Košarka

Ključna faza sezone

foto: ABA liga

Sa svega tri trijumfa Mornar je završio polusezonu u ABA ligi, a sveukupna slika igara crnogorskog prvaka bila bi mnogo bolja daje u subotu pobijedio Cedevitu u dramatičnom meču u Baru.

Ovako, realnost je da je barska ekipa u borbi za opstanak u regionalnom takmičenju. I pod pritiskom uspjeha u naredne dvije utakmice, protiv direktnih rivala za opstanak. Već 23. decembra u Bar stiže Olimpija, koja ima isti skor. Istog dana novajlija iz Zadra Grin steći će pravo nastupa za Mornar u ABA ligi.

Potom će Mornar imati priliku da 29. decembra ugosti Krku u Topolici, u posljednjem meču godine u Baru. Vrlo bitno biće to da će ekipa Mihaila Pavićevića imati cijelu sedmicu da se pripremi za taj duel, jer će u srijedu završiti nastup u Evrokupu, gostovanjem Lijetuvos Ritasu.

Pavićević u tim mečevima očekuje da se igrači strogo drže plana igre. U finišu duela sa Cedevitom to se nije desilo, nepotrebnim forsiranjem šuta za tri poena rival je uspio da nadoknadi 16 poena deficita. Očigledan je uspon u formi od početka mjeseca, ali to nije dovoljno dagarantuje pobjede protiv favorita.

“Previše lakih šuteva smo dozvolili rivalu. U finišu sam tražio od igrača da idemo na prodor, ali su oni umjesto toga birali šut za tri poena. Neshvatljivo. Kao da u pojedinim momentima nijesmo koristili mozak. Rezultat svega toga je ovaj poraz”, rekao je Pavićević.

Poraz od Cedevite “sakrio” je vrhunske partije krilnog centra Mićovića i beka Volera a njihova forma svakako raduje. Sve bolje igraju i krilo Drenovac, plejmejker Rebić. Sada ostaje da se vidi kako će se ekipa nositi sa opterećenjem uloge favorita i jasnim imperativom da mora pobijediti Olimpiju i Krku u mečevima ABA lige. Januarski program utakmica donosi jasnu priliku za trijumf protiv Zadra u Baru 13. januara, kao i protiv Cibone u Topolici 28. januara. Zato će mečevi sa Partizanom i Mega Bemaxom u gostima biti izuzetno teški, ali i u njima će Mornar tražiti šansu.

Jedno je sigurno, pitanje opstanka praktično mora biti riješeno do 10. februara, kada Mornar u 19. kolu dočekuje do sada neporaženog lidera Crvenu zvezdu. U posljednjih četiri kola nema meča u kojem će Barani biti favoriti. U ABA 2 ligu ispašće posljednjeplasirana ABA ekipa, a pretposljednja će igrati baraž sa finalistom ABA 2 takmičenja.

Send this to a friend