Košarka ABA liga

Mornarov meč istine u Topolici

Sve loše što su uradili igrama i porazima u prethodna dva kola protiv Partizana i FMP-a, košarkaši Mornara mogu odmah da ,,ispeglaju“ jednom pobjedom, u večerašnjoj utakmici protiv Cedevita Olimpije (21 čas), u duelu ekipa koje ove sezone postižu najviše poena po meču (Cedevita 88, Mornar 84).

Pred duel u ,,Topolici“, Barani imaju samo poraz manje od hrvatsko-slovenačkog tima, pa bi trijumfom u ovom meču izabranici Mihaila Pavićevića ponovo došli u poziciju da sudbinu drže u svojim rukama. Iako bi onda morali da pobijede i Budućnost kod kuće i Igokeu u gostima, a moguće da bude dovoljna i jedna pobjeda u ta dva duela.

Kalkulacije su u ovom trenutku najmanje potrebne Mornaru, koji mora da počne da pobjeđuje i vraća samopouzdanje za završnicu sezone…

“Iz objektivnih razloga, zbog povreda i bolesti glavnih igrača, ali i zbog sopstvenih grešaka i jeftino izgubljenih utakmica, došli smo u situaciju da nam duel protiv Cedevita Olimpije znači ’biti ili ne biti’. Više nema nikakvih kalkulacija, pobjedom ostajemo u trci za TOP četiri, porazom se opraštamo od tih lijepih želja”, ističe trener Barana Mihailo Pavićević.

S obzirom na to da je u Ljubljani slavio 93:88, pobjedom u večerašnjem meču Mornar bi stekao prednost u odnosu na Cedevita Olimpiju. Mornar je tog 27. decembra prošle godine odigrao jednu od najboljih utakmica ove sezone. Onda su uslijedile pobjede protiv Igokee u Baru 90:76 i Gran Kanarije u gostima 102:100, Barani su u tom period igrali svoju najbolju košarku, lepršavo, efikasno, raznovrsno, bili su puni snage, energije i samopouzdanja, i činilo se da idu ka najvećim uspjesima u klupskoj istoriji. Kola su krenula nizbrdo od utakmice sa Crvenom zvezdom u Baru (78:86) kada se povrijedio, do tada, najbolji igrač Džejkob Pulen, a ubrzo nakon toga (na meču sa UNIKS-om u Rusiji) i Ajzea Vajthed. Uticalo je sve to na seriju poraza, prije svega onih protiv, objektivno, slabijih rivala, u gostima protiv Mege (90:89) i FMP-a (94:92). Ipak, Mornar je prethodno napravio solidnu bodovnu zalihu, pa će, ukoliko dobije sve tri utakmice koje su mu preostale u ABA ligi, sigurno igrati u plej-ofu. U nekom srećnom raspletu, Mornar može i sa jednom pobjedom da bude među četiri prvoplasirane ekipe. Ali ta pobjeda mora da bude protiv Cedevita Olimpije.

“Svjesni smo da nam u goste dolazi izuzetno jak protitivnik, jedna od najboljih ekipa u ABA ligi i znamo šta nas čeka. Ako želimo da se radujemo u neđelju veče, moraju svi igrači koji budu u sastavu, nezavisno od toga ko i koliko bude igrao, da daju svoj maksimalni doprinos i na terenu i van njega. Moramo, po svemu da budemo kompaktna cjelina, kako bismo savladali veoma kvalitetnu ekipu Cedevita Olimpije”, dodao je Pavićević.

Kako je najavljeno iz Mornara, u ekipi će biti i Pulen, a kakva će njegova uloga na ovoj utakmici biti, zavisiće od trenera Pavićevića.

“Čitava sezona staje nam u preostale tri utakmice, od kojih je daleko najvažnija prva, protiv Cedevita Olimpije. Znam da možemo da igramo kao što smo igrali u trećoj četvrtini sa FMP-om. Ukoliko u većem dijelu meča budemo igrali na tom nivou, mislim da ćemo slaviti. Ohrabruje i to što ćemo, konačno, biti kompletni. Postoje svi uslovi da se vratimo na pobjednički kolosijek”, optimista je Aleksandar Lazić.

Zanimljiva je istorija rezultata Mornara sa hrvatsko-slovenačkim timom. Cedevita je svih šest puta savladala Mornar u ABA ligi. Mornar je dobio Olimpiju 4:2, a protiv Cedevita Olimpije vodi 3:0.

Send this to a friend