Košarka

Lekcija vrijedna kao titula

foto: kk Budućnost

Čak ni evroligašu, onda kad je fizički i emotivno istrošen, titula u crnogorskom šampionatu nije zagarantovana i to je najbolji dokaz o kvalitetu crnogorske klupske košarke u ovom trenutku.

Mnogi su ovih dana bili skloni da preispituju motiv košarkaška Budućnost Volija u finalu Super lige i porazu protiv Mornara. Slikovito je to da je najneizvjesniji meč u finalnoj seriji, u kojoj je Mornar slavio 3:1, na kraju bio upravo onaj jedini u kojem je podgorički tim slavio kao domaćin.

Ipak, statistika je jasna i najbolje svjedoči o očiglednom zamoru u igri ekipe Aleksandra Džikića.

Statistika

U toj pobjedi 88:87 Budućnost Voli promašila je čak 12 slobodnih bacanja i imala sedam skokova manje od rivala. U meču u Baru u kojem je Mornar poveo 2:0 Podgoričani su imali svega 14 skokova, značajno manje nego u svim ostalim mečevima u sezoni. Konačno, u ključnom porazu 75:63 u Baru 31. maja Budućnost Voli imalaje čak 18 izgubljenih lopti.

Pod jasnim pritiskom bila je bekovska linija “plavih”, koja je u prva dva meča finalne serije (Gordić, Ivanović, Gibson) zajedno imala manje poena nego sam Derek Nidam za Mornar. U četvrtom meču finala Gordić, Ivanović i Gibson imali su svaki po tri izgubljene lopte!

Umor je najočigledniji bio u igri Gordića, koji je polufinale i finale ABA lige odigrao na takvom nivou fokusa, koncentracije i zrelosti, da su ga u aprilu upoređivali sa najboljim evropskim plejmejkerima po formi. Potom je početkom maja uslijedila lakša povreda, koja ga je izbacila iz ritma.

Kajl Gibson očajno je započeo, a na visokom nivou završio finalnu seriju Super lige. U Baru na posljednjem meču finala bio je na nivou sa 14 poena i četiri skoka… Nikolu Ivanovića su u Topolici u četvrtak umnogome sputale četiri lične greške već u 28. minutu.

Odlučiće Džikić

Ono što je sada najbitnije, je da je Džikić u finalu dobio dodatno izoštrenu sliku kvaliteta igrača oko kojih ima dilemu za produženje ugovora. Kako sada stvari stoje, mala je šansa da će ostati stranci Lendri i Gibson za evroligašku košarku klub će vjerovatno tražiti strane zvijezde izraženijeg individualnog kvaliteta.

Ono što je najbolja vijest za Džikića je odlična forma krilnog centra Danila Nikolića tokom finalne serije. Ne samo da gaje šut odlično služio (15 indeksnih poena u četvrtom meču finala), već je jasno da je napredovao u kontakt igri pod obručem, da smjelije ide na prodore i odvažnije ulazi u duele sa dominantnijim atletama.

Individualni rad Podgoričanina je očigledan. Pitanje je, da li će u Budućnost Voliju naredne sezone biti mjesta za velikog talenta, krilnog centra Aleksu Ilića. I duže od ove finalne serije njegov ,,govor tijela na terenu i na klupi nije djelovao ohrabrujuće, uz česte Džikićeve kritike. Budućnost Voli naredne sezone očekuje makar deset evropskih mečeva više, i to u elitnoj konkurenciji.

Takođe, sve najave ukazuju na to da će rivali u borbi za ABA tron biti jači. U takvoj situaciji, jasno je da će ekipi biti potrebno oko 15 kvalitetnih igrača za borbu na svim frontovima, što je i ranije najavio predsjednik Dragan Bokan… A Podgoričani će motivisaniji nego ikad pristupiti raspletu domaće lige na proljeće 2019. godine!

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prty
Gost
Prty

Neka ih sve raspuste odma. Sramota kako su igrali finale.

Send this to a friend