Košarka

Legendarni Pini Geršon u Crnoj Gori: Čuvajte Rajsa

Najmanje što košarkaški zaljubljenik očekuje od Pinija Geršona je to da će mirno posmatrati neki meč. Ono staro lice temperamentne prznice, čiji pogled sječe strogoćom, trostruki osvajač Evrolige pokazao je tek nakon poraza Izraela od Turske na EP za kadete.

„Žrtva” njegovog bijesa ovog puta bili su treneri nacionalnog tima. Sa 65 godina, to je njegov posao, kao direktora reprezentacije a svaku riječ, savjet, pokret, pomno prate u izraelskom nacionalnom timu. Ni traga te strogoće nije bilo kad smo mu se obratili sa molbom za izjavu…

“Vas sam čitao u avionu, taman kada sam dolazio u Podgoricu vidjeh svoje lice na naslovnoj. Dobri ste domaćini, nema šta, samo me sačekajte poslije meča i tu sam!”-rekao je Pini Geršon.

Na terenu do kraja

U startu je košarkaška legenda, najveća u istoriji šestostrukog prvaka Evrope, Makabija, objasnila svoju ulogu u Podgorici.

“Ne dozvoljava mi uloga da budem emotivan, možda mi nikad nije bilo teže na klupi (smijeh). Ali dopada mi se posao, sve selekcije reprezentacije pratim. Imam 65 godina i ovo je moj život. Biću na terenu do kraja, to je sve što me čini srećnim kazao je Geršon.

U Izraelu je bio supertalentovan fudbaler, ratni veteran, a tek sa 25 je zaigrao košarku…

“U fudbalu sam u jednom momentu shvatio da nemam klasu da pobijedim sve. U ratu su pobjednici svi oni koji sačuvaju život… A košarka je bila moja šansa da budem „broj jedan”. Najbolji. I to me tjeralo naprijed, decenijama. Od starta sam znao šta želim.” – rekao je Geršon.

Zemlja košarke

Biće na Eurobasketu, u istom svojstvu direktora nacionalnog tima. Od Izraela očekuje mnogo, skoro koliko od Crne Gore.

“Vas vidim kao sigurne putnike za drugu fazu u Istanbulu. A mi imamo kontinuitet i dobru šansu. Vi imate zvijezde, svi znaju za vaše najbolje igrače, a mnoge pratim tokom sezone u Evropi, u Evroligi i Evrokupu. Zato kažem, vidimo se u Istanbulu, iskreno vjerujem u to.” – kazao je Geršon.

Boravak u Crnoj Gori dugo je planirao:

“Meni je to bilo uvijek interesantno, odakle toliko dobrih igrača a tako mala zemlja. Mnogo ljudi znam odavde, vašeg selektora Tanjevića sa mnogo teških mečeva. Savršen potez je bio što ste ga doveli u reprezentaciju. Meni je lijepo u košarkaškoj zemlji.

Čuvajte Rajsa

Najveći meč karijere vezan je za košarkašku sudbinu našeg Duška Ivanovića. Treću evroligašku titulu osvojio je 2005. godine protiv Duškove Taukeramike. Odbranio je tron, što je u vrhunskom sportu najteže…

“Prvo, ni sam ne znam kako sam pobijedio Duška tada! Očekivali smo da igramo protiv CSKA finale, onda se pojavila Taukeramika, igrala blistavo… Duška mnogo cijenim, a na neki način tada sam zaokružio karijeru. Znate, Ivanović je tada u timu imao pet NBA igrača.” -objasnio je Geršon.

Uspijevao je da tokom karijere motiviše veliki broj američkih zvijezda, da igraju strastvenije na terenu od domaćih igrača…

“Sa Amerikancima je lako, to je takvo vaspitanje, posvećenost, pobjednički mentalitet. Zato čuvajte Tajrisa Rajsa, može vam donijeti mnogo na Eurobasketu.” zaključio je Pini Geršon.

Send this to a friend