Košarka samovolja Fibe i Evrolige

Košarkaški cirkus i kako je sve postalo normalno

Treba biti pošten i odmah reći kako je sistem kvalifikacija za ovo Evropsko (ranije i Svjetsko) prvenstvo umnogome pomogao selekcijama kao što je naša, ali isto tako da je nevjerovatno da na “cirkus” koji su napravili FIBA i ECA (Evroliga) uglavnom svi ćute. Na nakaradni sistem, u kojem niko ne zna u kojem sastavu će se boriti za odlazak na kontinentalni šampionat, osim da to neće biti najjači. Čak ni blizu tome. I sve to je postalo normalno.

Kako su samo tri prozora za godinu problem

Za rubriku vjerovali ili ne. Ovog februara gledali smo Crnu Goru u kvalifikacijama za Eurobasket 2021, a kada momci Boška Radovića sljedeći put istrče na teren niko se više neće ni sjećati duela sa Velikom Britanijom (pobjeda) i Francuskom (poraz). Razlog? Naredne dvije utakmice naša selekcija igra tek u novembru, a onda još dvije u februaru. I to je to.

Ukupno tri prozora za godinu i, zanimljivo, za njih se nisu mogli naći termini koji se ne poklapaju sa mečevima Evrolige i Evrokupa. Nimalo želje i volje da se to uradi, jedino samovolja i Fibe i Evrolige.

Bez obzira što slijede i kvalifikacije za Olimpijske igre, pa i same Igre (samo) tri prozora nikako nisu mogla biti problem.

Savezi ćute, igrači bespomoćno klimaju glavom

A ko, uz gledaoce koji nemaju priliku da navijaju za najjači sastav svoje zemlje, najviše ispašta u svemu. Naravno, nacionalni savezi, selektori i igrači.

I to, prije svega, savezi onih jačih selekcija, jer bez najboljih igrača i njima se dešava da gube od reprezentacija od kojih bi u normalnim uslovima bili mnogo jači. Kao tokom ovog prozora što je zemlja košarke Litvanija ponižena na “minus 21” od Belgije ili Srbija poražena usred Beograda od Gruzije.

S druge strane, na sve igrači bespomoćno klimaju glavom. Zvuči nestvarno, ali u današnjem vremenu neko im (uglavnom zbog novca) nameće da između svoje reprezentacije i kluba biraju da igraju za klub.

Bilo je pojedinačnih istupa, kao što je i bivši selektor Crne Gore Zvezdan Mitrović ovaj sistem nekoliko puta nazvao nakaradnim.

Slično je razmišljao i Aleksandar Đorđević.

“Mi smo sportisti i hoćemo fer-plej, da imam svoje najbolje igrače i protivnik svoje”, rekao je tokom prošlih kvalifikacija tadašnji selektor Srbije.

Reakcije su stizale i iz NBA lige.

“Sa ovakvim prozorima u kojima igrači iz NBA i Evrolige ne mogu da igraju kvalifikacije nemaju nikakvog smisla. Igraš u Sjedinjenim Američkim Državama, a u isto vrijeme tvoja reprezentacija igra kvalifikacionu utakmicu za Svjetsko prvenstvo i ti ne možeš da joj pomogneš”, govorio je hrvatski reprezentativac Dario Šarić.

Ipak, nigdje nije izražemo zajedničko nezadovoljstvo, nigdje igrači i savezi nisu zajedno istupili. A jasno je da košarke bez igrača nema, a ni samovolje bilo kakvih organizacija.

Send this to a friend