Košarka ABA liga

Mornar se sprema za meč sezone, čak je i Vajthed u igri

Primiče se „dan D“ za košarkaše Mornara, utakmica koja odlučuje o sudbini Barana u ovoj sezoni ABA lige. Izabranici Mihaila Pavićevića u utorak gostuju Igokei (18 sati), u posljednjem kolu regionalnog takmičenja, i treba im pobjeda u Laktašima da bi se plasirali u plej-of.

Barska ekspedicija danas putuje avionom za Beograd, a onda autobusom nastavlja za Banjaluku.

Za razliku od Barana, Igokea je već osigurala plasman u plej-of, i to bi moglo da bude prednost Mornara u ovom duelu, koji će imati, sigurno, veći motiv. Motiv, međutim, neće biti dovoljan, biće potrebna i dobra igra, poput one u prošlom kolu u „Topolici“ protiv Budućnost Volija, kada su Pulen, Nidam i društvo prekinuli niz od tri poraza (FMP, Partizan, Cedevita Olimpija)…

“To je bila jako važna pobjeda za nas. Probudili smo se, odigrali dobro i pobijedili. Sad imamo meč odluke sa Igokeom u Laktašima. To je za nas utakmica sezone. Treba nam pobjeda da budemo među četiri najbolje ekipe. Ako budemo u plej-ofu, onda je sve realno, sve je moguće. Mislim da imamo velike šanse da ove sezone igramo i finale ABA lige”, kao i uvijek veliki optimista je centar Barana Uroš Luković, koji je u prvom meču protiv Igokee upisao šest poena, pet skokova i blokadu.

Mornar nema dobru tradiciju u mečevima u Laktašima, gdje je do sada samo jednom slavio na šet gostovanja, i to 4. februara 2018. godine (93:79). Barani su dobili prvi međusobni duel ove sezone, u ,,Topolici“ je bilo 90:76 za domaćina.

“Tačno je da nemamo dobro iskustvo sa mečevima u Laktašima, ali mislim da ćemo ove godine, ipak, trijumfovati tamo. Mislim da smo sada dosta jača ekipa, da smo napredovali, da smo zreliji, a poslije utakmice protiv Budućnosti smo se dosta digli”, zaključio je Uroš Luković.

Pobjedom u Laktašima, Mornar bi zauzeo treće mjesto pred plej-of, dok bi Igokea pala na četvrto. Postoji i drugi scenario po kojem Mornar može da završi na četvrtoj poziciji ukoliko izgubi od Igokee u Laktašima, ali onda paralelno mora da se nada neuspjehu Cedevita Olimpije kod kuće protiv ekipe Mege. Igokea bi u tom slučaju završila ligaški dio na trećem mjestu.

Posljednje kolo daće odgovor i ko će sa prve pozicije u plej-of. Ako u gostima savlada Zadar, Crvena Zvezda će imati prednost domaćeg terena kroz plej-of, u slućaju pobjede Zadra, Budućnost Voli će biti prva na kraju ligaškog dijela…

Dilema oko Vajtheda

Koliko je Mornaru značio povratak Džejkoba Pulena, najbolje se vidjelo protiv Budućnosti, kada je sa 32 poena (pet trojki) vodio ekipu do važne pobjede protiv Podgoričana. Meč prije toga je Ajzea Vajthed bio najbolji sa 24 poena, ali je obnovio povredu ramena, nije ga bilo protiv Budućnosti, a iz Mornara su saopštili da je završio sezonu. Ipak, nije u potpunosti isključeno da Vajthed zaigra u Laktašima…

“Pokušavamo da osposobimo Vajtheda, ali je to dosta problematično. Ne bih ulazio u medicinske prognoze”, rekao je trener Barana Mihailo Pavićević.

Send this to a friend