Košarka

Jasna računica za Mornar: Pobjeda nad Igokeom garantuje opstanak

foto: ABA liga

Računica Mornara je jasna: ukoliko barski tim pobijedi Igokeu u subotu u Baru, sigurno će ostati „iznad crte“ kada je borba za opstanak u ABA ligi u pitanju.

Situacija se promijenila u korist crnogorskog vicešampiona nakon prvog trijumfa u gostima u sezoni, nad Krkom 72:63 . Mornar ima trijumf više i bolji međusobni skor od Krke dva kola prije kraja, pa je jasno da je pobjeda nad Igokeom ovog vikenda dovoljna da se izbjegne to posljednje mjesto, što je osnovni uslov za opstanak. Tek tada ulazi u igru i nacionalni koeficijent, ali tu Crna Gora dobro stoji, kada je borba za drugog predstavika u ABA naredne sezone u pitanju.

“Svjesni smo, duel sa Igokeom je ključni a subota praktično „sudnji dan“ za nas. Dobra stvar je to što sada odlično stojimo u borbi za opstanak, a navijači će nam sigurno pomoći da u najvažnijoj utakmici stignemo do trijumfa”, rekao je bek Mornara Boris Bakić.

Mornar će u najvažnijem meču sezone morati prije svega i ,,samo“ da ponovi partiju iz duela sa Krkom. Blistala je odbrana, za ključnu seriju 26:7 na kraju treće četvrtine. Tako je režiran preokret. Do 30. minuta Krka je uspjela da ubaci samo 33 poena na meču…

– Igrali smo žestoko i srčano od starta. Znali smo da jedino tako može doći prvi trijumf u gostima u sezoni. Ipak vjerovali smo u to, jer objektivno smatramo da smo kvalitetniji od direktnih konkurenata za opstanak”, rekao je Bakić.

Krka je na svom terenu natjerana da napravi čak 18 izgubljenih lopti, a njen šut iz igre sveden je na skromnih 37 procenata.

Fešta u najavi Ono što je za Mornar važno i dragocjeno je podrška navijača. Da podrže ekipu, prvi put ove sezone, prvi put na gostovanje je ove sezone putovalo oko 30 Barana. Dobro su se čuli u dvorani u Novom Mestu. A kako će tek ,,grmiti“ barska „Topolica“ u subotu…

“Bar ove godine živi za košarku i grad već sada zna da nam je meč sa Igokeom, šampionom Bosne i Hercegovine, najvažniji. Ne očekujemo nimalo lak posao, ali svjesni smo i uvjereni da možemo pobijediti rasterećenog rivala” kazao je Bakić.

Drugi po koeficijentu

Crna Gora trenutno ima koeficijent 12,5 i na drugom je mjestu kada je nacionalni poredak u ABA ligi u pitanju (ukupan broj pobjeda neke zemlje podijeljen sa njenim brojem timova). Nakon duela Cibone i Zadra u srijedu, Hrvatska će prići na tabeli sa skorom 12,33.

Zato je jako važno da u narednom kolu Budućnost Voli pobijedi MZT, a Mornar Igokeu, kako bi se drugo mjesto sačuvalo. ABA liga je prošle sedmice najavila da će jedno od dva prva mjesta po koeficijentu garantovati dodatnog predstavnika državama naredne sezone, a Crna Gora ima jedno garantovano mjesto (drugo, dodatno, bi išlo Mornaru). Treća pozicija na ovoj tabeli garantuje vjerovatnu vajld-kard pozivnicu.

Send this to a friend