Košarka

Ispadanje u B diviziju je realnost

foto: FIBA

Muška juniorska košarkaška reprezentacija Crne Gore nije uspjela u namjeri da na Evropskom prvenstvu u turskom Izmiru obezbijedi opstanak u A diviziji. Izabranici Vasa Milovića su na kraju zauzeli posljednje, 16. mjesto, sa svih sedam poraza, pa će iduće godine morati da se takmiče u B diviziji Evropskog prvenstva…

– To je realno stanje ekipe koja je išla u Tursku. Mišljenja sam da bismo sa momcima koji su falili vrlo moguće izborili taj opstanak. Nastupili smo sa momcima koji su svojim klubovima, uglavnom u Podgorici i SC Derbiju, igraju juniorsku ligu po pet do 10 minuta. Dakle, ni u svojim klubovima nijesu igrali kako treba, pa je teško bilo očekivati da bude drugačije u reprezentaciji na Evropskom prvenstvu, gdje je to sve mnogo veći nivo, sa mnogo boljim igračima. Falilo nam je visokih igrača, ovo je generacija bez visokog igrača, gdje nemamo unutrašnju igru, već se sve svodi na bekove. Bili smo svega svjesni, dali smo sve od sebe, ali mislim da je ovo neki maksimum. Ostaje taj žal, svima nam je loše zbog toga, ali mislim da je to neka realnost – priznaje za Pobjedu selektor juniora Vaso Milović.

U odsustvu petorice važnih igrača u ovom uzrastu, Vladimira Pavlovića (Crvena zvezda), Vasilija Todorovića (SC Derbi), Alekse Janičića (Podgorica), Danila Lacmanovića (Podgorica) i Vanje Vojinovića (Dinamik), koji su, kako je saopšteno, preskočili takmičenje zbog povreda, crnogorska selekcija je od starta bila suočena sa malim šansama da se domogne opstanka.

– Zbog odsustva tih igrača sve je u startu bilo teže. Jer, nekoliko dana prije početka priprema smo dan za danom dobijali informacije o povredama tih igrača. Od starta rad i projekcija igre nijesu bili isti, morali smo da se adaptiramo u toku priprema. Dakle, od prvog dana je bilo jasno da ćemo da se borimo za opstanak. Uostalom, kada sam preuzimao posao, u Savezu su mi rekli da će to biti grčevita borba za opstanak, i ako se on izbori da će to da bude odlično. Ali, nažalost, nijesmo uspjeli – dodaje Milović.

Crna Gora je u grupnoj fazi izgubila od Litvanije (75:56), Hrvatske (67:56) i Italije (76:41), u osmini finala je poražena od Srbije (80:56), a potom je gubila mečeve u borbi za plasman od 9. do 16. mjesta, počev od Poljske (74:68), preko Sjeverne Makedonije (65:62) i na kraju od Velike Britanije (78:74)…

– Protiv Litvanije smo na startu imali dobru utakmciu 30 minuta, bio sam zadovoljan, ali je evidentno da nijesmo mogli da izdržimo 40 minuta taj tempo i nivo košarkaškog i ostalog aspekta. Protiv Hrvatske smo imali neku priliku, ali nam je, jednostavno, falilo karaktera i nekih drugih stvari da bismo mogli da okrenemo tu utakmicu. Generalno, to nam je bio problem tokom čitavog šampionata, jer kad god smo poveli ili okrenuli utakmicu, nijesmo mogli da je riješimo u svoju korist. Italija nas je baš nadigrala, bila je mnogo bolja od nas, mi smo bili bez fokusa, jer smo digli ruke znajući da ćemo da budemo četvrti u grupi – ističe Milović.

Od osmine finala i meča sa Srbijom su krenule eliminacije.

– Protiv Srbije je bilo dobro prvih 10-15 minuta, a poslije toga je došlo do pada. Srbija je igrala sa 12 igrača, koji gotovo svi igraju i imaju ozbiljne minute u njihovoj igi, a mi sa dosta manjom rotacijom zbog kvaliteta. Onda smo igrali sa Poljacima, koji su bili naša druga šansa da obezbijedimo opstanak. Prvo poluvrijeme je bilo dobro, a onda se opet desio taj pad, najviše zbog karaktera, pošto nijesmo uspijevali da se vratimo iz minusa. Nije bilo nekog raspoloženog igrača da povuče ekipu.

Pobjeda protiv Sjeverne Makedonije bi značila korak bliže 13. mjestu i opstanku, dok je poraz značio kraj svih nadanja. Crna Gora je u tom meču propustila najveću priliku.

– Svi smo u toj utakmici bili maksimalno fokusirani, sa najvećom mogućom motivacijom, jer nam je trebalo dvije pobjede za opstanak. Protiv Makedonaca smo imali 11 poena prednosti u posljednjoj četvrtini, a onda se ponovila ista situacija iz prethodnih mečeva, da ne umijemo da sačuvamo prednost. Falilo nam je mirnoće i karaktera, iskustva prije svega, koje se dobija igrajući u seniorskoj konkurenciji. A za razliku od ostalih ekipa, mi to nijesmo imali, što nas je koštalo opstanka – zaključio je Milović, inače član stručnog štaba Mornara.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kokica
Gost
Kokica

Evo obrisase komentar selektore, ne daju da te kritikujem 🙂 Zizica i Sudara si ostavio doma, po cijoj direktivi. Glendza ti ne igra, pa odjednom ajde. Hot se sali sa tobom i tvojim vodjenjem. Lose Vaso, moras jos da ucis.

Pero
Gost
Pero

Ne može se ovaj neuspjeh pravdati na ovakav način.Milović bez autoriteta,neozbiljan da vodi reprezentaciju.

igrač-navijač
Gost
igrač-navijač

Kakav je ovo selektor kad ne preuzima i malo odgovornosti na sebe. Već samo momke kritikuje. Ko je birao ekipu. Ko je radio sa njima na pripremama. Šta je uradio za nepunih 4o dana. Ekipa nije loša. Mogla je zadržati poziciju u A diviziji da je bilo znavenog čovjeka da ih vodi. Trener koji ne stoji iza svoje ekipe nije… Više »

vesko nk
Gost
vesko nk

Vaso pravdanje nije potrebno.Bez igre jasnog koncepta ono odbrana tranzicija napad ni u naznakama.Veliš nema visokih igrača znači igra se odbrana i brza tranzicija i laki poeni. Što ste radili na pripremama.Ništa.Velje je zlo za tebe jer smo neke utakmice gledali na tv. tako da znamo da igru nijesi znao postaviti ni igraće uigrati.Do tebe je Vaso.

orny
Gost
orny

kakva je ovo epidemija sitnih povreda, sve najboljih igraca?

Send this to a friend