Košarka

Košarkaški princ vraća se čarobnoj igri pod obručima

Ako se za nekog može reći da je čovjek sa zbirkom uspjeha, onda je to svakako Rade Petrović. Iskusni stručnjak, koji je ostavio dubok trag u mnogim klubovima, ostao upisan u istoriji crnogorske košarke kao prvi selektor jedne ženske selekcije na velikom takmičenju, nakon jednodišnje pauze zbog zdravstvenih razloga, vraća se poslu.

“Košarka je moj život i jednostavno ne mogu bez nje. Iz zdravstvenih razloga morao sam se povući prije godinu, a sada se nadam nekom novom poduhvatu”, u sportu u svom stilu počinje priču za Arenu Rade Petrović.

Rade Petrović u gotovo svim klubovima gdje je radio imao je uspjeh Gorštak je uveo u Prvu ligu, sa Danilovgradom ispisao istoriju, iako ga je uzeo u najnižem rangu, sa Lovćenom igrao finale, a zatim ostavio pečat u rožajskom Ibru. Ipak, predstavlja simbol uspjeha nikšićke košarke Sutjesku je u nekoliko navrata uvodio u veći rang. Interesantno posljednji angažman bio mu je u mlađim selekcijama Sutjeske, kada je sa juniorima nikšićkog kluba uspio da stigne do finala.

“Radio sam i sa košarkašima i sa košarkašicama. Razlika postoji, ali ne drastična”, kaže Petrović, koji je pomno pratio zbivanja na košarkaškoj sceni.
“Timovi iz donjeg dijela znali su da iznenade favorite, tako da je liga bila zanimljiva. Svakako da je najveće osvježenje Mornar, koji je skrenuo pažnju i u ABA ligi i na domaćoj sceni, zbog čega barski tim i trener Đorđije Pavićević zaslužuju samo čestitke.”

Tvorac je brojnih generacija nikšićkih košarkaša, a kao selektor mlade ženske selekcije predstavlja inicijalnu kapislu za kasnije uspjehe naših košarkašica. Sa ponosom govori da je bio u stručnom štabu Crne Gore na čak četiri prvenstva Evrope.

“Kao selektor mlade reprezentacije vodio sam Crnu Goru na prvenstvima u Italiji i Poljskoj, a dugi niz godina bio sam asistent Miodraga Baletića u A reprezentaciji, koja je za to vrijeme uspjela da preskoči B diviziju i bude šesta u Poljskoj, a zatim deveta u Francuskoj. Prve godine stvaranja svih tih selekcija bile su teške, ali sam ponosan što je i sada u nacionalnom timu nekoliko djevojaka iz te prve mlade reprezentacije, poput Jovanović, Aleksić i Pašić, koje predstavljaju našu budućnost”, objašnjava Petrović, u košarkaškim krugovima poznat kao Princ.

Čovjek koji je većini igračica iz sadašnje reprezentacije bio trener uvjeren je da će Crna Gora na Evropskom prvenstvu u Češkoj imati šta da pokaže.

“Ostaje žal zbog prethodnog prvenstva, ali sigurno da ova reprezentacija može mnogo. Dokazale su to ove djevojke i vjerujem da će i u Češkoj napraviti dobar rezultat. Ne treba praviti pritisak, koji se uvijek stvara pričom o medalji, ali vjerujem da će daleko dogurati”, podvukao je Petrović.

Send this to a friend