Košarka

Ljulj i Kampaco su matori, ali…

Sve je spremno za novi košarkaški spektakl u rasprodatoj Morači. Večeras Budućnost Voli dočekuje aktuelnog šampiona Real Madrid, a Petar Mijović u svojoj analizi je pokušao da vam približi igru kraljevskog kluba.

“Definitivno praznik košarke – Real Madrid, institucija, najveći evropski klub. Ovo je šansa da uživamo u vrhunskoj košarci i vrhunskom doživljaju. Trofeji, igrači i treneri koji su prošli kroz ovaj klub govore više od bilo čega. Svakako, ne bez ambicija, očekujemo od naše ekipe maksimum i zašto da ne vjerovati u mogućnost da dođe do iznenađenja”, rekao je Mijović na početku.

Real je ponovo među tri glavna favorita za novu titulu, 11. ukupno.

“Realov tim i ambicije su uvijek vezane za sam vrh i osvajanje trofeja. Imaju izuzetan tim, dobro pokriven na svim pozicijama, sa kontinuitetom i trenera i nekoliko nosioca igre poput Rejesa, Kampaca, Kerola, Ljulja, Ajona… Igraju jako raznovrsno, izuzetno brzo, sa velikim brojem šuteva. Uz to, imaju veliki broj jednostavnih PNR opcija sa različitim postavkama i rasporedima gdje do izražaja dolazi veliki talenat spoljne linije i izuzetna pokretljivost centarske linije. U posljednjih nekoliko mečeva u domaćem prvenstvu su imali dosta neočekivano teških pobjeda i u ovom momentu ne igraju najbolju košarku, ali posjeduju toliko kvaliteta da u svakom momentu imaju dovoljno opcija da dobijaju utakmice i kad ne igraju dobro”, jasan je Mijović.

Ono što je glavna karakteristika Reala je dugogodišnji sistem Pabla Lasa koji ne mijenja puno igrače. Kako igraju?

“Igrački i trenerski kontinuitet su veoma važni u izgradnji sistema. Kampaco i Ljulj predvode izuzetnu spoljnu liniju, Rendolf, Tavares, Ajon i Rejes koriste prostor koji kreiraju spoljni igrači. Jako mnogo tranzicione igre i brzih završnica. Isto tako mogu kontrolisati ritam i tempo i težište igre spustiti na svoje visoke igrače koji imaju kvalitet igre na donjem postu”, naglašava trener Studentskog centra i dodaje.

“Sprečavanje laganog poena i kontrola šuta za tri poena su glavne stavke naše odbrane i od kvaliteta ta dva segmenta zavisiće koliko možemo biti u igri za pobjedu protiv favorita”.

Može li se izdvojiti neki igrač kao glavna prijetnja?

“Sigurno da su Ljulj i Kampaco motori ekipe, ali kvalitet koji imaju je u svih 12 igrača i tu nije moguće mnogo rizikovati i prebacivati težište igre na bilo koga jer svi posjeduju ozbiljan napadački kvalitet”.

Pomenuo si defanzivne stavke, kako igrati u napadu protiv takve ekipe?

“Prednost može biti u igri ‘1na1’ iz koje bi protokom lopte dobili na što većem broju otvorenih šuteva. Uz to i ofanzivni skok koji bi omogućavao drugi napad, te da dobri individualni učinak ključnih opcija u napadu dovedu do što dužeg ostajanja u aktivnom rezultatu i da se u takvim završnicama traži mogućnost za iznenađenje”, poentirao je Petar Mijović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Podgorica
Gost
Podgorica

Kakve su to igracine

Damir
Gost
Damir

Dizajner naslova-Aleksandar Dzikic 😂😂😂

ynyu
Gost
ynyu

hahaha,dobra analiza..e pa
matori ove ekipicee

Mmmm
Gost
Mmmm

Matori ili motori ekipe, novinareeeeeee?

Send this to a friend