Košarka

Kako protiv Fenera: Energijom, željom, srcem…

foto: KK Budućnost Voli

Možda nemaju tradiciju kao CSKA, Panatinaikos, Makabi i Žalgiris, ali zbog učinka u najjačem evropskom takmičenju, te trenerske veličine koja sjedi na njihovoj klupi svakako su, uz Moskovljane, najjače ime koje će ove godine gostovati u Podgorici. I to u posljednjem meču Budućnosti u “Morači u ovoj godini “plavi u 14. rundi Evrolige dočekuju Fenerbahče (20h).

Prošlogodišnjeg finalistu, te šampiona od prije dvije godine ne treba puno predstavljati. Od kada je Željko Obradović došao na klupu tima iz Istanbula sve se promijenilo. Ogromna ulaganja su se isplatila, pa je Fener za kratko vrijeme došao na sam vrh magične igre na Starom kontinentu.

S druge strane regionalni šampion se nakon tri vezana gostovanja i tri poraza vratio u naš glavni grad, gdje će pokušati da uhvati ritam pred nova četiri gostovanja (Krka, Bajern, Crvena zvezda i Armani 3. januara). I pokušati da upiše četvrtu pobjedu zaredom u “Morači nakon Baskonije, CSKA i Barselone.

“Poslije tri naporna gostovanja želimo da uhvatimo daha kući, ali čeka nas Fenerbahče koji je u dobroj seriji, vezali su devet pobjeda. Ne treba trošiti riječi o njima. Igraju godinama zajedno, isti je trener, sjajan sistem. Međutim, igramo na našem terenu, ovdje nikome nijesmo lako prodali kožu. Nećemo tražiti nikakav alibi u umoru i nedostatku igrača. Izaći ćemo spremni, daćemo sve od sebe i nadam se ostvariti što bolji rezultat”, jasno je poručio Petar Popović.

Žocova mašina je trenutni lider, igra najbolju košarku u Evropi i ima svega jedan poraz (od Efesa). Od tada je vezao devet pobjeda, od kojih je posljednja protiv CSKA u sjajnom derbiju u utorak. Tokom ljeta su ekipa koja je najmanje mijenjala roster. Otišli su Bred Vonamejker, Džejms Naneli i Džejson Tompson, a stigli Žofri Lovernj, Dilan Enis i Erik Grin koji je zamijenio teško povrijeđenog Enisa. Jan Veseli, Marko Gudurić, Nikola Kalinić, Bobi Dikson, Luiđi Datome, Kostas Slukas su ostali, što Fener čini možda i najkompletnijom ekipom u Evroligi i već nakon 13 kola gotovo izvjesno je da će imati prednost domaćeg terena u plej-ofu.

“Glupo je pričati o manama Fenerbahčea i da ih mi tražimo. Realno, nijesu to uspjele mnogo jače ekipe od nas. Dobra stvar je što smo navikli publiku na dobre rezultate i sada svi očekuju da možemo da dobijemo i Fener. Drago mi je zbog toga. Ali, prije svega treba biti realan na papiru su bolji od nas, a mi ćemo izaći da se borimo”, poentirao je Popović.

Bez obzira na umor i naporan ritam, Popović i drugovi u ovom meču moraju pronaći energiju koje nije bilo u drugom dijelu protiv Efesa u Istanbulu.

“Nažalost, drugačija smo ekipa na domaćem terenu. To je i dobro i loše. U ovom meču znamo da ćemo biti u mogućnosti da se takmičimo. Frustrirajuće je što ne znamo zbog čega smo drugačiji u gostima. Naravno, imamo sjajne navijače, ali oni ne mogu uticati na 40 poena razlike. Sigurno moramo bolje u gostima”, osvrnuo se Edvin Džekson na prethodne mečeve koji zna kako igrati protiv Fenera.

“Pametno, bez grešaka. Moramo kontrolisati pas i skok. Veseli i Lovernj su zvijeri u reketu. Takođe, moramo ih natjerati da igraju odbranu, jer su ekipa koja postiže puno poena”, istakao je Francuz.

Posljednji meč u 2018. godini na domaćem terenu, rasprodata “Morača”, Željko Obradović i Fenerbahče na drugoj strani vrijeme je za još jedan košarkaški praznik u Podgorici.

Send this to a friend