Košarka Žrijeb u MInhenu

Izbjeći Britance i Islanđane

foto: FIBA

Reprezentacija Crne Gore postavljena je u peti šešir današnjeg (12.15 h) žrijeba za kvalifikacije Evropskog prvenstva 2021. godine, koji će se održati u njemačkom Minhenu.

Selekcije su postavljene u osam šešira po četiri zemlje, ali je bitno napomenuti da reprezentacije iz petog šešira mogu dobiti rivale isključivo iz prvog, četvrtog i osmog šešira.

U kvalifikacijama učestvovaće 32 selekcije podijeljene u osam grupa, a po tri najboljeplasirane izboriće Eurobasket 2021. godine.

U našu zemlju u kvalifikacijama sigurno će doći jedna moćna selekcija iz prvog šešira (Španija, Francuska, Srbija ili Litvanija) i jak rival iz četvrtog (Finska, Njemačka, Češka ili Poljska).

Za selekciju Zvezdana Mitrovića ključno je da iz osmog šešira (selekcije iz pretkvalifikacija) dobiju što lakšeg rivala. Potencijalni rivali u tom šeširu su pobjednik grupe E pretkvalifikacija (Albanija, Bjelorusija ili Danska), grupe F (Slovačka, Kipar i Rumunija), G (Luksemburg, Kosovo i Velika Britanija) i H (Švajcarska, Portugalija i Island).

Kao potencijalno najjači rivali, koje valja izbjeći iz osmog šešira, figuriraju Velika Britanija i Island. Britanci su učesnici Eurobasketa 2009,2011,2013. i 2017. godine. Island je nastupao na posljednja dva šampionata kontinenta, 2015. i 2017. godine. Na oba šampionata Island nije ostvario trijumf.

Na posljednjem prvenstvu Evrope ni Velika Britanija nije imala pobjedu. Selekcije su po šeširima podijeljene naspram plasmana na planetarnoj FIBA rang listi, na kojoj je naša zemlja na 28. poziciji. Tako su u petom šeširu ispred Crne Gore Gruzija, 26. na svijetu, a iza Belgija na 29. i Izrael na 35. poziciji.

U kvalifikacijama će učestvovati i selekcije domaćini Eurobasketa, Češka, Gruzija, Njemačka i Italija.

Iz grupa kvalifikacija u kojima budu te reprezentacije, pored njih na Evropsko prvenstvo će se plasirati dvije najboljeplasirane preostale zemlje.

Mečevi grupa će biti odigrani u tri “prozora” po dvije utakmice. Prvi “prozor” je na programu u trećoj sedmici februara naredne godine, drugi u posljednjoj sedmici novembra naredne godine, a odlučujući treći sredinom februara 2021. godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko996
Gost
Marko996

Àko se bojimo islandjana i britanaca onda bolje da ne igramo kvalifikacije

Send this to a friend