Košarka

Kadija za CdM: Ulažimo u mlade, mnogo stranaca ne donosi kvalitet CG košarci

Dovođenje stranaca ne može da donese kvalitet našoj košarci, već bi trebali da se oslonimo stvaranju kvalitetnih igrača, kao što je to bilo nekad, rekao je za CdM trener Teoda Miodrag Kadija. Crnogorski stručnjak smatra i da je pun pogodak osnivanje druge ABA lige u kojoj će od jeseni nastupati i Tivćani.

“Domaća košarka mora biti na mnogo većem nivou, nego dosad. Dobro je što se daje prostor mladim igračima i to je jedini način da profitiramo jer dovođenje stranaca ne može da donese dobro crnogorskoj košarci. Crna Gora treba da se osloni na mlade igrače jer teško možemo ovdje napraviti Barselonu, Real ili Fenerbahče. Međutim, možemo da stvorimo jaku Budućnost, uz naravno Mornar, pa potom i Teodo i Lovćen kako bi ostali uz njih napredovali. Nekad su igrači iz naših klubova odlazili u najveće evropske i to je najbolji put za crnogorsku košarku”, ocijenio je Kadija.

Crna Gora će sljedeće sezone imati najvjerovatnije pet timova u regionalnoj ligi. Budućnost, Mornar, Teodo, Lovćen i vjerovatno Sutjeska predstavljaće našu košarku u dva ranga ABA lige.

“S obzirom da su naša dva najbolja tima Budućnost i Mornar u elitnom društvu ABA lige, mogućnost da dvije ekipe nastupe u drugoligaškoj konkurenciji sa klubovima sa prostora bivše Jugoslavije je velika stvar za crnogorsku košarku. Moguće i da se Sutjeska kroz kvalifikacije plasira u drugu ABA ligu i samim tim bi pet naših klubova nastupilo u mnogo jačim takmičenjima nego što je to dosad bio slučaj.”

Nekadašnji selektor mlađih kategorija Crne Gore i bivše Državne zajednice smatra da je odlična stvar za našu košarku činjenica da će najbolji timovi pored ABA lige nastupiti i u jakim međunarodnim takmičenjima.

“Budućnost uz to igra Evrokup, Mornar vjerovatno FIBA Ligu šampiona, što će biti velika šansa da mladi igrači sazrijevaju kroz jake mečeve.”

Za Teodo će nastup u drugom rangu ABA lige biti veliki izazov. Šansa koju nisu htjeli da propuste u Tivtu da dočekaju ekipe sa prostora bivše Jugoslavije.

“U Teodu smatramo da je mnogo bolje igrati drugu ABA ligu nego Balkansku, iako je prošle sezone Balkanska liga bila jaka, a mi smo dogurali do polufinala. Međutim, trebaće nam jača ekipa i veći budžet, a dobra je stvar što će prvak ići u ABA ligu. To treba da zaživi jer ABA liga je slabija u posljednjih nekoliko godina, što je nažalost stvarnost košarke na ovim prostorima. Možda bi trebalo napraviti okrugli sto i vidjeti zbog čega se dešavaju te stvari”.

Kadija ima jasan plan kada je u pitanju tim za sljedeću sezonu.

“Teodo bi trebalo da napravi spoj iskustva i mladosti. Mladi igrači iz Crne Gore uz nekoliko starijih. Želimo da stvorimo bazu iz Tivta i odatle crpimo igrače za tim. Ni u Balkanskoj ligi nismo imali lošu posjetu, a sada očekujemo veću podršku sa tribina jer se u Tivtu voli košarka”, zaključio je Miodrag Kadija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cetinje.
Gost
Cetinje.

Mijo je odlican covjek i strucnjak.Pod njegovom komandom Lovcen je pobjedjivao redom Buducnost,Partizan.,C.Zvijezdu,Hemofar.Igrao finale Balkanske lige sa Lovcenom i polufinale sa Teodom,uvijek u konkurenciji puno jacih ekipa.. kadetski prvak Evrope sa Scg..mislim da je to vise nego dovoljno

Senad
Gost
Senad

Mijo Kadija je jedan od najboljih trenera u regiji i treba slusati sta govori.

Jovanka
Gost
Jovanka

veli da su mladi igraci bitni a vidjeli smo prosle godine koliko su talentovani pojedini momci igrali, minutaza 0

Goran
Gost
Goran

Hahaha rece trener koji u svojoj 20 godina dugoj karijeri nije stvorio ni jednog jedinog igraca.Nasa cuvena objektivnost.

Cetinje
Gost
Cetinje

Gorane,ili si zlonamjeran ili neupucen totalno..Mijo Kadija je stvorio mnogo igraca,evo zadnjeg Popovica kojem je dao 30 min.po mecu i ovaj napredovao izuzetno tokom prosle sezone

?44 400 000 ?
Gost
?44 400 000 ?

Za dareta amerikanca platili su pedja dejo i vlado. …….ja se sve čudim što vlada prozivaju a nije neko kalibar. …….

jorgovan
Gost
jorgovan

istina ziva sve sto je mijo rekao, narocito ovo za strance

Kralj
Gost
Kralj

Za 20 godina karijere Mijo je stvorio i trenirao puno igraca jedanan medju njima je i Teodosoc a sto se tice mija veliki covjek i gospodin i puno srece u nastavku karijere i u zivotu

Send this to a friend