Košarka Mornar debituje u novoj sezoni ABA lige

Na krilima trijumfa nad Unikahom osvojiti i Zadar

Istorijski trijumf nad Unikahom u Evrokupu u utorak Mornar želi da iskoristi, kao vjetar u leđa za meč prvog kola ABA lige, večeras (18h) na gostovanju Zadru u Hrvatskoj.

To što barski tim ima ulogu favorita protiv nezgodnog domaćina u Dalmaciji, je mač sa dvije oštrice za našeg predstavnika. Očekuje se fizički izuzetno zahtjevan duel, protiv ekipe koja će svježija ući u utakmicu.

U ekipi trenera Mihaila Pavićevića ne očekuju laku utakmicu i rutinsku pobjedu, što je istakao i naš reprezentativac Sead Šehović.

– Svaki prvi meč u bilo kom takmičenju donosi neizvjesnost. I za Zadrane je to prva utakmica u ovogodišnjoj ABA ligi, nastojaće da se predstave u što boljem svjetlu, kako javnosti u Hrvatskoj, tako i publici, ukoliko je bude u dvorani. Neće nam biti nimalo lako, ali očekujem da poslije istorijski važne pobjede protiv Unikahe, savladamo i Zadar – rekao je Šehović.

Interesantno, u dosadašnjih osam ABA mečeva protiv Zadra, Mornar je ostvario izuzetan skor od šest pobjeda i svega dva poraza.

Protiv ovog protivnika barski tim je vezao šest uzastopnih pobjeda. Prošle sezone bilo je 89:83 za goste u Zadru, dok je u Baru domaćin slavio 95:86. Po pravilu radi se o mečevima na veliki broj poena.

I trener Pavićević je kazao da je ovo utakmica koja iziskuje maksimum opreza.

– Ove godine nijedno gostovanje u ABA ligi neće biti lako. Ekipu Zadra izuzetno cijenimo, sastavljena je od iskusnih, provjerenih igrača i na domaćem terenu biće svakome težak protivnik. Nijesmo imali mnogo vremena poslije Unikahe da se spremimo za tu utakmicu ali ja sam od onih trenera koji, uz svo dužno poštovanje, više vode računa o igri svog tima nego rivala. Tako je bio i prije Unikahe. Pričali smo o igri Španaca, ali sam rekao svojim igračima da je najvažnija naša igra i da od njih tražim samo da sprovedu u djelo ono što radimo na treninzima. Imamo kvalitet da se nadigravamo sa svakom ekipom u ABA ligi, i kod kuće i u gostima, ne plašimo se ni nikoga, a poštujemo svakoga – rekao je Pavićević.

Mornar je u Zadru 31. januara ove godine ostvario izuzetno bitnu pobjedu 89:83, a junak tog trijumfa bio je bek Džejkob Pulen.

Tada je ubacio 14 poena uz sedam asistencija i dvije ukradene lopte. Centar Uroš Luković je imao po 11 poena i skokova i tri blokade. Od obojice se očekuje mnogo na gostovanju u petak na otvaranju ABA lige.

Prije svega, zahtijeva se ozbiljan pristup bez većih padova u igri, koji su karakterisali Mornar u pripremnim utakmicama, kao i na gostovanju Ulmu u Njemačkoj prije deset dana. Pobjeda bi bila potvrda uspona forme.

– Bitno je da u Zadru budemo na najvišem nivou što se tiče koncentracije, htjenja, volje i želje i kad je to prisutno, onda treneru i nije žao u slučaju poraza. S obzirom na kvalitet koji imamo i ako u utakmicu uđemo onako kako očekujemo, srčano i fokusirano, a nema razloga da tako ne bude, treba da se nadamo pobjedi. er mi ćemo, bez obzira s kim i gdje igramo, u ABA ligi, uvijek ići na pobjedu – rekao je Pavićević.

Mornar će u ponedjeljak 12. oktobra dočekati Cibonu u 2. kolu ABA lige, a već u 3. kolu 18. oktobra gostovati Crvenoj zvezdi u važnom derbiju.

Tags
Send this to a friend