treba postovati, jer su mogli da biraju. Blagota je bio veliki talenat, trebao je napraviti bolju karijeru, ali daleko od toga da je bila neispunjena… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Bravo Blagota. Tako se igra za svoju državu. Zato ste i pobijedili mnogo jače reprezentacije. Hvala i srećno.

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Srecno majstore,pa da se ta povreda zalijeci i onda u kinu na svjetsko

Send this to a friend