Košarka Velike ambicije

Mornar želi da završnice evrotakmičenja

Košarkaški klub Mornar prijavio se za učešće u Fiba Evropa kupu. Kako je saopšteno ispoštovana je želja većine igrača koji su glasali da se “ponos Bara” prijavi za učešće u četvrtom po jačini evropskom takmičenju.

Bio je ovo potpuno neočekivan rasplet evropske priče “mornara” za narednu sezonu. Prvo su nezasluženo i nepravedno ostali bez mjesta u Evrokupu (bili četvrti u ABA ligi prošle sezone), nijesu ispoštovani za specijalnu pozivnicu, iako su imali čvrsta obećavanja iz Katalonije. Zbog toga su zakasnili sa prijavom za Fibinu Ligu šampiona i na kraju je ostao Evropa kup. A, obzirom na kvalitet koji posjeduje Mornar u svom rosteru, bilo je za očekivati da se izađe na međunarodnu scenu. Nije naravno očekivani Evrokup, ali kako je istakao Mihailo Pavićević za naš list svako evropsko takmičenje je korisno.

A, kada se pogleda sastav Mornara, te lista potvrđenih učesnika za sada četa iz lučkog grada bi mogla da bude jedan od glavnih kandidata za titulu koju su osvajali Sasari, Nanter, Frankfurt i Venecija.

Kako sada stvari stoje, u narednoj sezoni ovog mladog takmičenja će od jačih timova igrati Bešiktaš, Ređo Emilija i Trst, Aris, Šalon, Getingem, Mornaru dobro poznati prištinski Sigal… Na listi su i ruski predstavnici Parma i Jenisej, Inter iz Bratislave, bugarski Levski i Beroe, ali i predstavnici Velike Britanije Lester i Islanda Stjarnen.

Da podsjetimo, biće ovo drugo učešće Mornara u ovom takmičenju. Nakon što su u sezoni 2017/18. ispali od Saratova u kvalifikacijama za Ligu šampiona, “mornari” su prihvatili Fibin poziv da igraju Evropa kup u kojem su stigli do četvrtfinala. Grupnu fazu (Kataja, Porto i Kapfenberg) Barani su završili na prvom mjestu sa četiri pobjede i dva poraza i plasirali se u narednu rundu koju su u konkurenciji Bakena, Cmokija i Solnoka završili na trećem mjestu (tri pobjede i tri poraza).

Uslijedila je osmina finala i dvomeč sa Ostendeom. Mornar je prvi meč izgubio 71:84, ali je uslijedila rapsodija u revanšu i trijumf od 27 poena razlike (90:63). Na putu ka polufinalu ekipi Mihaila Pavićevića stajao je holandski Donar, očekivala se rutina protiv potpunog anonimusa, ali je uslijedio šok. U “Topolici” je bilo 73:67, a onda potom u Groningenu 74:101. Na kraju, bio je to očekivan poraz, obzirom da je svega dva dana prije toga naša ekipa upisala veliku pobjedu protiv Crvene zvezde za majstoricu polufinala plej-ofa ABA lige…

Bila je to lijepa evropska priča za Mornar koji se sastao za mnogo egzotičnih protivnika, a usput se plasirao među osam najboljih. Tri sezone kasnije, cijeli klub je na mnogo višem nivou, za narednu sezonu napravljen je izuzetno jak sastav, pa se već sada može reći da Mornar može daleko. Jer, evropsko takmičenje je uvijek korisno. Još kada bi stigao i trofej, bio bi to na kraju fenomenalan kraj turbulentne evropske priče..

Tags
Send this to a friend